Skocz do zawartości

[Korba szosowa] Czy istnieją jakieś budżetowe korby 46/30 ew. 46/34?

keltu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję przed zakupem budżetowego gravela, napęd to Sora z pozagrupową korbą 46/34. (zdaje się że z wymiennymi blatami)

Problem polega na tym że nie specjalnie widzę żadnej budżetowej alternatywy dla tej korby i nie jestem pewien co zrobię kiedy przyjdzie wymiany czy to korby czy blatów (z tego co widzę ciężko nawet o blaty 46T o korbach nie wspominając) a nie widzi mi się kupowanie GRX'a o wartości 1/4 roweru. Przy ewentualnej wymianie korby już pomijając nawet ewentualny upgrade do HT2 nie widzę nawet specjalnie alternatyw na kwadrat.

Z researchu który zrobiłem przewijała się stara Sora FC-3550 która była w wariancie 46/34 ale jest już praktycznie nie do kupienia podobnie wygląda sprawa z FC-CX50. Coś tam się przewijało od FSA jakieś Omegi ale też nie do dostania.

Czy naprawdę nie ma obecnie budżetowych korb 46/30 tudzież 46/34 które nie kosztują milionów monet i działają z napędem szosowym? Duża zębatka może być nawet mniejsza jak 46 (jeśli zagra z Sorą)

Napisano

No ponad 3 stówy za 2 chińskie aluminiowe blaty to tak średnio bym powiedział biorąc pod uwagę że za ~500 zł. jest kompletna korba GRX..

Przez budżetowe miałem na myśli kilkadziesiąt zł. za blat i powiedzmy 200-300 zł. za korbę.

Teoretycznie tutaj coś znalazłem tyle że najmniejsza zębatka to 36T no i to aluminiowe blaty, zdecydowanie preferowałbym stalowe. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005004517856978.html

Edit: zdaje się że to blaty NW do napędów 1x. 

Napisano

Jeśli może być na kwadrat to Shimano Tourney FC-TY501-2 46-30T - w marcu tego roku zamontowałem ją w Tribanie 100, moim baaardzo budżetowym grawelu, którego tyram jako commutera w miejscu pracy

Edit. Dałem za nią 19,99 eur.

Edit 2. Jest jeszcze Shimano Claris FC-RS200 46-34T

Napisano

Przecież ten Tourney to korba MTB zupełnie inna linia łańcucha.. jakby to było takie proste to wrzuciłbym tam FC-MT210-2 46/30. ;)

Co do Clarisa też nie mam pewności jak to będzie działać z 9rz. łańcuchem. Przypominam że mówimy o korbie która ma działać z klamkami i zmieniarkami Sora (R3000) 2x9.

Napisano

Chcesz na start wymienić korbę, czy to zmartwienia jakies tam przyszłości? Jeśli to drugie i przednia zębatka będzie się kwalifikować wymiany, to naprawdę dużo wody w Wiśle upłynie. 

Napisano

Są korby Shmiano Mtb retro 3x   z ramionami 5 otworów  i 110mm  … z odpowiednim suportem na kwadrat  linia łańcucha pasuje do 2x i u mnie w tej chwili gra gitara 46/ 34  , podobny zestaw można zrobić z korby kompaktowej FSA tempo oryginalnie 50/36  ( 110mm)    Ale nie bardzo rozumiem czemu w tej korbie pierwszego montażu nie będzie można zakładać kolejnych zębatek po zużyciu?  To nie jest 5 dziur na 110?  Alliexpress wyśle zębatki …

Napisano

Mam Fsa vero ( kompakt)  a nie fsa tempo  … Sora na oko jest dostępna w Deku tylko blat do zmiany … Sora 50/34   Można założyć też korby z Mtb na 4 dziury 104  i kwadrat z blatem 46 albo 44 i 32 dociągając do ramy trochę linię łańcucha dobranym suportem na kwadrat ( albo przy HT zmieniając przerzutkę na górską bo sora się nie wychyli do blatu)  sięgając po  retro kwadrat czasem można się nadziać na przycieranie korb o krótszy niż seryjnie pakiet suportu - trzeba czasem zebrać materiał korby skierowany do miski… niektóre korby mają standard dziur 104 ale podparcie dla zębatki 32 nie kompatybilne z Shimano ( miałem takiego Truvativ Fived)  także im więcej wynalazków tam możliwość małych niezgodności…ale coś zawsze można sobie dobrać.

Tempo z allegro 46/30

Napisano

@itr Oryginalna korba poniżej, masz jakiś przykład które to blaty z Ali by tutaj pasowały najlepiej w konfiguracji 46/30 | 46/34.. stalowe ale od biedy i aluminium.

Ja tam znajduje głównie blaty MTB i to zazwyczaj do napędów 1x (NW), szosowe najczęściej kosztują jakieś nonsensowne kwoty jak z 2 linka na początku dyskusji https://pl.aliexpress.com/item/1005005163392599.html chyba że źle szukam. ;)

Zauważyłem też że wrzucacie propozycje 8rz. korb, nie będzie tutaj żadnego problemu szczególnie jeśli chodzi o współpracę z 9rz. łańcuchami i przednią przerzutką która zakładam że ma trochę węższą prowadnicę?

Techniczne rzeczy słabo ogarniam a takie rzeczy jak linia łańcucha, q-factor itd. nie ogarniam w ogóle więc zabawa z dobieraniem jakiś innych suportów w celu przesunięcia lini łańcucha itd. raczej odpadają, szukam  jakiegoś "gotowego" rozwiązania bez zbędnych kombinacji..

2321f6b7b8cfc5317c26f10c78ecb873.png

Napisano

trzeba policzyć bcd najlepiej przymierzając zamienny blat 96 czy czasem 110 na 4 dziury,, czasami w dziwnych korbach krawędzie   ramion blatu skierowane" do korby" mogą nie pasować idealnie 

przykład 110 z aliex

moje doświadczenia  pomiędzy 8 a 9 są optymistyczne,  i np nie chce mi się wierzyć że korba z linku z allegro  będzie kleszczyć łańcuch 9 s, poguglajj na jej temat , masz za 200 zł razem z pakietem, ale tak naprawdę jeśli nie masz już u siebie  danej części to nie wiesz....      ale czemu się teraz martwić , jeszcze jest jakieś 5000 km do przejechania np :) w tym czasie można i przeszukać sobie sieć i zbadać dostępność, zarobić na lepszy napęd jeśli najdzie taka ochota....  ale chyba najlepiej upolować idealną korbę shimano kompaktową z czasów 9 s    5 dziur, i dopasować o niej blat 46 zamiast 50.    Ale razem z tym trzeba kupić szosowe miski suportu , specjalny klucz do montażu itp...

Napisano

Marudzenie na temat korby że ta nie będzie pasowała a tamta będzie to zaczyna być wydziwianiem. Dziwne że korba GRX mu pasuje która jest pod 10 i 11 rzędów ale Claris FC-RS200 46-34T już nie pasuje. Wiadomo że napędy 8 i 9 rzędowe są sobie bliższe bo przerzutki można zamiennie wstawiać i to ze sobą współgra, dodatkowo różnica zewnętrznej szerokości łańcucha 10s a 9s jest na poziomie od około 0,7 milimetra wzwyż a różnica międz 9s a 11s jest powyżej jednego milimetra, różnica szerokości między 9s a 8s jest mniejszana i wynosi około 0,5-0,6 milimetra. 

Korba Shimano Claris FC-RS200 46-34T jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem, jest tania, jest dostępna w polskim sklepie, zakup jej mieści się w budżecie. Za jednego GRX-a masz dwie FC-RS200 46-34T.

Napisano

Jest jeszcze opcja zakupu korby FC-R3030, jest to korba trzyrzędowa, kiedyś taką korbę przerobiłem na dwa rzędy i zrobiłem z tego 39/30 a po czasie jeszcze przerobiłem ją na 42/28 ze stalowymi zębatkami. W oryginale ta korba ma tylko największą zębatkę z aluminium reszta to stal. Dokupienie stalowych zębatek do tej korby nie jest problemem, do dzisiaj mam stalową zębatkę 28T którą używałem w tej korbie.

Napisano

Tak, do tej korby w układzie na dwa blaty to była ta przerzutka tylko że na obejmę.

Jest jeszcze jedna ciekawa rzecz związana z tą korbą,  ma ona na osi okrągłą podkładkę o grubości 6,5mm która pozwala zmienić linię łańcucha, jest to pozycja nr.11.

IMG_20231224_131740.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...