Dokumosa Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja 8 godzin temu, marvelo napisał: Chciałbym to zobaczyć. Zablokowanie przedniego koła w rowerze sportowym, o pochylonej pozycji, w warunkach dobrej przyczepności jest praktycznie niemożliwe, bo wcześniej zaczniesz robić otb. newtonian mechanics - Why do bikes hardly ever skid while braking with the front wheel? - Physics Stack Exchange I nie raz podniosłem tylne koło. W rowerach którymi obecnie jeżdżę (reach >450, wysoki stack, kąt ht w okolicach 65) trudniej jest zrobić pełne OTB, do tego w pierwszej kolejności nurkuje amortyzator i jednocześnie wręcz się wygina, a koło zawsze coś się uślizgnie. Zanim dojdzie do punktu krytycznego instynkt odpuści klamkę. 2 Cytuj
NerfMe Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Aktualnie jestem na etapie nauki stoppie. Zablokowanie przedniego koła tak by zrobiło krótki uślizg przy małej prędkości nie jest żadnym problemem. Jak się przesunie środek ciężkości ciała za suport, to OTB jest praktycznie nie możliwe na płaskiej powierzchni. Cytuj
marvelo Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja (edytowane) 7 godzin temu, sznib napisał: Przecież otb się robi właśnie przez zablokowanie przedniego koła... Nie, nie ma to żadnego związku. Gdzie tu masz blokowanie koła? Tu do pełnego otb brakuje bardzo niewiele, wystarczy że siła hamowania przekroczy siłę konieczną do utrzymania stanu równowagi. Blokowanie koła nie jest w żadnym razie warunkiem koniecznym. Edytowane 21 Maja przez marvelo Cytuj
Mod Team sznib Napisano 21 Maja Mod Team Napisano 21 Maja No to doprecyzuję; otb najczęściej ludzie robią przez przypadkowe zablokowanie przedniego koła. Triki typu stoppie to inna sprawa. 1 Cytuj
NerfMe Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Tylko żeby zrobić stoppie, jak sama nazwa wskazuje trzeba się zatrzymać... Oczywiście film wyżej ani nie jest związany z rowerem, ani ze stoppie, ani z zablokowaniem przedniego koła. Generalnie, nie trzeba blokować przedniego koła by podnieść tylne. Kwestia modulacji hamulca i przeniesienia środka ciężkości względem osi suportu. Natomiast przy małych prędkościach, zablokowanie przedniego koła na ułamek sekundy, powoduje że dużo łatwiej unieść tylne. Nie raz podczas nauki przednie koło zablokowałem i zrobiłem skida, a teraz się dowiaduje że tak się nie da i to się kończy tylko OTB... Jak lubisz filmiki, to tu jest film o stoppie na rowerze, popróbuj sobie, potem opisz osobiste doświadczenia z nauki... Cytuj
marvelo Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja 20 minut temu, NerfMe napisał: Tylko żeby zrobić stoppie, jak sama nazwa wskazuje trzeba się zatrzymać.. Nie. Definicja stoppie jest znacznie szersza: Stoppie – Wikipedia, wolna encyklopedia Cytuj
Talrand Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Kolejny forumowy inżynier postanowił utrudnić ludziom komunikację przez wydumanie bezużytecznej definicji blokowania koła, świetnie 🙃 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 21 Maja Mod Team Napisano 21 Maja Dobra, ale co otb czy stoppie ma wspólnego z tematem? Kończymy ten ot, bo się posypia warny. Cytuj
grissley Napisano 21 Maja Autor Napisano 21 Maja (edytowane) To kończąc tematy blokowania koła - mam w drugim rowerze manetki GRX815, z tyłu zacisk też 815, a z przodu BR-RS785. Do tego tarcza Hope 180 z przodu i 160mm RT66 z tyłu (ale już te chińskie). No i wiadomo, to wyższej klasy graty, ale jednak tam dość wyraźnie czuć jak się klocki wgryzają w tarczę i moment kiedy zaraz tył zacznie się unosić. Na MT501 aż tak dobrze nie ma, aczkolwiek jeszcze potwierdzę po zmianie tarczy (ostatecznie wleciała Magura 180) i jeszcze jednym odpowietrzeniu. A podsumowując ostatnie pytanie: Czy istnieje jakaś dźwignie która byłaby o 5-10mm dłuższa od MT501 i którą dałoby się do MT501 zamontować w miejsce seryjnej? Nigdzie nie znalazłem informacji o długości klamek Shimano w mm, a z zamienników wyszukałem jedynie FLO - którym się ludzie zachwycają, ale też nie wiadomo jaka jest długość w mm, a dodatkowo same dźwignie kosztują więcej niż dałem za cały zestaw MT501. Edytowane 21 Maja przez grissley Cytuj
NerfMe Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Jak duże masz palce:>? Też mam klamki MT501, co prawda hamuję jednym palcem, ale jakbym się uparł to bez problemu mogę też tę klamkę chwycić dwoma. Próbowałeś regulować odległość klamki od kierownicy? Cytuj
grissley Napisano 21 Maja Autor Napisano 21 Maja (edytowane) NerfMe - duże Ja też mogę chwycić dwoma i cały czas tak zresztą robię, bo hamuję dwupalcowo. Po prostu byłoby mi wygodniej mając ciut dłuższe dźwignie. Lubię mieć wygodnie Odległość od kierownicy jest ok. Bardziej chodzi o to, że jak zmieniam uchwyt w pewnym zakresie lewo-prawo, a dźwignia jest tak krótka, że powinienem zawsze trzymać dokładnie w tym samym miejscu. Kiedyś były dźwignie "2.5 palcowe", ale chyba wymarło wraz z wejściem hydraulików. Edytowane 21 Maja przez grissley Cytuj
Mod Team sznib Napisano 22 Maja Mod Team Napisano 22 Maja MT501to hamulce MTB, a w MTB hamuje się jednym palcem. Dłuższe klamki są do rowerów miejskich i rekreacyjnych, np. https://allegro.pl/oferta/klamka-dzwignia-hamulca-hydraulicznego-shimano-bl-mt200-prawa-altus-16744620509?utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dshimano%20bl-m8000%20klamka%20hamulca https://allegro.pl/oferta/klamka-lewa-shimano-deore-xt-bl-t8100-3-palce-trekking-przewod-nowa-17543968712 Cytuj
sky87 Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Jeśli mocowanie dźwigni jest takie samo w niższych modelach, to kup dwie najtańsze klamki mt200 i przełóż same dźwignie. I będzie po sprawie. Cytuj
Dokumosa Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Od razu całe klamki MT200 może Dźwignia nie będzie pasować. W klamkach z servo jest inny mechanizm pchania tłoka. Cytuj
grissley Napisano 22 Maja Autor Napisano 22 Maja (edytowane) Może jest jakiś handlarz na forum i mógłby po prostu przyłożyć do siebie różne klamki i zobaczyć, czy dźwignie są identyczne co do mm, czy może są jakieś drobne różnice? Widziałem już trochę wątków z dylematem jak ten mój, ale bez rozwiązań. klamki 3palcowe nie pasują do 2palcowych (nawet T8000 do M8000 np), a 3 palcowe to też nie jest dobre rozwiązanie (jak się mocno hamuje dwoma palcami to się zgniata dźwignią trzeciego). Szkoda, że upadł standard klamki na 2.5 palca - całkiem popularne kiedyś i ciągle dostępne do mechaników, ale w hydraulicznych nie istnieją. Chyba byłyby dla mnie idealne (takie mam w drugim crossie - Stare Deore LX BL-M571. Wg specyfikacji 2-palcowe, ale dźwignia jest dłuższa niż w MT501 i nie mam tam takich problemów jak na MT501) Edytowane 22 Maja przez grissley Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi