Skocz do zawartości

[hamulce] lokalizacja sprzętu po jakości

johnny606

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do roweru enduro dobralem komponenty z grupy deore XT, wliczając hamulce.

Mam do dyspozycji klocki metaliczne i żywiczne (po 1 parze), oryginalne tarcze oraz posiadam dodatkowo raczej lipne zamienniki do oryginalnych tarcz (tzw. "chińczyki").

Mimo wszystko chciałbym zużyć te tarcze-zamienniki, nie wiem tylko gdzie je umieścić (przód czy tył) i z którymi klockami... Pytanie jest więc takie: jak w takim przypadku dobrać kombinacje klocek - tarcza?

Trasy po których jeżdżę to turystyczne szlaki górskie oraz dzikie ścieżki, z luźnymi i stałymi kamieniami - nieprzystosowane do jazdy rowerowej - Beskidy

Napisano

Czyli masz jakieś chinczyki w sensie komplet i po parze klocków i takich i takich. Z tarczami czy tył czy nie to raczej kwesta wielkości tarczy. Na przód większa i dał bym metaliki a na tył mniejszą z żywicznymi. 

Napisano
W dniu 5.06.2024 o 18:36, Tyfon79 napisał:

Na przód większa i dał bym metaliki a na tył mniejszą z żywicznymi. 

Właśnie dokładnie odwrotnie, tył praktycznie cały czas jest w użyciu i lepiej jest tam mieć metale które nie będą miały fadingu jak żywica.

Napisano

No nie wiem bo ja raczej poszedłem swoim tropem gdzie przypadkiem trafiły mi się kiedyś żywiczne klocki i to na długie hamowanie nie sprawdziło mi się ani z przodu ani z tyłu. Na krótkie odcinki, dohamowania nawet spoko. Czyli zjechać żywiczne szybko i kupić przynajmniej półmetale. 

Napisano

Dałem obie tarcze zamienniki, zeby je zjesc mozliwie szybko.

Faktycznie, jak sie zastanowic to tył jest zaciśniety 'caly czas' i metaliczne klocki fajnie sie rozgrzeją. Przodem sie manewruje żeby koło nie wpadło w poślizg; tutaj hampel powinien dzialac żwawo niezaleznie od stopnia nagrzania. Jednocześnie - przez spore obciążenia - taka okladzina zuzyje sie relatywnie szybko. Pozniejsza wymiana na półmetalik wydaje się rozsądna.

Tak się stanie, tymczasem dziękuję i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...