Mbuna Napisano Niedziela o 15:11 Napisano Niedziela o 15:11 Witam wszystkich w moim pierwszym poście. Zaznaczam, że jestem bardzo początkujący w świecie rowerowym ale złapałem bakcyla i chciałbym poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności rowerowe. Proszę o wyrozumiałość dotyczącą moich pytań. Od roku jestem posiadaczem jednego z najtańszych rowerów na rynku - Triban RC100 i polubiliśmy się. Ma jednak pewne ograniczenia, które chciałbym zmienić. Nie mam wielkich wymagań i właściwie przeszkadzają mi trzy rzeczy: - kaseta (dawniej chyba wolnobieg?), wg specyfikacji: MICROSHIFT 12X28: 12-13-15-18-21-24-28. - manetka SHIMANO A050, 7 przełożeń (nietypowa 😁) - opony hybrydowe B'TWIN SPORT 700 X 32 A teraz to co sobie wymarzyłem 😁: - kaseta 9-10 przełożeń. Najmniejsza zębatka mi odpowiada, ale brakuje tych większych na podjazdy. Fajnie gdyby były co najmniej 35 zęby. Napęd bez przedniej przerzutki mi odpowiada. Czy muszę wymienić łańcuch? - klamkomanetka. Czy potrzebuję tylko jedną sztukę (lewą czy prawą)? Wizualnie nie będzie to chyba pasowało do drugiej klamki?! Czy muszę wymienić linki? - opony najlepiej trudnoprzebijalne 😀 i nieco szersze, tak żeby się zmieściły. Na razie chyba pozostanę przy dętkach. Co polecacie? Bardzo prosiłbym o konkretne modele i linki co kupić. Oczywiście rower jest bardzo tani i nie chciałbym wydać więcej niż kosztował. Raczej coś budżetowego. Cytuj
Mihau_ Napisano Niedziela o 15:25 Napisano Niedziela o 15:25 Cytat Czy muszę wymienić łańcuch? Oczywiście, i korbę też bo szerokość wewnętrzna łańcucha 9s jest mniejsza niż 8s Cytat klamkomanetka. Czy potrzebuję tylko jedną sztukę (lewą czy prawą)? Wizualnie nie będzie to chyba pasowało do drugiej klamki?! Czy muszę wymienić linki? Prawa. Linki i pancerze Cytat Oczywiście rower jest bardzo tani i nie chciałbym wydać więcej niż kosztował. Raczej coś budżetowego. Budżetowo to zostań przy 8s, kup sobie klamkomanetkę claris albo innego microshifta, przerzutkę m3020. kasetę 11-34 i jakiś łańcuch 8s tylko nie hg40 przypadkiem Jak sam poskładasz to się w ~5 stówach wyrobisz Cytuj
kaido2 Napisano Niedziela o 17:19 Napisano Niedziela o 17:19 Prawy Microshift z wąsem , no prawie jak Hitler 1 godzinę temu, Mihau_ napisał: Oczywiście, i korbę też bo szerokość wewnętrzna łańcucha 9s jest mniejsza niż 8s A ja gupi do archaicznych Suntourów 3x7, Shiman 1055 nawpychałem HG701 A tak na poważnie ten decowy singiel powinien łyknąć spokojnie dziewionę 2 godziny temu, Mbuna napisał: Co polecacie? Moja propozycja jest taka: Kaseta CS - HG400-8 11-40 za ok 9 dych lub Sunshine 8s 11-40 za 7 ( wybrałbym ta tanszą) Komplet klamek L-Twoo 2x8 ( z tego co pamiętam jakieś półtorej stówy) , lub Sensah 2x8 ( one tap) ok 180. Łancuch minimum HG 93. Opony Continental Contact Speed jakieś 9 dych od sztuki, chyba, że trzeba coś konkretniejsze go co lepiej klei w piachu to trzeba poszukać Cytuj
kaido2 Napisano Niedziela o 18:49 Napisano Niedziela o 18:49 ...... Pozwoliłem sobie sprawdzić obecne ceny i Sensah Reflex (2x8 w systemie double tap , nie one tap mój błąd) jest obecnie z przesyłką po niecałe 150 PLN, zaś L-twoo R3 (2x8) ok .170. Cytuj
Greg1 Napisano Niedziela o 22:26 Napisano Niedziela o 22:26 Dodam tylko, że te klamkomanetki Sensah i L-Twoo kupujesz na AliExpress. Opony maksymalnie tam wchodzą 38c ale jest już ciasno i lepiej założyć 35c. Miałem kiedyś Tribana 100 na wolnobiegu, czyli poprzednika tego RC 100, i jeździłem na zwijanych oponach Hutchinson Overide 700x35c - opony typu semi-slick, bardzo lekkie, dość szybkie na twardym i dające radę na szutrach czy drogach polnych i leśnych Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 06:41 Napisano Poniedziałek o 06:41 (edytowane) Kolega ma 7 chciał 9 lub 10 a nie 8. Moja propozycja to sensa ignite 2x9 klamkomanetki, no chyba,że są jakieś 1x9. Kaseta 11-32 lub 11-34 od shimano , przerzutka tył shimano np rd m3100,m2000, m592, m 772,r3000 . Korba jesli pasuje zostawić jeśli nie to jednorzedowy cues z zebatką 42. W ten sposów zmiekczysz góre a dół minimalnie utwardzisz. Nie jest to idealne rozwiązanie bo fajnie byłoby złożyć jednolity naped np sora skoro to szosa ale ma być nie bardzo drogo a tu można dobrać tak aby kwotowo odpowiadało swoim założeniom. Pancerze linki do wymiany, opony zdaj się na innych😁 Edytowane Poniedziałek o 06:43 przez Przecietny Cytuj
uzurpator Napisano Poniedziałek o 06:47 Napisano Poniedziałek o 06:47 Kolega ma 1x7. Zmiana na 2xCokolwiek wymaga kupna korby, co dramatycznie podnosi koszty. Osobiście sugerowałbym którąś z chińskich grup gravelowych - są w miarę tanie i dostępne w 1x9/1x10 i 1x11. Kasety do wyboru do koloru. Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 07:33 Napisano Poniedziałek o 07:33 No ale tych klamek można używać w systemie 1x. Wystarczy z lewej wyciągnąć linkę, co jest bajecznie proste 52 minuty temu, Przecietny napisał: chciał 9 Chciał 9, bo chciał koronkę znacznie większą od 28,a nie wiedział, że są kasety 8s nawet do 42 Kolega też nie chce wydawać na to za specjalnie hajsu, bo jaki rower jest to każdy widzi Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 07:37 Napisano Poniedziałek o 07:37 i jeszcze nie pęknie jak się przewróci na lewo😅 Cytat że są kasety 8s nawet do 42 Twoja propozycja jest faktycznie tańsza ale chyba przerzutke trzebaby dołozyć? Ta co jest obsłuży taką kasetę 11-40? Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 07:45 Napisano Poniedziałek o 07:45 58 minut temu, Przecietny napisał: fajnie byłoby złożyć jednolity naped np sora skoro to szosa To nie jest szosa To jest "gravel" na ramie o geometrii endurance, na korbie w singlu 48 Najsensowniej to ugryźć tak jak napisałem wyżej Po szosie pojeździ, górke też zmęczy Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 07:48 Napisano Poniedziałek o 07:48 sugerowałem sie tym linkiem: https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-triban-rc100/_/R-p-305831 tam napisane,że rower szosowy dlatego tak powtórzyłem Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 07:49 Napisano Poniedziałek o 07:49 8 minut temu, Przecietny napisał: ale chyba przerzutke trzebaby dołozyć? Z kasetą 11-42 jeżeli takowa wybierze jest w zestawie przedłużka, do 40-ki wystarczy dokupić. Koszt parę groszy ( 7,50 płaciłem) . Przy takich archaizmach będzie to działać bez zarzutu Teraz, Przecietny napisał: sugerowałem sie tym linkiem: https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-triban-rc100/_/R-p-305831 tam napisane,że rower szosowy dlatego tak powtórzyłem Z takimi oponami i blatem 48? Szosowy rower zaczyna się od tarczy 53 i opon 25c w slicku 1 Cytuj
uzurpator Napisano Poniedziałek o 07:55 Napisano Poniedziałek o 07:55 19 minut temu, kaido2 napisał: No ale tych klamek można używać w systemie 1x. Wystarczy z lewej wyciągnąć linkę, co jest bajecznie proste No można. Ale płaci się za martwy ficzer w postaci jednej manetki, ale za to 8 rzędów z kasetą 11-40 działające jak kupa łajna, bo przedłużki i dzyndzelki. Natywne 11rz z kasetą 11-42 jest oczywiście gorsze, a OP może nawet pójść po całości i sobie 1x12 zrobić z kasetą 11-36 i mieć w praktyce idealny napęd szosowy. Tak czy inaczej, koło tylne musi zmienić. Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 07:58 Napisano Poniedziałek o 07:58 (edytowane) Blatem 44😜 wiem,że to nie taka szosa jak wszyscy mamy w głowie mówiac "rower szosowy", tylko taki dla początkującego chcącego sprawdzić z czym to się je. Przynajmniej przypuszczam,że tak uszeregował go decathlon. Edytowane Poniedziałek o 08:00 przez Przecietny Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 08:13 Napisano Poniedziałek o 08:13 23 minuty temu, Przecietny napisał: sugerowałem sie tym linkiem: https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-triban-rc100/_/R-p-305831 tam napisane,że rower szosowy dlatego tak powtórzyłem Jeszcze rok czy dwa temu był przez Deca opisywany jako grawel 1 Cytuj
Przecietny Napisano Poniedziałek o 08:48 Napisano Poniedziałek o 08:48 Cytat Jeszcze rok czy dwa temu był przez Deca opisywany jako grawel nie wiedziałem tego, słabo znam oferte decathlonu Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 09:04 Napisano Poniedziałek o 09:04 36 minut temu, uzurpator napisał: Ale płaci się za martwy ficzer w postaci jednej manetki, No i w czym to przeszkadza Druga sprawa nie płacisz, bo klamki tutaj będą tańsze i to zdecydowanie GR zaczyna się od 10s, a Sensahy SRX od 11 i to oprócz kosztów już samych klamek ciągnie całą resztę, a przypomnę do paździocha mają być minimalne koszta, a takie rzeczy już sobie można w sensowne ramy i koła wkładać w/g upodobań. Ja i znajomi jeździmy z przedłużkami i jakoś nikt nie odczuł, że działa to jak kupa łąjna. Swoje zadanie spełnia, nikt nie narzeka ,a to najważniejsze Dzyndzelki? Tych się nie zapomina w starych klamkach Shimano, bo kciuki pozdzierane, w L-Twoo można zapomnieć , ze w ogóle istnieją Cytuj
uzurpator Napisano Poniedziałek o 19:19 Napisano Poniedziałek o 19:19 Najtaniej to nic nie robić. Rower jeździ. Każda inna zmiana spowoduje kaskadę kolejnych komponentów które trzeba będzie zmienić. Po pierwsze - nie wiemy, czy w tym rowerze jest piasta która przyjmie kasetę 8rz+. Jeżeli tak nie jest - to mamy do rozwiązania problem koła. Przeplot na sensownie szosową piaste to pewno ~150zł wliczając części. Chociaż w sumie nie znam aktualnych cen. Po drugie po chwościk kupować parę klamkomanetek, skoro można kupić tylko prawą? I tak z lewej korzystać OP nie będzie. Skoro to rower szosowy - to dlaczego do wuja pana polecasz kasetę 11-40 na 8 rzędach? Pomijając zadkowe sekwencjonowanie zębatek, doliczasz do kosztów terapię kiedy ten tourney z RC100 będzie tą kasetą zawijał łańcuch? Przedłużki _nigdy_ nie działają tak dobrze jak rozwiązania natywne. Enyłej. @Mbuna dowiedz się czy masz piastę z bębenkiem 7 czy 8/11 rzędowym. Bo to dość kluczowy szczegół. Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 19:38 Napisano Poniedziałek o 19:38 Na konkurencyjnym forum masz baaardzo obszerny wątek na temat Tribana 100, kilku z nas nawet się tam udzielało jak jeszcze mieliśmy te rowery. Jeden forumowicz z tamtego forum wymienił w swoim Tribanie wszystko, zamontował nawet hamulce tarczowe. Na ostatniej stronie oferuje na sprzedaż klamkomanetki Clarisa za 100 zł https://forum.szajbajk.pl/topic/5200-triban-100-commuter-gravel-pierwszy-baranek/page/170/#comment-309279 Cytuj
kaido2 Napisano Wtorek o 06:40 Napisano Wtorek o 06:40 (edytowane) Jeżeli w tych prymitywnych napędach ja i moi znajomi mamy przedłużki za te parę groszy i napęd działa tak samo jak bez nich zwłaszcza na małych koronkach, to działa i można z powodzeniem polecić innym. Specyfikacja Triba RC100 jest dostępna dla każdego i można sobie pewne rzeczy samemu sprawdzić, druga rzecz autor korzystając ze specyfikacji producenta sam podał te dane z jego strony , po których nie trudno wywnioskować, że jest to kaseta CS-H072-7 12-28 odpowiednik Shimanowskiej CS-HG20 -7 Klameczka Taaak, jedna klameczka i mamy potworka z wyglądu xD , nie ma to jak chodzić w dwóch różnych butach,- tenisówek i glan, - no zacnie A do jakich ciekawych wniosków się dochodzi po pewnym czasie takiej jazdy, że no jakoś tak wujowo Można zrozumieć jeszcze pewne wybory gdyby komplet kosztował 5 stów, ale za 145 pln przy Sensah Reflex? No prosze Cię Co do kasety , to ano dlatego polecam 11-40, bo przy tarczy 44 nie spotka gościa wypych z buta. Jeżdżę różne wyścigi, w tym te bardzo ciężkie i nie chciał byś widzieć min kolesi , kiedy w białych skarpetach wypychają swoje szosy, a ja sobie ich lekko objeżdżam( mając przy tym sensowne prędkości i pokonując to w ułamek jak miałbym to robić z buciora), bo "ujmą było przekroczenie zakresu mazowieckiej kasety w swojej karbonowej szosce". Dla każdego normalnego zjadacza, liczy się raczej efekt, a nie kanony, moda i szpan. I ostatnia sprawa, to nie jest rower szosowy pomimo geometrii endurance. Z założenia miał być to najtańszy na rynku gravel, o czym świadczy jego wyposażenie, a że się pewne rzeczy pozmieniały i obecnie w szosach spotka się szersze lacie jak w przełajówkach , to ktoś mądry z marketingu wpadł na pomysł by zmienić z gravel na szosę. I już na sam koniec,- te dziury w stopniowaniu Raczej przy tym rowerze i też tak ogólnie się domyślam , że jazda będzie w zakresie "sport dla siebie turystyka" i dla funu , więc jakie to ma znaczenie? Edytowane Wtorek o 06:51 przez kaido2 1 Cytuj
Mbuna Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Na wstępie dziękuję wszystkim za głosy. Spodziewałem się raczej odpowiedzi w stylu, że jak nie ogarniasz to jedź do serwisu. Być może tak to się skończy, ale chciałbym też umieć serwisować swój rower jak coś się zepsuje daleko od domu. Dlatego dziękuję i proszę o więcej. - Co to znaczy, że klamkomanetka jest niekompatybilna z Shimano? - Czy linki i pancerze są uniwersalne? - Czy ta przedłużka do przerzutki ma jakieś negatywne strony, czy lepiej wymienić przerzutkę? Rozumie, że jak będą duże zębatki to ramię przerzutki musi być długie? Jak ma być lepiej to wolę nową przerzutkę. Ta moja nie jest chyba za droga?! - Myślę, że wystarczy mi 36 zębów (chyba że większa koronka nie będzie miała swoich negatywów). Nie muszę mieć małego stopniowania. Czy zatem ze względu na cenę celować raczej w 8,9 czy 10 rzędów (różnica w cenie jest chyba głównie w klamkomanetce?) - Co z tą korbą i łańcuchem? Jaka jest tolerancja? Czy zmiana o jeden rząd już wymusza zmianę. - Jak już zaczęło mi się wydawać, że teoretycznie ogarniam temat, to kolega Uzurpator napisał o piaście koła i znowu poczułem się malutki. Ktoś coś napisze o mojej piaście? Może dacie mi rybę, a nie wędkę i napiszecie propozycje co konkretnie kupić, żeby na pewno pasowało do siebie i nie kosztowało majątku. Taka umiarkowana propozycja z polskich sklepów, nowa i łatwo dostępna. Nie zależy mi, żeby zrobić z Tribana topowy rower 😀, ale chciałbym mieć pewność, że nic nie będzie tarło i się zacinało. Cytuj
uzurpator Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @Mbuna 1. Klamkomanetka - jak i każdna inna manetka - musi być dopasowana do przerzutki którą ma sterować. Jest z tym trochę bajzlu, zwłaszcza w przypadku kompatybilności chińskich manetek z dużymi producentami, bo Chińczycy na Ali nie mają pojęcia co sprzedają. 2. Każda przerzutka jest dedykowana do konkretnego zakresu kasety ( z pewnym marginesem ). Niektóre są bardziej tolerancyjne niż inne jeżeli chodzi o przekraczanie tej specyfikacji. Przedłużki próbują wymusić aby przerzutka przystosowaan do np 11-30 działała na 11-50. Generalnie _zawsze_ prowadzi to do upośledzenia pracy napędu. Jezeli masz możliwośc - zawsze lepiej mieć rozwiązanie natywne. 3. Korba może zostać, łańcuch na 90% będziesz musiał wymienić. 4. Masz 7 rżędową kasetę. To oznacza, że masz albo piastę kasetową po 7 rzędów, lub pod 8/11 rzędów zależnie od tego co Deca tam wkłada w danym momencie. W specyfikcji na stronie producenta tego nie ma. Zależnie od tego co tam masz, masz też inne opcje i koszty. Cała reszta to przekomarzanie się rowerowych dziwaków. Cytuj
Greg1 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowane) Nie odpowiem zapewne na wszystkie pytania ale na kilka na pewno: - klamka niekompaybilna z Shimano znaczy, że nie będzie działała z przerzutką Shimano ponieważ ma inny ciąg linki. Nawet Shimano od 10 rzędów wzwyż nie jest kompatybilne pomiędzy napędami mtb i szosowymi bo jest inny ciąg linki, to znaczy, że klikając na klamkę czy manetkę Shimano czy SRAM naciąga ona linkę o różną długość; - Linki i pancerze są uniwersalne ale różnią się linki i pancerze hamulcowe od tych do przerzutek, mają różną średnicę - przedłużki przerzutki czasami upośledzają pracę przerzutki, tzn. zmiana biegów nie jest idealna i czasem trzeba trochę "naciągnąć", żeby zmienić bieg, - to czy wystarczy Ci 36 zębów zależy od terenu gdzie jeździsz, jak jest w miarę płasko to wystarczy, pamiętaj, że masz korbę 44z i będzie dość twardo, wyższych górek nie podjedziesz, nawet wjeżdżając na wiadukt będzie ciężko. 8 rzędów w zupełności do amatorskiego zastosowania wystarczy - łańcuch nie zależy od ilości rzędów, tzn. też bo są różne szerokości wewnętrzne łańcucha 8- i 9-rzędowego, nie pamiętam dokładnie ale chyba szerokość wewnętrzna łańcuchów 9- i 10-rzędowych jest taka sama choć różna jest szerokość zewnętrzna ale długość łańcucha zależy od wielkości zębatek kasety czy korby - jeśli zmienisz kasetę czy korbę o dwa zęby to łańcuch może zostać ten sam, jeśli o więcej, musisz też dopasować łańcuch, - chodzi o to, że są różne bębenki kasety i bębenek przeznaczony do kaset 7-rzędowych nie przyjmie kaset 8-10-rzędowych, jednak czasem do kaset 7-rzędowych dawało się bębenek 8-10-rzędowy z podkładką, musisz to sprawdzić Edytowane 20 godzin temu przez Greg1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi