Skocz do zawartości

[stery] wewnętrzne prowadzenie

Eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnie mniej jeździłem i zaczynam szukać sobie zajęcia. Pomyślałem, że do gravela wsadzę stery i mostek z wewnętrznym prowadzeniem kabli. Pacjent Ronto Ruut AL2, wg. producenta stery to: UPPER STACK: IS 42 / 28,6 LOWER STACK: IS 52 / 40 SHIS

Zdaje sobie sprawę, że to sztuka dla sztuki. Tanio i wygodnie nie będzie. Mimo to jestem ciekaw co można tutaj zrobić. 

Jak rozumiem:

• rama musi mieć wejście na kable w miejscu połączenia rury dolnej ze główką, 
  • widelec musi mieć otwór pozwalający na wyprowadzenie linki na rurze sterowej,
  • kierownica musi mieć wew. prowadzenie linek i wyjście do mostka. 

Da się? Nie da się? 

Napisano

W MTB zwykle kable są wpuszczane przez pokrywkę sterów i przechodzą wewnątrz górnego łożyska i dopiero w ramę. Niestety to wymaga większego łożyska niż standard (najczęściej jest to takie jak dolne pod rurę tapered) więc główka ramy jest specyficzna i nie założysz tego jeśli producent nie przewidział.

W szosie nie przerabiałem tematu ale nie czuję przeciągania kabli przez rurę sterową (ew. tylko do hamulca przedniego).

Tu może coś więcej... 

Napisano

Widelec tego Ruta musi miec opcje do wprowadzenia i wyprowadzenia przewodów, tj conajmniej jeden przewód do hamulca tylnego trzeba będzie wprowadzić w ramę na wysokości głowki, a wprowadzić oba hamulcowe i byc moze przerzutkowy. Z tego co widziałem, bywa to rozwiązane na kilka sposobów,...ale na moje oko największym  ograniczeniem Ruta AL bedzie sterówka widelca... bo wszystkie inne opcje tj. z prowadzeniem  przewodów na zewnątrz sterówki ale w główce sterów odpadają bez przeróbki ramy, a alu ramy sa niechętne na przeróbki  :P

Napisano
Godzinę temu, Eathan napisał:

Ostatnie mniej jeździłem i zaczynam szukać sobie zajęcia.

Za kilka dni wg. prognoz powinno się ocieplić. Nie sugeruję niczego, tak tylko napisałem ;)

Napisano
5 godzin temu, Eathan napisał:

Pomyślałem, że do gravela wsadzę stery i mostek z wewnętrznym prowadzeniem kabli.

Dawaj od razu axs'a albo di2,  nie upośledzisz sobie pracy przerzutki  😉

Napisano

@Enadxx jeszcze nie bo nie znalazłem rozwiązania, które by pasowało do tego co jest. Ale szukam nadal ;) Jak nie uda się schować w całości to może uda się wpuścić w mostek i wypuścić przy samej rurze sterowej. 

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...