Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam nowego roweru MTB hardtail, obecnie jeżdżę na karbonowym Scott Scale 930. Ochota na zapierda***** coraz mniejsza a do rekreacji rower jest mega niewygodny. Raz że sztywny dwa że pozycja jest mocno pochylona i przy normalnej jeździe łapy mocno dostają.

Budżet mam około 7 tyś. Rower najlepiej aluminium, podejrzewam że będzie wygodniejszy. Rower ma być w miarę uniwersalny do jazdy po płaskim w lesie, po ścieżkach rowerowych itp. Gravel odpada miałem kiedyś i umordowałem się potwornie jak tylko droga przestała być równa.

Osobiście myślałem nad Grand Canyonem https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-al-8/4161.html?dwvar_4161_pv_rahmenfarbe=M196_P12 skok 120mm pozycja wydaje się komfortowa.

Zastanawiam się jeszcze nad napędem czy nie lepiej 2x tylko że znaleźć teraz mtb z 2x to ciężko.

Napisano

No to cię rozczaruję - jeśli ten scott jest dla ciebie "mega niewygodny" bo pozycja jest "mocno pochylona" to i linkowany canyon będzie identyczny. Poczytaj o tym co istotne w geometrii i porównaj te dwa rowery. Podobnie z carbon kontra aluminium - alu będzie sztywniejsze.
Mam dwa wnioski: jesteś mega niewysportowany i nie rozciągnięty albo masz za duży rower. 

• Mod Team
Napisano

Wygoda rzecz względna - oprócz samego roweru (dobrania właściwego rozmiaru, geometrii i w jakimś stopniu materiału ramy) ważne są ustawienia pod konkretną osobę (siodło, kierownica, klamki, manetki).

Dla mnie Scott jest do tej pory rowerem, na którym chyba najlepiej mi się jeździ (mam też lekki alu i drugi lżejszy karbon), choć nie obyło się bez lekkich zgrzytów w postaci mrowienia dłoni. Geometrię ma dość przyjazną, do tego lagi wystają na 110 mm, co też ma wpływ na całokształt. 

Nie wiem jak jeździsz, ale kiedy ręce wysiadają, to albo trzeba nad nimi pracować, albo się mniej spinać, no i nie prostować (powinny być ugięte).

Musiałbyś przetestować różne rowery, żeby nie było sytuacji w stylu "zamienił stryjek siekierkę"na kijek"...  Jak Scale zbyt sportowy, to zostaje trail - najlepiej z wyższą główką ramy, albo podkładkami pod mostkiem, no i 120 mm skoku.

Napisano

@KrissDeValnor a który rocznik Scale masz? Miałem kiedyś starszy model i faktycznie był spoko. Ten nowy 2024 jakoś sprawia wrażenie zupełnie innego roweru. Mam 192 cm wzrostu więc rama wpada XL, przy moim wzroście siodełko jest znacznie wyżej niż kierownica a rower fabrycznie jest praktycznie tylko z 1 podkładką. Mam jeszcze sportową szosę od SCOTTA i robię na niej po 150km. A przy Scale coś nie siadło, a już spotykałem się z opiniami że nowy Scale do wygodnych nie należy.