lukasz8513 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Zastanawiam sie nad kupnem roweru mtb , ale też będę go używał do jazdy po mieście . Prosze o poradę, myślę o czymś takim https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-9-7 Ale znalazłem go w cenie 13 000 zl nie 18 000 a jest nowy . Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj
afly Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Moja żona ma lekkiego MTB na dojazdy do pracy (ok. 10,5 kg). Ostatnio na wakacjach wypożyczyła rower trekkingowy.... i teraz mam jej kupić trekkingowy na dojazdy do pracy. Jej jedyny argument - do pracy/po mieście chce jeździć wyprostowana. Dziennie robi 20km+. MTB w mojej ocenie przestało już być uniwersalnym rowerem do wszystkiego. Cytuj
lukasz8513 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu A moze trek FX 4 sport ? Cena mniejsza i chyba lepsza pozycja do jazdy Cytuj
Miner Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Pytanie brzmi: Czy kupujesz nowoczesny rower MTB do jazdy MTB i sporadycznie jakieś rundki po mieście, czy może ma to być rower do tańca i różańca? Jeśli wariant pierwszy - każdy rower nadaje się do tego żeby w mieście przejechać z A do B lub ewentualnie się pokręcić w koło komina Natomiast jeżeli kupujesz MTB bo wygląda solidnie i ma służyć do wszystkiego - na dłuższą metę jazda na nim po mieście może być męcząca z powodu pozycji. Tak jak wspominał przedmówca wyżej - to nie te czasy, gdzie rowery dzielono na szosy, górale, składaki i góral był najlepszy bo do wszystkiego Cytuj
lukasz8513 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Głównie ma być do miasta, aczkolwiek trasę ktora pokonuje jest mocno nie równa krawężnik, raz asfaltową raz droga przez jakiś park . Zależy mi żeby mnie nie wytelepało za bardzo. Myślałem ze mtb będzie jakimś rozwiązaniem, widocznie sie myliłem. Co polecisz zatem do miasta ? Cytuj
Greg1 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Rasowy, karbonowy rower xc za 14k zł do miasta bo po trasie jest krawężnik i park, tego jeszcze tu nie było 🤣 Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 6 minut temu, lukasz8513 napisał: Myślałem ze mtb będzie jakimś rozwiązaniem, widocznie sie myliłem. Co polecisz zatem do miasta ? Owszem ale nie wyścigowy sprzęt prawie cały z plastiku na elektronicznej grupie osprzętu. Masz nadmiar kasy czy jak? Przecież są MTB jak już za ~5 tys gdzie jest nieco inna, wygodniejsza geometria i ogólnie jest to mniej kłopotliwe. Cytuj
lukasz8513 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Cytat Owszem ale nie wyścigowy sprzęt prawie cały z plastiku na elektronicznej grupie osprzętu. Masz nadmiar kasy czy jak? Przecież są MTB jak już za ~5 tys gdzie jest nieco inna, wygodniejsza geometria i ogólnie jest to mniej kłopotliwe. To jaki MTB z lepszą geometria i za mniejszą kase byś polecił? Cytuj
Greg1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Jakbym miał kupić rower mtb do miasta (chociaż ja osobiście nie wybrałbym tego typu roweru do miasta) to nie kupowałbym niczego lepszego niż Rockrider Expl 540 z Decathlonu. Rower do miasta będzie zostawiany, przypinany pod sklepami, pod pracą, na słońcu, deszczu, wietrze, śniegu (jeśli jeździsz też zimą). Po prostu szkoda by mi było tak dobrego roweru z karbonową ramą i porządnym osprzętem z górnej półki jak zaproponowany przez Ciebie Trek. Ten decathlonowski Expl 540 ma już wszystko co powinien mieć współczesny rower mtb (sztywne osie, powietrzny amor, napęd Deore chociaż tylko 1x10) a do tego jako nieliczny na rynku oferuje w miarę rekreacyjną pozycję i ma miejsce na mocowanie bagażnika i błotników, co w mieście ma znaczenie. Wygląda też współcześnie. Małą zębatkę w korbie 30T od razu możesz kazać wymienić w sklepie na 34T bo taki max tam wchodzi Cytuj
lukasz8513 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Cytat Jakbym miał kupić rower mtb do miasta (chociaż ja osobiście nie wybrałbym tego typu roweru do miasta) to nie kupowałbym niczego lepszego niż Rockrider Expl 540 z Decathlonu. Rower do miasta będzie zostawiany, przypinany pod sklepami, pod pracą, na słońcu, deszczu, wietrze, śniegu (jeśli jeździsz też zimą). Po prostu szkoda by mi było tak dobrego roweru z karbonową ramą i porządnym osprzętem z górnej półki jak zaproponowany przez Ciebie Trek. Ten decathlonowski Expl 540 ma już wszystko co powinien mieć współczesny rower mtb (sztywne osie, powietrzny amor, napęd Deore chociaż tylko 1x10) a do tego jako nieliczny na rynku oferuje w miarę rekreacyjną pozycję i ma miejsce na mocowanie bagażnika i błotników, co w mieście ma znaczenie. Wygląda też współcześnie. Małą zębatkę w korbie 30T od razu możesz kazać wymienić w sklepie na 34T bo taki max tam wchodzi Rower nie planuje zostawiać na ulicy , będę go trzymał w biurze mam na to miejsce. Nie potrzebuje też błotników ani bagażnika, co jedynie uchwyt na bidon. Szukam roweru który będzie na dobrym jak nie bardzo dobrym osprzęcie i będzie sie nim dobrze dojeżdżać do pracy 30km a czasem na weekendowe wypady. Cena nie jest tu wyznacznikiem , chętnie kupię cos do 5000-7000 ale też mogę wydać 15000 nie o to tu chodzi. Chciałbym rower który wygląda nowoczesne i nie będzie mega szybko tracił na wartości, właśnie przez posiadanie dobrego osprzętu. Cytuj
afly Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Rowery tracą bardzo szybko na wartości, nawet na osprzęcie wysokiej klasy. To nie jest forma lokaty kapitału... Cytuj
Greg1 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Widzę, że się napaliłeś na tego Treka - jednak duży napis na ramie robi swoją robotę Jak się podoba, masz nadprogramowe 14k zł do wydania i nie masz lepszych pomysłów jak to zrobić to kupuj i ciesz się z jazdy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi