Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Testowałem różne lampki i żadne odcięcie nie działa tak dobrze jak w lampkach z lustrem. Powyżej granicy odcięcia jest prawie czerń. Jak zależy nam na nieoślepianiu innych warto wybrać lampkę spełniającą normę StVZO. Ta norma określa m.in. ile % światła może się wydostawać ponad odcięcie. Przy okazji określa też przez jaki okres czasu lampka świeci z określoną mocą.

Tak przy okazji, jak ktoś nie ma dużych ograniczeń finansowych, warto się zapoznać z ofertą Lupine. Mają ciekawe rozwiązania: https://www.lupinelights.com/en 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, pecio napisał:

optyka jest tak zrobiona  aby snop leciał w dół

Również w mocowaniu pod kierą, czyli lampa na plecach? Patrząc na zdjęcie raczej nie jest przystosowana do takiego montażu. 
edyta - hyba jednak jest (drugie zdjęcie) ;)

IMG_0239.jpeg

IMG_0240.jpeg

Edytowane przez burz
Napisano

@burz da się przełożyć mocowanie - po drugiej stronie jest zaślepka, zdejmujesz, przekręcasz mocowanie a do poprzedniego wsadzasz zaślepkę. Rozwiązanie bardzo zmyślne. Z drugiej strony chyba najlepsze jakie spotkałem dla obrócenia mocowania to patent z lampy GEOID, która ma zdejmowany przód z "soczeką" i obracany o 180 stopni.

Napisano
12 godzin temu, burz napisał:

edyta - hyba jednak jest (drugie zdjęcie) ;)

IMG_0240.jpeg

Tego typu montaż pod kierownik jest chyba najlepszy i najwygodniejszy, mam coś podobnego w swojej Magicshine i absoluto-zero-problema polecam!! 

• +1 pomógł 1
Napisano

No dobrze kierownicy i kierowniczki 😉 ..... lecimy. 

Zrobione przetestowane  , działa aż miło.  To jest już wersja  ostateczna.  Nie będę robił jak Garmin poprawek poprawki  😁.

Ustawienia w smarcie Varii  pominę bo chyba wszyscy już je znają .  Skupimy się na  Magence.

•   po przekroczeniu  5km/h  w dzień uruchamia się  tryb mrugający ( własna wariacja 0-300-600 lm) ( 18 godzin  działania)
  • ale jeżeli bateria spadnie  na "low" tryb dzienny   przechodzi na ten sam wzór "mrugów"  ale 0--100-300 ( 48 godzin działania)
  • jak wjadę do ciemnej pupy   przechodzi  na tryb stały 1000lm
  • jak nadejdzie wreszcie noc   przejdzie  w tryb stały 1000lm
  • ale jak podczas tej nocy  zacznę upalać gdzieś w dół ( albo pogoni mnie pieseł )  i przekroczę  35 km/h  oświetlenie przejdzie w tryb  1600lm

Nie bawiłem się  warunkiem noc - bateria  bo  z reguły  nie śmigam po " ciemkości "  i zawsze  mogę ewentualnie przejść  w tryb manualny w celu obniżenia  mocy.

20260404_133932[1].jpg

@Mandoleran też mam przełożone mocowanie na wersję pod kierownika.  Nie lubię jak coś mi sterczy  nad.  Pomimo tego myślę nad jakimś  ładnym  fikuśnym uchwycikiem  integrującym Edka z Magenką .

• +1 pomógł 1
Napisano

A widzisz jedna myśl. Chciałnym zachować ION 200 z przodu na latanie po okolicy. Jak rozumiem, musze mieć dwa wsady do SBL, dodać jako pierwszy i drugi a potem tylko zmieniać ten, który ma być używany przez Garmina. Dobrze to rozumiem @pecio?

Napisano (edytowane)

@Eathan  Nie da się .  Musiałbyś  za każdym razem usuwać poprzedni i ładować ten  na którym zamierzasz jeździć. Po za tym odfajkowywanie w czujnikach 1040  odpowiednich świateł aby Edek nie dostał od dobrobytu padaczki 😁. Ale ...... nie testowałem tego  , wrzucić w pola danych dwa SBL  jeden ten zwykły a drugi SBL#2 .  Do nich załadować  wsad  dla każdego zestawu.  Tylko nie wiem czy Garmin nie sfiksuje. 

I należy też pamiętać , że Edek obsługuje tylko 9 ANT+ i 3 BLE równocześnie. 

Edytowane przez pecio
Napisano

@pecio w ustawieniach SBL masz 3 miejsca na config. Poza tym jest opcja co przelaczenia configu. Myślalem, że mogę dodać 2 configi a potem sobie zmieniać tym przełącznikiem. Z cieakwości sprawdzę jak kupię Magene.

Napisano (edytowane)

@Eathan  czekaj ..... zaraz sprawdzę . 

Mea culpa ...... faktycznie można trzy konfiguracje wrzucić i przełączać.  Sorki 🫣  za wprowadzenie w błąd. 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

Panowie .......błagam o pokutę i rozgrzeszenie dla mnie 😉 , że Was na taką minę sprowadziłem. Moja Varia leci na reklamację. Dziś taki wkuxxxny jeździłem i tylko myślałem jakim jestem wielkim jeleniem.  Co kupiłem .....ano Varię 515 z wychlastanym akumulatorem  a za port usb-c dodatkowo dopłaciłem 600 zł. Garmin znowu przekombinował tak jak z micro ledem w Fenix 8 pro . 

Czas działania mojej 820 to 12 godzin , problemy z ładowaniem , radar jest tak  czuły ,że wychwytuje ruch z alternatywnej rzeczywistości ( dziś na  PUSTEJ !!!!! drodze jak stałem  radar pokazywał taki ruch jak na Gubałówce w szczycie sezonu ). Jednym słowem totalna wujnia. Mało tego problemy z tym ich BLE. Nic nie chce gadać w tym standardzie z 820. A żeby gadało to musimy zredukować do starej poczciwej 515.  Czyli tak jak wspominałem mamy 515 plus sześset za usb c.

Napisano (edytowane)

Mój chińczyk przy bardzo niskim stanie baterii też potrafi duchy wykrywać, a na samej baterii działa conajmniej 20h

USB-C w standardzie, a cena poniżej 250zł 😁

Edytowane przez smw44199
Napisano

Garmin zmusza właścicieli nowej Varii do zakupu najnowszego Edge. Jak chcesz wszystkie bajery to kup 1050 albo najlepiej najnowszego 1060 i przez pierwszy rok rzucaj nim o ścianę bo tylko do tego będzie się  nadawał.

Mocno kibicuję Chińczykom.😁

• +1 pomógł 1
Napisano

I tym sposobem zostaną tylko zagorzali fanatycy Garmina,albo Ci co wrosli w ten system. Ja również kibicuje skośnym. Nie tylko z elektroniką. Ale z drugiej strony sami im na to pozwalają. 

Napisano

Wczoraj z racji pięknej pogody udało się zrobić dłuższą trasę i kilka spostrzeżeń. 

1. Czas pracy 

Tutaj pełne zaskoczenie. Naładowane do pełna 2 kwietnia. Jeżdżone:

• 2 kwietnia - 3h, 
  • 4 kwietnia - 5h, 
  • 5 kwietnia - 9h. 

Czyli mamy łącznie ~17h.

Pierwsze dwie jazdy głównie po mieście w większym ruchu. Ostatnia jazda trochę lasów, boczne drogi, mniejszy ruch. Całość na wsadzie do SBL od @pecio Czyli jest całkiem fajnie! 

2. Jak to działa w praktyce

@pecio nie wiem jakie problemy z BLE masz na myśli. U mnie działa ten radar z EDGE 1040 śmigającym na najnowszym firmware beta. Za pierwszym razem nie połączył się na BLE. Nie wiem, czy to kwestia tego jak parowałem (dodaj czujnik / radar). Wywaliłem, dodałem ponownie (Dodaj czujnik / Wszystkie). Za drugim razem BLE wskoczył. Łączy się bez problemu i bardzo szybko. 

Podczas pracy:

• różnicuje wykrywane pojazdy, widuje mniejsze i większe ikony - krótsze i dłuższe. Nie jestem pewien ale różnicuje też rowerzystów - pojawiły mi się kilka razy ikony, jakby o połowę węższe od samochodów). 
  • pokazuje pasy i zmiany pasa, nie rozumiem logiki i wydaje mi się, że tutaj coś szwankuje. Na przykład jadę po normalnej drodze (po pasie w każdą stronę). Pokazuje 2 auta i to, że zmieniają pasy. Tyle, że one się nie wyprzedzają, jadą za sobą. Wg. Garmina odnoszę wrażenie jakby się wyprzedzały. 
  • nie zauważyłem duchów w odczycie, dopiero zaczynam jazdę z radarem więc sprawdzam odczyty, Pod pojęciem duchów mam odczyt aut, których nie ma w rzeczywistości. 
  • pole wykrywania jest dosyć szerokie. W załączniku macie zrzut ekranu. Dwie jezdnie, każda po dwa pasy, między pas zieleni. Jadę po stronie oznaczonej długą strzałką, zgodnie z jej kierunkiem. Varia wykrywa auta z pasa oznaczonego małymi strzałkami. 

Screenshot_1.thumb.jpg.d68cb81943fc59f2db71b293fb58e993.jpg

Na koniec to o czym wspomniał @pecio Wczoraj po tym jak dojechałem do mamy wstawiłem rower do ogrodu. Osiedle domów jednorodzinnych. Cisza, spokój. Ruch zerowy. Varia i EDGE włączone. Rower stał 2h. W tym czasie wiele razy piszczał, świeciło się światło. Stawiam, że wykrywał jakieś auta. Tyle, że ich nie było. Od strony radaru - pusta działka, kolejna zabudowana działka, dalej kolejne zabudowane działki. Potem teren lekko opada. Mniej więcej ~2km dalej ekspresówka. Za cholerę nie wiem co on wykrywał. Po odwróceniu roweru w przeciwną stronę fałszywe odczyty się skończyły. 

3. Wad od @pecio do SBL

Jak kolega Pecio zrobi wsad to śmiga aż miło. Sprawdziłem następujące scenariusze:

• wygaszone światło, radar wykrywa auto i odpala światło, 
  • tunel, 
  • zmianę trybu na świecenie po zachodzie słońca. 

Zostało jeszcze hamowanie, ale jeździłem sam więc trudno to sprawdzić ;) 

@pecio jakie problemy z ładowaniem masz na myśli? Właśnie podłączyłem Varię, po 3 jazdach i 17h wczoraj EDGE zaraportował, że radar ma słabą baterię. Napisz coś więcej o tych problemach z BLE. Nie mam porównania z poprzednia Varią i może nie zauważam, że coś nie działa... 

Napisano

@Eathan dokładnie w takich samych okolicznościach jak opisałeś  na postoju  zaczyna wykrywać ruch  " duchów"  . Podejżewam  ,że wpada w jakieś interferencje na balaskach płotów.. 

Co do wykrywania fluktuacji  lini poruszania się aut  to trzeba brać pod uwagę iż zespół rower radar też nie porusza się idealnie w lini  ,drobne zawirowanie i mamy taki efekt pływających na boki ( jakby się próbowały wyprzedzać ) pojazdów. 

Czas działania mojej 820 na SBL czyli świeci jak wykryje ruch to tak jak kiedyś pisałem 15do 16 godzin. Ale po przejsciu w tryb manualny i tak jak Garmin przewidział czyli stałe świecenie dzienne  czas pracy spadł do 12 godzin. Nijak to się ma do deklarowanych 25 godzin.

Teraz kwestia ładowania , za pierwszym razem bez problemów podjęte ładowanie ( ładowarka 2A) . Kolejne ładowanie  ta sama  konfiguracja i diody migają na " błąd" . Inna ładowarka i to samo. Reset i leci ładowarka 1A . Zaczyna się ładowanie. Kolejny cykl pracy  i ta sama sytuacja.

Teraz łączność BLE. W tym trybie sparowania  nie działa SBL i cały ten smart. Trzeba ustawiać każdy kanał w inny tryb. Radar po BLE a jego światło już po ANT+.

Napisano

Ok, czyli duchy mamy podobne. Fluktuacja linii się wyjaśniła i ma to sens.

Codo baterii to trybu manualnego nie testowałem. Mam za sobą dopiero dwa ładowania i problemu nie było. Będę zwracać na to uwagę. Po 2 ładowaniu dioda świeci na zielono światłem ciągłym. Zakładam, że się naładowało. Za to po podłączeniu do EDGE pojawił się komunikat o słabej baterii. Żeby było śmiesznej EDGE pokazuję ikonę baterii przy Vari ale ma znak zapytania. 🤣

Co do BLE to u mnie jakoś naturalnie się to połączyło tak:

• czujnik => radar - jest BLE
  • czujniki => światła => varia - jest ANT+

Wydawało mi się to sensowne i działa z SBL. 

Napisano

A najlepsze  to jadę koło  płota   wszystko jest ok .  Stanę  zaczyna się rajd duchów, ruszę  to znowu wraca do normy.  Tak samo jest  ze szpalerem  drzew .  W 515  czegoś takiego nie było.  Ale tam była inna technologia  ( częstotliwość ) pracy radaru.  Zobaczymy czy   coś się zmieni  jak wydadzą  nowe firmware. 

"Wiącha"  też jest szeroka jak zauważyłeś.  Ciut szersza niż w 515 . Ale to dobrze i nie dobrze 😉.  Dobrze bo na zakrętach  nie traci kontaktu z obiektem  tak jak inne radary. Źle  bo" zbiera" cały ruch  z okolicy 😁 . Ale  po za zurbanizowanym  terenem  , współbieżnymi  drogami  nie ma  problemu i takie sytuacje są marginalne. 

Tak właśnie trzeba  ustawiać czujniki  w Edku. 

Wczoraj  testowałem    z ciekawości warunek w SBL   sterowania AT 1600   "panelem solarnym " w 1040 odnośnie  sytuacji jazdy tunelem .  Szybszy czas reakcji  niż gps.  Muszę się jeszcze poszlajać  pod różnymi  obiektami  w celu kalibracji . 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dzisiejszy dzień  nie będzie zaliczany do udanych . Pierwsza gleba w tym roku.  Siekną wiatr boczny i dosłownie rzuciło mnie do rowu. 

Ale wracając do tematu ... @Eathan   jak   jedziesz   i radar wykrywa pojazd    podświetla się belka  " DZIEŃ " czy masz cały czas   "zaświecony " OFF " ?  I tak samo analogicznie z innymi trybami.  Czy  na ekranie nic się nie dzieje ?

Coś przekombinowałem   bo strasznie się  dziś gryzły  AT1600 z Varią . 

Z innej strony   zauważyłem ,że  posiadacze  tych najnowszych  Edge którzy dostąpili zaszczytu nowych radarowych funkcji ( najnowszego firmware ) zostali pozbawieni  wyboru standardu parowania  radaru.  Tylko bezpieczne BLE.  Jak tak samo zrobili  z najnowszymi  czujnikami tętna ,pedałami   to mamy totalną wujnię   bo  tylko można  TRZY ( 3) takowe czujniki podpiąć . Jak tak dalej będą brnąć  to kolejne możemy zostawiać w domu na półce .  A to wszystko przez jakiegoś zjexxxxnego  jełopa  z EU , bo to ich wymysł aby  tak było ( https://www.dcrainmaker.com/2025/01/the-begining-of-the-end-for-ant-wireless.html  ). Bardzo mnie to ciekawi  co zrobią w sytuacji  gdy wszystko już będzie musiało latać  po bezpiecznym BLE   .....Varia 820 - dwa kanały , obustronny pomiar mocy ,  czujnik prędkości ,  czujnik tętna,  przednie światło, Di2, telefon ....... coś będzie musiało zostać w domciu 😡 Pewnie  pojawią się więcej kanałowe  chipy  z obsługą BLE  i udostępnią  API /SDK  innym producentom i programistą .  Zobaczymy .

Edytowane przez pecio