Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czesc!
Ostatnio przyjechal do mnie kolega i postanowilismy wypozyczyc rowery w decathlonie. Po jednym dniu jazdy na szosie (triban rc120) kompletnie sie tym zaraziem  od razu zapragnaem miec wasny rower szosowy.

Od tygodnia intensywnie zgebiam temat  czytam o roznych typach rowerow szosowych, osprzecie itd.

Szukam roweru typu endurance, będę użytkował w stolicy. 

W budzecie mam kilka modeli, ktore juz wytypowaem, ale chetnie usysze wasze opinie  ktore z nich warto rozwazyc, a moze polecicie cos lepszego w tym budzecie?
1.   Https://szybkierowery.Pl/produkt/sensa-romagna-comp-105-2024/
2.   Https://szybkierowery.Pl/produkt/sensa-modena-disc-tiagra-black-2024/

sa rowniez uzywki, ale nie do konca jestem do nich przekonany, raczej szukam nowego. Sa ze sklepu Bernarda na olx/fb
3) https://www.Olx.Pl/d/oferta/fvat23-carbon-ultegra-centurion-gigadrive-full-carbon-dt350-gwarancja-cid767-idw80rp.
4) https://www.Facebook.Com/share/p/1bbh2122am/

jesli chodzi o uzywane rowery z olx/fb, to szczerze mowiac, nie wiem, czy warto sie w to pakowac. Nie mam wystarczajacej wiedzy, zeby dobrze ocenic stan sprzetu i ciezko mi znalezc rower w dobrej cenie, ktory od razu byby w porzadku, bez koniecznosci wymiany czesci.

Z gory dziekuje za pomoc.

Edytowane przez Eduardo
Napisano

Przyjmij sobie następujące kryteria....grupa minimum Tiagra 2x10 , im wyżej czyli s.105 2x11, 2x12 tym lepiej. Hamulce- niby na płaskie , jak jeździsz po suchym to tarcze nie są jakimś must have, problem tylko taki że jak spadnie deszcze, wejdą jakieś góry to za nie podziękujesz. Oczywiście rower na hamplach hydraulicznych lepiej i szybciej się sprzeda z mniejszą stratą wartości. Tym samym wyszło, że ta Sensa na Tiagrze 2x10 i hamulcach tarczowych hydro jest dobrym wyborem, a jak możesz dołożyć trochę do lekko ponad 4k to kup sobię Sensę na grupie shimano 105 i hamplach tarczowych hydraulicznych. Stosunek ceny do osprzętu w przypadku Sensy raczej nie do przebicia, ale ich ramy nie należą do jakiś finezyjnych. Po prostu budżetowa alu rama i tyle. Jak się podoba nic tylko brać.  Jeśli to ma być rower to nabijania kilometrów w normalnym tempie, a nie na jakieś szosowe zawody to w karbonowy używany na zwykłych hamplach bym się nie bawił.

Napisano
11 godzin temu, Eduardo napisał:

będę użytkował w stolicy

A więc koniecznie hamulce hydrauliczne. Rowerzyści którzy wyprzedzają na trzeciego. Ostatnio modne stało się robienie stuntów na hulajnogach elektrycznych połączone z utratą kontroli nad nimi. No i w ogóle wszelkiej maści elektryki pędzące po 50-60 km/h wyprzedzające wszystko co się rusza.