Skocz do zawartości

[5000] hybryda na sztywnym widelcu z oponą 45

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Nie ma co się fiksować przesadnie na cyferkach (to był przykład, w którą stronę z grubsza iść), a w Twoim przypadku chyba ważniejsze będą jazdy testowe kilkoma wybranymi modelami - a nuż coś podejdzie.

Napisano

Ok, ale jeszcze jedno pytanie jak już pójdę się przymierzyć to czy po założeniu sztywnego widelca „coś” się zmieni w geometrii?

• Mod Team
Napisano

Sztuka polega na tym, żeby ewentualna różnica była jak najmniejsza, czyli sztywny widelec nie powinien być krótszy więcej niż 20 mm - w przybliżeniu o wartość SAG amortyzatora.

Napisano
W dniu 14.05.2024 o 20:00, KrissDeValnor napisał:

Zawsze można przerobić MTB - w sensie : sztywny widelec, najlepiej karbonowy (finansowo powinno +/- wyjść na zero po sprzedaniu jakiegoś przeciętnego powietrzniaka), no i odpada problem z oponami ;)

Przerabiałem temat, jest jedno zasadnicze ALE, rozmiar przedniej zębatki- ramy MTB to  w zdecydowanej wiekszosci max 34/36T - wiec jak chcesz troche dłużej/szybciej pojechać to sie męczysz, przerabiałem na Marinie Bobcacie Trailu - samą zamianą widelca poleciało 2kg, jednak wycieczki pow. 50 km sa męczące

Napisano

@MBane też się trochę tego obawiam.

Irytują mnie te ceny (katalogowe) za toughroad w takiej specyfikacji 5300 i poprzedni model fx3 5600. 

Trek Dual Sport ma za małe koła (nie wiem co ich motywowało) ale mimo wszystko trend cenowy na ten rok spadkowy (chyba o 600zł). Liczę, że z Fx3 będzie podobnie, a napaliłem się na tego fx3 bo przymierzałem się do poprzedniej generacji i naprawdę było ok. 

Mtb nie mają tak wywindowanych cen bo nie ma aktualnie takiej mody na nie i to mnie trochę motywuje do zakupu, ale chyba nie do końca tego szukam. 

Koło 45 wydaje się złotym środkiem na moje wyjazdy. 2 sezony temu przerzuciłem się na gravela z barankiem na oponie 38 (delikatnie mi brakowało tych kilku mm na kołach) ale wyleczyłem się z drop-bara (nie ten etap sprawności i po 50+ km miałem przykurcze na szyi).

Przed gravelem był cross i tutaj brakowało mi trochę prędkości, więc na mtb będzie podobnie.

Coś czuję, że mam za dużo wymagań na jeden rower (od tego zaczyna się garaż pełny rowerów? :D)

A jeszcze patrzy człowiek np. na dzisiejszy wieczór i tak trochę dziwnie czekać w nieskończoność… a na gravela znalazł się dobry kupiec i pusto w garażu

• Mod Team
Napisano

@MBane  Zależy dla kogo/kto czego oczekuje - do przelotowych rzędu 25 - 30 km/h na dłuższych odcinkach, to i blat 32 wystarcza bez zarzynania (z tyłu 9 i 10 z 12 przełożeń w MTB z amorem, na oponach 2.25" z niskim ciśnieniem - więc na szybszych gumach, z większym blatem i ze sztywnym widelcem będzie tylko lepiej).  Poza tym, rower służy zmęczeniu - mniejszemu lub większemu, ale zawsze :yes:

A jak ktoś chce mieć bardziej twardo, to po to właśnie są rowery pokroju DSX, czy Path 4, gdzie na starcie mamy 42 i 48 zębów.

Napisano

A rozważałeś Cube Nulane? Najlepiej w wersji Pro, która jest na GRX-ie 2x10 ale i podstawowa wersja na Clarisie ma już sztywne osie, karbonowy widelec, taperowaną główkę ramy i hydrauliczne hamulce. Wchodzą tam na 100% opony 42c, myślę, że 45c też wejdzie 

Napisano

@Greg1 jakiś czas temu polecałeś mi ten rower i cały czas mam na uwadze, ale nie chcę naginać budżetu, a nie widziałem poniżej 5k 

Jakiś czas temu był też problem z dostępnością, jutro podzwonię, czy coś się zmieniło 

• Mod Team
Napisano

Też go brałem kiedyś pod uwagę (oprócz DSX 2), a właściwie poprzednika, czyli SL Road z końcówką Pro, ale pozostałem wierny MTB - typ lepszy pod miejsca i sposób w jaki jeżdżę, czyli "simple terrain dynamic casual +" ;)

Napisano

Na redicie ktoś dał post, że nowy fx3 prawdopobnie pojawi się w Europie tylko w wersji eq i nadal niewiadomo kiedy. Mam prośbę, czy mógłby ktoś rzucić okiem na geometrię

Romet Boreas 1 Lite https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-boreas-1-lite-2024-9 (nie mogę znaleźć rozpisanej geometrii) 

Giant Escape 1 https://www.giant-bicycles.com/pl/escape-disc-1

1. Czy to nie będzie tak, że jak męczyłem się na boreasie to na escapie też się będę męczył pod kątem zbyt agresywnej geometrii - czy jednak tej pozycji przez płaską kierownicę i jednak typ roweru nie ma co porównywać

2. Czy jak kupię escape i po kilku wyjazdach stwierdzę, że jednak jest zbyt agresywna to jestem w stanie to jakoś sensownie zmodyfikować? Czy jednak będę musiał zmienić rower? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...