Skocz do zawartości

[garmin connect] pułap tlenowy - brak danych

piotrekek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Jeżdżę od prawie miesiąca 2/3 razy w tyg na trenażerze na Zwifcie, a w Pułapie tlenowym na garmin connect mam brak dostępnych danych. Konto mam połączone ze zwiftem więc aktywności mam na koncie garmina.  Wiecie dlaczego tak jest?

Napisano

Tak jak @KSikorski napisał , pułap tlenowy oblicza zegarek / urządzenie rowerowe. I żeby to zostało obliczone muszą być spełnione pewne warunki. W Garmin Edge musisz mieć sparowany czujnik tętna i czujnik mocy.  W zegarkach Garmina nie wszystkie modele to obliczają. Musisz też wykonywać daną czynność "sportową' przez określony czas  jednostajnie  i z tętnem około 70% max.

Napisano

Niekoniecznie, wystarczy tez zegarek garmina obslugujacy pomiar mocy no 935, 945...

Napisano

On pisał o zegarkach, które łączą się z pomiarem mocy. Nie ma znaczenia czy używa się edge 530 czy instinct 2, każdy tak samo policzy pułap tlenowy po sparowaniu z miernikiem mocy i z dostępnymi danymi tętna.

Napisano
5 godzin temu, pecio napisał:

@player123 Jak zegarek ma zmierzyć moc podawaną w korby ?????? Mylisz moc biegową z  mocą  rowerową. Mocy rowerowej bez wyspecjalizowanego miernika nie zmierzysz.

Zegarek obsłuży pomiar mocy, czyli mozesz go zparowac z czujnikiem.

Napisano

Pytanie z jakiego poziomu startowałes :P bo jak miałeś z 30pkt :P.... to nie jest to specjalnie trudne. ale jak juz robisz +5 na poziomie 52 i wiecej, to juz spoko 😆 

Napisano

Powyżej pewnego poziomu to już się kłania genetyka. I choćby nie wiem co kto robił to już nie " wskoczy" na wyższy poziom.

Napisano

Dokładnie. Poziom wydolności tlenowej zależy również od płci i wieku. Przez ostatnie 2-3 lata miałem różnice +- 1-2 pkt( średnio 5-6 tys km/rok, poziom świetny). Teraz jestem w górnym przedziale 10% dla osób mojej płci i wieku (wyjazd w Alpy I 8tys/rok). Wyniki na trenażerze potwierdzają progres.  Szkoda tylko ze ten skok jakościowy  uzyskałem na koniec sezonu 🤣

• 2 tygodnie później...
Napisano

A najlepiej schudnac, robic interwały, robic baze, robic objetości. ... spac, odżywiać się, regenerować. 😉  A jak wyniki nie idą do góry to znaczy że coś zle robisz :P albo jestes na koncu skali ( ale o tym sie dowiesz wczesniej od innych, bo zaczniesz ich objeżdżać).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...