Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Bo rynek urządzeń do biegania i roweru, wygląda jak rynek smartphone'ów przed epoką iPhone'a. Bardziej jak poletko eksperymentów niż jakichś dojrzałych produktów.
Bezustannie kombinują, a nic naprawdę dokończonego nie ma.

A co do modeli rowerowych do nawigacji pieszej, to posiadacze obu typów urządzeń piszą, że jest dokładnie odwrotnie.
Mój GPSMap 66sr jest bardzo kompletny jako nawigacja. Posiada profile od pieszego po nawet samochód, rozmaite możliwości pomiarów (odległość, wysokość, obszar), komputer podróżny, parowanie z czujnikami (prędkość, kadencja), inReach Remote, itd.
Do tego ma mapy rastrowe (w tym satelitarne), których nie ma w urządzeniach rowerowych. 

To czego w nim brakuje to funkcji bardzo mocno rowerowych - jak spalone kalorie czy parowanie z przerzutkami. A to dlatego, że te funkcje nie mają tam po prostu sensu i wprowadzałyby więcej chaosu i dezorientacji niż pożytku.

Natomiast przy zastosowaniu odwrotnym, to nawigacje rowerowe w ogóle nie mają trybu pieszego i przy powolnych prędkościach poruszania się wariują (np. filtrują część odległości w podsumowaniach przebytej trasy, jako "szum"). Trasy także wyliczają dla rowerów, a nie dla pieszych.
Nie mają też odpowiednich uchwytów, łatwo coś tam przypadkowo nacisnąć (czy to ekran dotykowy, czy klawisze z boku).
Ręczniaki są zaś przeznaczone do noszenia przy pasie lub karabińczyku, z anteną odbierającą sygnał z każdej strony (360 stopni). Są zrobione tak by były wygodne podczas takich podróży, bez przypadkowych dotyków, z obsługą w deszczu, czytelnością w słońcu (podświetlenie można ustawić na 0%).

Na rowerze ich wadą są gabaryty, ale nie brak funkcjonalności. Bo sama nawigacja jest bardzo kompletna, również na rowerze.

Edytowane przez Kalamus
Napisano

No to jeszcze kwestia kto jak używa.

Ja z nawigacji próbowałem skorzystać kilka razy na samym początku i była do bani. Także byle był podkład mapowy, drogi, szlaki itp. to już się sam pokieruję. Jedyne co mi wadzi, to klejenie pozycji do dróg, zdarzyło mi się wylądować nie po tej stronie rowu co chciałem. Dopiero na bardzo dużym przybliżeniu widać, że jest rozjazd pozycji faktycznej i wskazywanej kursorem.

Owszem, na piechotę zliczanie dystansu przekłamuje ale według mnie nic nie szaleje, tylko po prostu jest jakaś minimalna prędkość, a poniżej traktowane jak postój, więc nie zlicza. Dla mnie to nie problem, jak chcę dokładne dane, to przeglądam zapis w BaseCamp i tam dystans jest poprawny.
No ale na rowerze tak samo to działa, jak się jedzie (pcha) bardzo powoli w ternie, to też się gubi bieżący dystans. Graniczna prędkość to 3-4km/h.

Blokada ekranu i nic się nie przesunie w kieszeni. Przycisków chyba nie zdarzyło mi się jeszcze przypadkiem wcisnąć, czego nie mogę powiedzieć o liczniku na mostku, gdzie zdarza mi się zahaczyć torbą z aparatem (przypięta do pasa biodrowego).
Podstawa, to nie wpychanie w jakieś bardzo ciasne kieszenie.

Cytat

To czego w nim brakuje to funkcji bardzo mocno rowerowych - jak spalone kalorie czy parowanie z przerzutkami. A to dlatego, że te funkcje nie mają tam po prostu sensu i wprowadzałyby więcej chaosu i dezorientacji niż pożytku.

Ale jednak czujniki prędkości i kadencji można sparować, które chyba też tak średnio pasują do takich urządzeń.

Napisano

Za mną kilka jazd z Explore 2 (jedna z nawigacją) i mam dwa pytania:

1. w pewnym momencie zaciął się napis nawigacyjny i do końca jazdy wskazywał to samo (mapa działała normalnie) - co zrobić w takim przypadku żeby nie przerwać aktywności?
  2. co może być powodem, że nie wszystkie jazdy synchronizuje ze Stravą? Jedną zsynchronizowało z zupełnie inną godziną...
Napisano

Czasem taki komunikat zostaje, ale trzeba to olać. Przerwanie aktywności nie jest takie proste i nie zrobisz to jednym klikiem. 

Problem z synchro. Czy nie będzie to mieć związku z brakiem połączenia z WiFi albo telefonem? 

• +1 pomógł 1
Napisano

@chudzinki a jak ten napis wyskakuje   "pacasz " go palcem na ekranie  ?   W tym momencie ma  zniknąć.  Jak nie zrobisz tego  to po dłuższej chwili powinien sam  się wygasić. 

• +1 pomógł 1
Napisano
11 minut temu, chudzinki napisał:

@Eathan, w Garmin Connect są, ale do Stravy idą wybiórczo.

Czasem są jakieś problemy z synchro connect => strava. To sporadycznie się może zdarzyć. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Generalnie mi to nie przeszkadza, bo i tak zawsze mam Stravę włączoną, ale myślałem, że coś u mnie jest pochrzanione.

6 minut temu, pecio napisał:

a jak ten napis wyskakuje   "pacasz " go palcem na ekranie  ?

@pecio, wtedy pokazują się wskazówki nawigacyjne z całej trasy i nie znika.

Napisano

@chudzinki jak wyskoczy wskazówka nawigacyjna i   ją "  swoimi sensorami" przetrawisz  , wprowadzesz do ogólego układu dodatkowy czynnik w postaci palca najlepiej wskazującego . Owym dodatkowym czynnikiem dotykasz na ekranie ten nieszczęsny komunikat  który jak za sprawą czarodziejskiej różdżki znika. Tak to się mniej więcej w Garminie odbywa. Jeżeli tego nie uczynisz to komunikat  sam powinien " wyparować" po pewnej dłuższej chwili.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
W dniu 10.05.2026 o 18:04, zekker napisał:

Ale jednak czujniki prędkości i kadencji można sparować, które chyba też tak średnio pasują do takich urządzeń.

Te urządzenia są projektowane jako uniwersalne, jak scyzoryk szwajcarski. Jeśli potrzebujesz sprzęt tylko do otwierania butelki wina, to kupisz korkociąg.
Ale jak potrzebujesz okazjonalnie to zrobić, scyzoryk szwajcarski zrobi to bez problemu.
Tak samo jest z urządzeniami takimi jak Oregon, GPSMap czy Montana. One mają profile różnych aktywności i mają mierniki do tych aktywności.
I ludzie z tego tak korzystają, inaczej nie byłoby uchwytów na rower czy motor. I to nie tylko oryginalnych, ale także firm trzecich (RAM, Tusita, Wicked).

Osobiście na rowerze używam głównie Oregona 700 z uchwytem RAM-HOL-GA31U + mocowanie RAP-274-1U. I trzyma się to mega solidnie.
Jedyne czego mi brakuje, to przekształcania śladu w trasę. Jak np wytyczę ślad w Locusie i wrzucę do Oregona, to mam go jako kreskę na mapie (ale już bez wskazówek nawigacyjnych).

Tego problemu nie ma GPSMap 66sr, gdzie jak wrzucę ślad z Locusa (czy innego programu), to włączam prowadzenie i wybieram Drogi i szlaki. Wtedy on sobie przekształca ten ślad, używając swojej własnej mapy do wytyczenia najbardziej pasującej do niego trasy.
I wtedy dopiero mam pełną nawigację oraz prowadzenie. Gdyby Oregon 700 też to miał, to nawet bym się nie interesował czy na rynku istnieje cokolwiek innego.
Bo poza tym mankamentem, nawigacja jest dla mnie idealna. Zero problemów, z którymi tak bohatersko walczą posiadacze Edge Explore 2 czy Edge 1040 na tym forum i innych.

Jeździłem też z Oregonem na żywioł (bez żadnego przygotowania), gdzie sam wytyczał trasy w locie. I nigdy nie zabłądziłem.
Czy to miasto, czy las, zawsze mnie wyprowadził. Komórkę mogłem zostawić w domu.

Edytowane przez Kalamus
Napisano

Nadchodzi  kiedyś taka chwila kiedy jestem zmuszony TO napisać  , Panie @Kalamus znajdź sobie inną piaskownicę  do snucia swoich wywodów  i wylewania  łez  na temat szeroko pojętej nawigacji GPS. 

• +1 pomógł 3
  • Haha 2
  • 2 tygodnie później...
Napisano

@pecio fajnie wyglada , jak juz bedzie to tylko ze 2 lata poprawek i moze bedzie działać jak trzeba 🤣

Mój 1040 cos nie lubi sie ze śladami z koomota bo na trasie 200+ 5 resetow, dobrze ze chociaż przywraca dane po resecie

Napisano

@szajbna ten obrazek 1060 wygenerowała " iłtiligencyja"😁 A w rzeczywistości  to dla odmiany zerżną z nowej Magene. 1050  dwa lata temu z Brytona. A działać to nigdy mie będzie dobrze jak coś poprawią to inne spaprolą.

• +1 pomógł 1
Napisano

Nie śledzę na bieżąco bo w sumie 1040 mi odpowiada,  resety przeżyje,  ważne ze reszta dziala jak powinna 

Napisano

@szajbna Edge 1040  - ostatni z dynastii wielkich Garminów .  Jak w 1060  nie będzie niczego "wiekopomnego "  to Edzio 1040 zostaje na kolejną turę . Ja tylko żałuję , że tak pochopnie" lunełęm"  Varie 515 i wdepnąłem w to gówno 820.

• +1 pomógł 1
Napisano

No właśnie, Varia 515 jest bardzo fajna (dla mnie wystarczająca). A przy okazji - wielkie dzięki @pecio - twój skrypt  na 515 działa świetnie ( na wszystkich  moich Garminach 🤣).