Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No dobra, może całej R10 nie przejechaliśmy ale Hel - Świnoujście zaliczone. 

DSC_8127_polarr.thumb.jpeg.225ff67b6bf878f948c341b37be7e971.jpeg

Jak wrócimy do Trzęsacza to będzie Trzęsacz - Hel - Świnoujście - Trzęsacz.

Napisano (edytowane)

No dobra, zamówiłeś mnie:

DSC_8167_polarr.thumb.jpeg.2afae89fca452c47f847100f202bd4d3.jpeg

Widziałem festyn militarny ale czasu mało. 

19 minut temu, Greg1 napisał:

No i nie dałeś znać

Jakbym wiedział to bym dał 👍

Czekamy na promie a potem jeszcze 60 km do bazy.

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 2
Napisano

Łącząc dwia wypady to mamy Goerlitz - Ahlbeck - Świnoujście - Hel 😉

Wracając do R10 to moje odobiste podsumowanie - bardzo fajna i zróżnicowana trasa, jesli chodzi o krajobraz - nie tylko morze ale i leśne jexiora, trochę starej architektury, czy to np. zamek w Darłówko czy bunkry na Helu. Fajne, leśne odcinki z dobrym szutrem albo asfaltem 

Sama trasa wg szkolnej skali ocen 2-5 to 4- 

Ogólnie nawierzchnia ok, z wyjatkami, jak ten gruby tłuczeń przed Świnoujściem. Przez niego wracaliśmy asfaltem (ale też czas nas gonił).

Gdzieniegdzie kostka czy asfalt pozapadana albo powypychana przez korzenie ale z drzewami bym nie walczył.

Oznaczenie - słabe. Zbyt rzadko, nieczytelnie, np. wjazd na most w Dziwnowie, czy w Wisełce. Przeoczyliśmy zjazd z asfaltu a dobrych kilkaset metrów dalej był jeszcze samotny znak trasy, który powoduje zamieszanie.

Oznakowanie, tłuczeń i nienaprawiane odcinki obniżają moją ocenę.

Problemem są też tłumy w miejscowościach wypoczynkowych ale tu trudno coś na to poradzić.

Ja bym nie robił na siłę ciagu pieszo-rowerowego kosztem jezdni, bo sporo pieszych ma w d. oznaczenia.

Wydzielilbym za to pas ruchu na jezdni, bo to byłoby chyba mniej kolizyjne rozwiązanie. W każdym razie - o dziwo - mamy z tego wyjazdu lepsze doświadczenie z kierowcami niż pieszymi i rowerzystami, szczególnie tymi na rowerach z wypożyczalni.

DSC_8037_polarr.thumb.jpeg.ea43f1c2b70132da87bfeb8252ac8f37.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 20.06.2025 o 19:08, spidelli napisał:

Na piątkowy wieczór statystyka wygląda tak:

1) 15.06 Trzęsacz - Darłowo, 124 km

2) 16.06 Darłowo - Łeba, 125 km

3) 17.06 Łeba - Hel, 110 km

4) 18.06 Hel - Łeba, 112 km

5) 19.06 Łeba - Darłowo, 117 km

6) 20.06 Darłowo - Trzęsacz, 120 km.

7) 21.06 Trzęsacz - Świnoujście - Trzęsacz, 129 km

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@pecio Mogę zrobić, tylko tak jak pisałem - pokrycie z R10 mam w 85%. 

Jak nie Komoot i jego kretyński profil "kolarstwo szutrowe" to improwizacja ad hoc, jak np. wczorajsza skuśka ze Świnoujścia do Wiselki poboczem starej trójki a potem wojewódzką 102, która jest jeszcze gorsza bo ruch większy, podjazdy i ogolnie nerwowo....

Edytowane przez spidelli
Napisano

Ze starą trójką miałeś szczęście bo w tamtym tygodniu otworzyli już pełną nitkę na ekspresówce i nie zjeżdża się przed Międzyzdrojami i nie jedzie do Świnoujścia starą trójką, wcześniej na niej to był istny armagedon, tysiące samochodów, TIR-ów plus zwężki związane z budową ekspresówki i wyprzedzanie na trzeciego - droga dla samobójców rowerowych. Wczoraj wieczorem jechałem i widziałem samotnych rowerzystów na pustej starej trójce to stwierdziłem, że w końcu mogę się wybrać do Międzyzdrojów i dalej w kierunku Dziwnowa, Wolina, itp. nawet szosą, nie tylko grawelem czy mtb przez las R10 :)

• +1 pomógł 1
Napisano

Szczęście nam sprzyjało, na to wychodzi 👍

Dla nas trojka to - w porównaniu ze 102 - oaza spokoju 🤣 Zwłaszcza jak nas na zakręcie debil minibusem zaczął wyprzedzać a z naprzeciwka autobus - ucieklem ns trawę.

Generalnie na całe 800 km to się równo rozłożyło - po jednym debilu na każdą stronę 😎🤣

Gorzej z bażantami na ścieżce czy mamejami na rowerach z wypożyczalni 😎

Napisano

Dlatego nigdy się rowerem nie wypuszczam na promenadę - zarówno polską jak i niemiecką, tragedia, nie da się przejechać. W Niemczech wolę normalnie asfaltem jechać przelotówką przez Ahlbeck, Heringsdorf i Banzin bo ichniejsi kierowcy nie wyprzedzają na trzeciego. Niestety sporo Polaków tam też jeździ i jak jeszcze ci ze Świnoujścia są w większości nauczeni to przyjezdni... masakra, wyprzedzają na skrzyżowaniach, na gazetę, cały przekrój polskiej brawury i lekkomyślności

• +1 pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

To może teraz coś w temacie? 🙃

Warto rzucać okiem, co ma do powiedzenia (napisania) Słowiński Park Narodowy, bo na Fejsiku mają całkiem aktywny, rzeczowy profil.

Ostatnio informował, że po deszczowym okresie jazda przez Kluki była kompletnie niemożliwa:

https://www.facebook.com/SlowinskiParkNarodowy/posts/pfbid02UPJ94d7UemAkmkzgzeYBNeuHWLJ8d2Ji6pjuuwjR45Xv6CiJ7GtJTLXvSTNx9xBzl

A wcześniej, że - i to jest naprawdę istotna wiadomosć dla jadących - ukończony został remont szlaku za/przed Żarnowską:

https://www.facebook.com/SlowinskiParkNarodowy/posts/pfbid0VvdZfdPHVVDdE3YGDevH31gtwHJxf8u6ZXRmwDkmvzx1YXvjPbciHdWAzxdztS3il

To były te największe piachy na szlaku!

A przy okazji, z komentarzy, na nowej drodze:

Może być zdjęciem przedstawiającym głuszec i sęp

Szy.

Edytowane przez szy