chudzinki Napisano 25 Stycznia 2024 Napisano 25 Stycznia 2024 Szukam przepisów, które określają czy i jak można jeździć taką hulajnogą po jezdniach, które nie mają ani chodnika ani pobocza ani żadnej innej ścieżki. Czy ktoś zna takie przepisy albo wie gdzie ich szukać? Podkreślam, że chodzi o zwykłą hulajnogę 🙂. Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 12:23 Autor Napisano Piątek o 12:23 Tak sobie przypomniałem i podbijam 🙂. Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 15:30 Autor Napisano Piątek o 15:30 Chyba nie, bo wtedy można by jechać po lewej stronie jezdni 😃. Cytuj
Maciorra Napisano Piątek o 15:40 Napisano Piątek o 15:40 https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-15-a Cytuj
StrayRider Napisano Piątek o 15:44 Napisano Piątek o 15:44 No tak, a jak inaczej? Taką hulajnogą czy rolkami itd. "się nie kieruje" I to jakby się pytać dlaczego pieszy porusza się "po lewej" stronie, a nie "po prawej", przecież tak też by można. Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 15:44 Autor Napisano Piątek o 15:44 (edytowane) @Maciorra, widziałem i czytałem, ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie... "Osoba poruszająca się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch jest obowiązana korzystać z drogi dla pieszych, drogi dla pieszych i rowerów lub drogi dla rowerów" - a jak jest sama jezdnia to co? 🤔 5 minut temu, StrayRider napisał: Taką hulajnogą czy rolkami itd. "się nie kieruje" Hmmm... Polemizowałbym z tym niekierowaniem i jazdą "pod prąd", ale pewny nie jestem. Edytowane Piątek o 15:49 przez chudzinki Cytuj
Maciorra Napisano Piątek o 15:52 Napisano Piątek o 15:52 To moim zdaniem masz prawo prowadzić hulajnogę po lewej stronie, gdyż jesteś pieszym:) Ale tak wprost nigdzie tego w PORD nie znalazłem, więc jeśli masz sprawę w sądzie to daj znać jak wynik:) 1 Cytuj
StrayRider Napisano Sobota o 21:07 Napisano Sobota o 21:07 Jeszcze wbrew pozoru, jakby się niektórym wydawało, to pieszy na jezdni ma znikome prawa. W praktyce dobrze to widać przy drogach gdzie jest większe natężenie ruch ,brak chodników i "wydeptane ścieżki" przez mieszkańców("pokrzywdzonych" przez system i brak infrastruktury) - piesi ustępują pierwszeństwa pojazdom, używają właśnie pobocza. Czyli w praktyce taka jazda(lewą stroną) nie była by zbyt płynna. Jeszcze artykuł - rolki, wrotki, deskorolki. A historycznie, w przeszłości to przepisy powstawał jak była potrzeba przy wzroście ruchu, gdzie były pojazd, piesi i rowery, nikt nie myślał o innych urządzeniach do transportu, który można było by używać do transportu. Jakby użytkowników "zwykłych hulajnóg" było by co najmniej tyle co rowerzystów to przepisy by się(może) pozmieniały 1 Cytuj
chudzinki Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu @StrayRider, ten link się nie otwiera. Ale przeczytałem wiele innych artykułów i w żadnym nie znalazłem jasnej odpowiedzi na moje rozkminy 🙂 Cytuj
smw44199 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Link działa: dla ułatwienia wklejam screen Cytuj
chudzinki Napisano 47 minut temu Autor Napisano 47 minut temu Faktycznie działa, wcześniej musiało się coś przywiesić. "Zgodnie z ustawą prawo o ruchu drogowym osobę poruszającą się na rolkach, wrotkach czy deskorolkach obowiązują przepisy dotyczące ruchu pieszych, a nie na przykład rowerzystów." A później tylko pieszy, pieszy i pieszy. Ciekawe jak jest naprawdę, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić gościa na rolkach (bo o hulajnogach akurat nie ma tu mowy, chociaż to też UWR) zasuwającego pod prąd na jezdni 😀. Cytuj
Maciorra Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu Cytat Ciekawe jak jest naprawdę, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić gościa na rolkach (bo o hulajnogach akurat nie ma tu mowy, chociaż to też UWR) zasuwającego pod prąd na jezdni 😀. Ja również nie, dlatego zakładam, że skoro w takiej sytuacji jestem pieszym to idę lewą stroną prowadząc hulajkę. Z wrotkami czy rolkami gorzej, ale są tacy co lubią chodzić boso:) Cytuj
chudzinki Napisano 15 minut temu Autor Napisano 15 minut temu No dobra. A rolkarz w takim wypadku co ma zrobić? Boso czy buty do plecaczka? 😀 Wiem, że temat niszowy i każdy pewnie jedzie normalnie prawą stroną, ale ciekawi mnie strona prawna tego zagadnienia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi