Skocz do zawartości

[do 8000] rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak, wiem, poboczem krajówki z górki na rowerze o 2 rozmiary za dużym

12 minut temu, marvelo napisał:

wszyscy nastawieni nieco bardziej sportowo, albo po prostu fani prędkości, będą cisnąć i dokręcać niezależnie od roweru. Nawet na holenderskiej damce ze składanym wajchą mostkiem, po opuszczeniu go do poziomu, da się pocisnąć z góry, a ograniczeniem mogą być głównie przełożenia.  

Jak ktoś jest nastawiony sportowo to nie jeździ crossem - tzn w normalnym świecie nie jeździ bo ty masz pewnie inne zdanie 

Napisano

Sam mam kilka rowerów i jest wielu takich ludzi. Nawet jak jadę moją białą damką to w żadnym stopniu mój temperament sportowy nie ulega zmianie, chyba że jadę do sklepu po bułki i nie chcę się za bardzo spocić. Ale już w drodze powrotnej i tak docisnę. 

Akurat crossa to mam w małym rozmiarze, z mostkiem 120 mm.

DSCF4258.thumb.JPG.bb12df8792f55b18fa2f0b5cceb86799.JPG

A co jest złego w jeżdżeniu poboczem krajówki z góry?  Mam jechać środkiem pasa? Mam jechać na hamulcach, bo z góry? Nie wolno mi dokręcać? Weź już skończ z tymi żałosnymi tekstami. 

Napisano
Cytat

A co jest złego w jeżdżeniu poboczem krajówki z góry?

Choćby to, że to niezgodne z prawem? 

A tak ogólnie to zwracam tylko uwagę, że przekonania o napędach w różnego typu rowerach opierasz na swoich "specyficznych" doświadczeniach, których inni nie naśladują. Równie dobrze ja mogę w każdym temacie dotyczącym szosy pisać, że blat 52 to minimum bo sobie lubię czasami 75 z górki pojechać z kompakt to ogranicza 

Napisano

Jazda rowerem poboczem niezgodna z prawem? Którym?

Rowerzysta na drodze - podstawowe zasady - Aktualności - KPP w Piasecznie (policja.gov.pl)

jeżeli nie ma wyznaczonej drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów – obowiązany jest poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych. (art. 16 ust. 5 UPoRD);

Ja uważam, że nawet rower fitness może mieć blat 53 z, a szosa tym bardziej. Wczoraj poniższym jechałem 74 km/h na 53/11 (było z góry, więc co, miałem wzywać drogowców by wypłaszczyli teren, bo z góry się nie liczy?).

DSCF4351.thumb.JPG.477d4971fb5214425a5246cc6ce28d1a.JPG

Napisano
12 godzin temu, chudzinki napisał:

Guzik prawda! Chyba świeżaki, którzy zostają od razu zdemaskowani 🙂.

A co Ci przeszkadza w Roam 1?

mam wrażenie że będę miał za mało przełożeń jeśli chodzi o jazdę poza trasą... wcześniej miałem mtb 3x stąd to przyzwyczajenie. poprawcie się jeśli się mylę

Napisano

Chodzi Ci o to, że w Roam 1 masz małe zębatki z tyłu? 

Masz wrażenie, że zabraknie Ci lekkich przełożeń w Roam 1, a w Roam 0, z racji na inną kasetę, po włożeniu z przodu przerzutki powinno być ok? 

W roam 1 możesz po prostu wymienić korbę na 40/26 lub kasetę na większą. 

W roam 0 musiałbyś wymienić najlepiej suport (kwadrat) i korbę oraz kupić przerzutkę i manetkę. Wyjdzie drogo. 

Napisano
W dniu 9.04.2024 o 21:46, gomez.pl napisał:

idzie włożyć 2x do tego Roam 0? wtedy byłoby idealnie dla mnie...

W dniu 10.04.2024 o 09:06, chudzinki napisał:

A co Ci przeszkadza w Roam 1?

10 godzin temu, gomez.pl napisał:

w roam 0 chciałbym mieć 2x

Co jest takiego niesłychanego w Roam 0, że chcesz włożyć do niego napęd 2x? Chodzi o kolor? Uchyl rąbka tajemnicy to będzie łatwiej coś doradzić 🙂.

Napisano

nie ma nic niesłychanego, chyba wymyślam bo nie jestem w stanie się zdecydować który brać... a kolor - nie ma znaczenia oba są ładne.

• 3 miesiące temu...
Napisano
Cytat

im więcej czytam tym większy wybór i mętlik w głowie

Nie dziwię się, wypadało by się na coś zdecydować po te powyższe propozycje całkowicie przeczą temu czego szukałeś wiosną. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...