Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniam sobie w rowerze suport z FSA MEGAEXO BB-4000 na Shimano SM-BBR60. No i korbę FSA Omega na jakąś inną. I tu moje pytanie. Cały napęd mam na Tiagrze. Czy jeśli kupię korbę Shimano GRX FC-RX600, to będzie pasować do przedniej przerzutki? Bo tak czytam, że ta korba ma inną linię łańcucha i trzeba by jakoś wyregulować tę przerzutkę. Tylko czy rzeczywiście będzie można to zrobić, żeby wszystko działało, czy jednak kupić jakąś inną korbę jak FC-4700? Którą w sumie bym od razu kupił, ale koronki mi trochę nie odpowiadają.

Napisano
Cytat

Tylko czy rzeczywiście będzie można to zrobić, żeby wszystko działało, czy jednak kupić jakąś inną korbę jak FC-4700? Którą w sumie bym od razu kupił, ale koronki mi trochę nie odpowiadają. 

A dlaczego miałbyś inną korbę kupować kiedy potencjalnie wystarczy wymienić przerzutkę?

Kup sobie korbę, wyreguluj, "jakoś" będzie działało, jeśli będzie cię to satysfakcjonować to zostawisz, jeśli nie wymienisz przerzutkę

Napisano

Rozumiem, że sekwencja jest taka:

suport do wymiany > przy okazji korba na bardziej miękką?

Czeka mnie podobna konwersja z miksu Tiagry i FSA na czysty GRX, przy czym klamki i hamulce już mam założone, pozostaje korba z suportem, tylna przerzutka i przednią też będę wymieniał. 

Jeśli masz przednią przerzutkę na obejmę, to musisz dokupić taki adapter

image.png.d4f39fee76e1c5bdc631ccf233f6b4a5.png

bo przerzutka GRX jest tylko w opcji na hak. Zwróć uwagę na średnicę bo są 2 warianty.