Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam teraz w swoim Crossie hamulce MT200. Nie narzekam, ale gdzieś tam wyczytałem, że już wymiana samych klamek sporo poprawia wygodę hamowania, wyczucie i modulację - i zaczął mnie kusić apgrejd. Wybitne promki chyba się już pokończyły, ale zrobiłem rozpoznanie i wstępną listę potencjalnych zmienników obecnych klamek wraz z cenami:

BL-MT501        210 zł
DEORE BL-T6000        210 zł
SLX BL-M7100        270 zł
XT BL-T8100        320 zł
XT BL-M8100        335 zł

Tutaj jednak pojawia się problem kompatybilności - jest chyba kilka standardów, dodatkowo ludzie często piszą o konkretnych kombinacjach, że wg Shimano niby niekompatybilne, ale w praktyce kompatybilne bezproblemowo. Możecie mi podpowiedzieć, które klamki pasowałyby Plug&Play i które warto brać (oraz "czy" i dlaczego)?

Napisano

Hamulcowo wszystkie shimano są wzajemnie kompatybilne.
Manetkowo - te z serii x100 są w zasadzie kompatybilne tylko z manetkami z serii x100, a klamki z serii poniżej x100 nie dają się sensownie ustawić z manetkami z serii x100.

Napisano

Dodatkowo klamki trekingowe (np. T6000, T8000) nie posiadaja systemu servo wave oraz są 3-palczaste więc raczej nie do jazdy w terenie. Rozumiem, że podałeś ceny za komplet (L+P) klamek.

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Tylko podpowiem, że za 450 zł a czasem nawet mniej można kupić kompletne hamulce M6100 a to już zupełnie inne hamowanie niż MT200.

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, sznib napisał:

Wszystkie będą kompatybilne.

5 godzin temu, KSikorski napisał:

Hamulcowo wszystkie shimano są wzajemnie kompatybilne.
Manetkowo - te z serii x100 są w zasadzie kompatybilne tylko z manetkami z serii x100, a klamki z serii poniżej x100 nie dają się sensownie ustawić z manetkami z serii x100.

Chyba nie ogarniam, czym się różni kompatybilność "hamulcowa" od "manetkowej"? Czy te klamki co podlinkowałem mogę podpiąć do zacisku i przewodu od M200 (czyli wymienić same klamki)?

5 godzin temu, Dokumosa napisał:

Dodatkowo klamki trekingowe (np. T6000, T8000) nie posiadaja systemu servo wave oraz są 3-palczaste więc raczej nie do jazdy w terenie. Rozumiem, że podałeś ceny za komplet (L+P) klamek.

Tak ceny za dwie klamki.

4 godziny temu, bogus napisał:

Tylko podpowiem, że za 450 zł a czasem nawet mniej można kupić kompletne hamulce M6100 a to już zupełnie inne hamowanie niż MT200.

No da się w tych okolicach znaleźć komplet BL-M6100+BR-M6100 albo BL-M6100+BR-M6120. Tylko to u=już takie pompowanie budżetu. No i miesiąc temu w tej cenie był komplet M8100, co mnie strasznie frustruje (bo już w tej cenie nie ma),,,,

Edytowane przez grissley
Napisano

zobacz sobie w którym miejscu jest mocowanie klamki do kierownicy w klamce np m6000 a m6100, te z serii x100 mają przesunięte mocowanie do wewnątrz kierownicy przez co mając np manetkę m6000 nie zamontujesz jej sensownie z dźwignią m6100 bo jej położenie będzie wypadało dość nie ergonomicznie. Trzeba wtedy montować w kolejności grip-manetka-klamka ale to może nie być wygodne. Manetki x100 są dostosowane pod dźwignie x100 więc tam tego problemu nie ma.

Napisano

Nowe klamki shimano mają "poprawione" mocowanie do kierownicy, które zostało opracowane tak żeby ich obejma była usytuowana dokładnie w miejscu gdzie powinny być zamontowane manetki starszego typu.

Napisano

Dokładnie tak, a z tego wynika że aktualne hamulce Shimano mają sens jedynie z manetkami x100, ale też w drugą stronę - napędy x100 słabo współpracują z hamulcami innych producentów.

Przez chwilę miałem manetkę M5100 z klamkami tektro - dało się to ustawić do stanu używalnego, ale nie był to stan optymalny.

Napisano (edytowane)

Tak mam teraz:

IMG_20250501_152438_1.jpg

IMG_20250501_152624_1_1.jpg

Po lewej manetka SL-T6000, a po prawej SL-T8000. Z tego co piszecie to oznacza, że żadne klamki z tych z mojej listy nie będą dobrym rozwiązaniem? 

Edytowane przez grissley
Napisano

Z Twojej listy dobre będą Deore BL-MT501, mają servo wave i klasycznie umiejscowioną obejmę montażową. One swoja drogą zastąpiły chyba M6000 ale jak znajdziesz BL-M6000 (nie T6000) to też dobre będą.

• Mod Team
Napisano
4 godziny temu, KSikorski napisał:

Dokładnie tak, a z tego wynika że aktualne hamulce Shimano mają sens jedynie z manetkami x100, ale też w drugą stronę - napędy x100 słabo współpracują z hamulcami innych producentów.

Przez chwilę miałem manetkę M5100 z klamkami tektro - dało się to ustawić do stanu używalnego, ale nie był to stan optymalny.

Da się wszystko pożenić tak żeby było dobrze. Kwestia odpowiedniego adaptera. Ja mam klamki M9100 i manetkę Sram zamontowaną na adapterze żeby wszystko było na jednej obejmie. Zakres regulacji jest duży i nie wyobrażam sobie nie znaleźć optimum.

Podobnie wygląda sprawa z manetka blokady skoku i droppera.

Zaznaczam, że zabawa z adapterami do ekonomicznych nie należy 😁

Napisano (edytowane)

Chciałem popatrzeć jak to wygląda jak się próbuje pożenić serię x100 klamkowo z serią 000 manetkowo, ale nie mogę znaleźć zdjęcia w necie - wszędzie doktoraty n/t manetek montowanych bezpośrednio do klamek, a nie tych a obejmach. Jak ktoś ma jakąś fotę, to prośba o wrzucenie.
Tak "na oko" to x100 ma obejmę na wysokości osi obrotu dźwigni i moje MT200 też mają obejmę na wysokości osi obrotu dźwigni. To skąd taka różnica o jakiej piszecie - klamka ma inną długość?

Po przekopaniu neta wygląda na to, że seria 000 jest ogólnie umierająca i w wersji z serwo to już tylko i wyłącznie mt501. To pytanko przy okazji - czy zaciski serii mt500 są jakoś istotnie lepsze od mt200? Wygląda na to, że komplet przednia klamka + zacisk + przewód już zmontowane i zalane jest raptem 50zł droższy niż sama klamka - tutaj raczej nie ma co myśleć, jeśli mam iść w 501 to wezmę taki zestaw choćby po to, żeby się z zalewaniem nie paprać, bo tego nie lubię.

Podobnie zmontowany zestaw można kupić też na tył - też niewiele drożej od samej klamki, ale tam fabryczne zmontowanie niewiele pomaga, bo i tak będę musiał to rozpiąć do montażu (rurka leci wewnątrz ramy). No i tutaj z lenistwa kupiłbym raczej samą klamkę - chyba, że różnica jest duża i faktycznie warto razem z zaciskiem.

PS Że też te x100 nie pasują - zapolowałby, na XT... 🥲

Edytowane przez grissley
Napisano (edytowane)

EDYTA

Jedna racja z tą niepasującą serią x100, ale trzeba doprecyzować:

Przesunięte mocowanie ma seria Mx100. Seria Tx100 ma nadal "standardowe" mocowanie, ale trójpalczastą dźwignię (nawet w XT BL-T8100. WTF?). Ciekaw jestem jak jest z wygodą tych dwupalcówek - nigdy takich nie miałem, a jednocześnie na MT200 i tak hamuję na dwa palce...

No i ostatnie - ktoś wie, o ile konkretnie przesunięta jest obejma w Mx100? Ja mam teraz jakiś centymetr odstępu między obejmą klamki a tą od manetki. Gdyby ta różnica wynosiła max 10mm, to dałoby jeszcze radę (mam długie paluchy, może to dlatego, bo manetkę mocno w lewo odsuwam).

Edytowane przez grissley
Napisano

EDYTA 2

Doczytałem, że zestaw na tył jest w wersji J-kit, czyli też powinno być plug&play (o ile wymyślę sposób, żeby bezpiecznie przepchnąć przewód przez ramę i tylni trójkąt - pewnie jakoś skleję taśmą nowy ze starym i będę powoli ciągnął, zaciskając kciuki, żeby się połączenie nie zerwało wewnątrz ramy..).

Za same klamki wychodzi 210zł, za komplet z zaciskami i zalanymi przewodami - niecałe 300.

Napisano (edytowane)

Dodatkowe jeszcze pytanko, bo właśnie się doktoryzuję z tarcz. Teraz w rowerze mam jeszcze seryjne RT10tki 160mm. Chodzi mi po głowie zmiana z przodu na 180mm, ale niezależnie od tego - te nowe hamulce (501) zakładać do RT10tek i wymieniać tarcze dopiero jak je zajadę, czy lepiej od razu, bo to profanacja?

A jeśli od razu, to jakie tarcze brać - "legendarne" RT66 (Do CL to chyba RT64)? Czy od razu pływające Hope? ;)

Edytowane przez grissley
Napisano

Nie ma już legendarnych rt66, teraz to chińska kaszana. Poza tym i tak by nie pasowały do zacisków mt501, które posiadają klocki typu wide (wiec z shimano max tarcze to rt56, które i tak będą tak samo trefne jak rt10). Z pasujących tarcz innych firm, które są chociaż poprawnie obrobione i będą działały lepiej np. tektro.