Skocz do zawartości

[20000 zł] full downcountry

bogus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@bogus to też zależy oczywiście od preferencji i budowy ciała, ale biorąc pod uwagę same geometrie, to tak - na Mondrakerze pozycja będzie bardziej "do ataku". ;) Ciężar ciała będzie przesunięty bardziej w przód nad oś suportu. To oczywiście można skorygować sztycą z offsetem i wysunięcem siodła w tył, ale nie o to w tych rowerach chodzi, żeby robić z nich "leniwe" turystyki. To sprzyja agresywniejszej jeździe z pozycji na siodle - i mogę to poprzeć własnymi doświadczeniami.
Skoro padło już słowo "leniwe", to początkowo jest odczuwalna różnica w skręcaniu, ma się wrażenie, że potrzeba o połowę więcej niż dotychczas miejsca w ciasnych zakrętach, ale z czasem się człowiek wczuwa w nowe kąty ramy.

Ja postawiłem na rower tego typu mieszkając w chyba najbardziej płaskiej części Mazowsza i nie żałuję. Miał być uniwersalny i jest. Czy jadę płaski maraton, czy na wyścig po pętlach w stylu XC, czy na wakacje w góry - rower doskonale się sprawdza i daje mi mnóstwo frajdy. I chociaż te rowery nie są jakoś super wylajtowane, to geometria i zawieszenie całkowicie to rekompensują. Na wszystkich lokalnych segmentach pobiłem znacząco swoje rekordy mimo prawie 2kg większej masy względem poprzedniego roweru.

42 minuty temu, bogus napisał:

Myślisz, że w Mondrakerze zostanie jeszcze jakaś opcja regulacji sztycy?

Nie jestem pewien, co masz na myśli, ale trzeba by zerknąć w dokumentację ramy i sprawdzić maksymalne/minimalne wsunięcie sztycy w ramę.
Orbea na przykład określa to bardzo precyzyjnie.
No i zawsze zostaje też wymiana sztycy na taką z mniejszym skokiem, bo 170mm to chyba downhillowa. :) W Oizie mam 150mm i gdy będę ją wymieniał, wezmę maks. 125mm.

• Mod Team
Napisano

Dzięki za wyjaśnienia im więcej czytam tym bardziej mi się podoba 😉

Co do sztycy to licząc w prosty sposób: długość ramion korby 175 mam, długość rury podsiodłowej 470 mm, skok sztycy 170 mm to już w sumie mamy 815 mm, do tego trzeba doliczyć wysokość siodła, jarzma, sztyca też odrobinę wystaje z ramy i okaże się, że braknie mi jakieś 5 cm nogi... Może coś źle liczę, to wyprowadź mnie z błędu. Nawet sztyca 150 mm sytuacji raczej nie poprawi, ale może się mylę.

Napisano

Na pewno do sprawdzenia na żywo. Dodaj wysokość pedału , podeszwy itp . 

Na szybko zmierzyłem mojego xc500 i przy 182 cm mam od końca podsiodłówki do góry siodełka 32 cm . Korba 175 , 44 podsiodłówka. Zreszta jak patrzę na Twojego to podobnie wygląda.

Napisano
W dniu 26.11.2023 o 21:22, KSikorski napisał:

Jeśli nastawiasz się na przekładanie gratów to obecnie w Polsce można w dobrej cenie dostać ramę Marin Rift Zone Carbon XR i złożyć rower po swojemu.
Ja poszedłem tą drogą.

Moglbys podzielić się linkiem do sklepu. Ewentualnie podesłać na pw. dzieki 

Napisano
51 minut temu, TheJW napisał:

No i zawsze zostaje też wymiana sztycy na taką z mniejszym skokiem, bo 170mm to chyba downhillowa. :) W Oizie mam 150mm i gdy będę ją wymieniał, wezmę maks. 125mm.

Jaki jest sens zmniejszania skoku na sztycy? 
170mm downhillowa - jak ja to słyszę… pomijam już fakt że w zjazdówkach nie ma sztyc regulowanych. 
Co do kiery to istnieje jeszcze coś takiego jak wznios kierownicy, chyba że znowu ktoś wymyśli jakiś argument że wznios 30mm jest dla downhillu i nie można tego montować w XC. 

Napisano

Debatujemy tu przede wszystkim nad geometrią ram, nie komponentów, bo te można w każdej chwili i relatywnie niskim kosztem wymienić.
A z tą sztycą downhillową...to taki żart był. ;)

@bogus wyliczenia niby proste, ale tak naprawdę do niczego nieprzydatne. :D
Z ciekawości zmierzyłem jak to wygląda u mnie. Od wierzchu siodła, mniej więcej w jego połowie/w połowie jarzma, do osi pedałów w dolnym położeniu korby wyszło mi 97 cm (czerwona linia).
20231128_233306.thumb.jpg.8d24184fed966797134888c2e080a7a2.jpg
Czyli w teorii nie powinienem dosięgać, bo przekrok mierzony w lekkim rozkroku to u mnie 86cm. A jednak dosięgam i na dodatek nie mam przeprostów w kolanach, nawet przy zablokowanym zawieszeniu. Wysokość pedałów, bloki, grubość podeszwy - to jednak robi robotę i dodaje parę dobrych centymetrów.
Sztycę mam wysuniętą ok. 9cm (licząc do nakrętki), więc biorąc pod uwagę 20mm więcej skoku sztycy i 10mm dłuższą podsiodłówkę w Podium oraz przekrok mniejszy o 4 cm, powinieneś w rozmiarze L mieć minimalnie wysuniętą sztycę. No ale to nadal tylko teoretyzowanie i puste wyliczenia. :)

• Mod Team
Napisano

I to jest konkret, dzięki! W sumie jak będę miał chwilę to zmierzę u siebie na jaka jest odległość pedał-siodełko tak jak ty to zrobiłeś.

Napisano

Na "chłopski rozum" te wyliczenia powinieneś skorygować o efektywny kąt rury podsiodłowej, uwzględnić sag bo w fullu będzie pracowało tylne zawieszenie, więc gołe wyliczenie traktuj mocno orientacyjnie. Nie masz opcji przymierzenia się do rozpatrywanych rowerów? Mondraker chyba bywa w Bielsku w jednym sklepie, Orbea też powinna być do namierzenia. Kupić rower za 20k bez przymiarki i bez opcji odesłania bezkosztowego - ja bym w to nie szedł.

Napisano

Ja kupiłem Oiz'a M Pro (katalogowo 32k) w ten sposób... 😆 Wtedy nie miałem możliwości jego przymierzenia, bo w momencie zamówienia nie było ich jeszcze nawet w kraju. :)
Ale tak, całkowicie się zgadzam - skoro już są, to lepiej pojechać nawet te kilkadziesiąt kilometrów i się przymierzyć, niż potem zostać z niedopasowanym rowerem za kupę kasy. :)

Nie wiem gdzie @bogusznajdzie Mondrakera w swojej okolicy, ale jeśli chodzi o Orbeę, to do Częstochowy nie ma tak daleko - a w Polsporcie na pewno będą mieli do wyboru, do koloru. :D

• Mod Team
Napisano

Niestety nie zawsze jest opcja przymiarki. Jak tylko się uda to oczywiste, że jest to najlepszy sposób na weryfikację sprzętu.

Orbeę obejrzę, jak będę w okolicy Częstochowy.

@olo850 w jakim sklepie w Bielsku mają Mondrakera?

• Mod Team
Napisano
W dniu 28.11.2023 o 23:45, TheJW napisał:

Z ciekawości zmierzyłem jak to wygląda u mnie. Od wierzchu siodła, mniej więcej w jego połowie/w połowie jarzma, do osi pedałów w dolnym położeniu korby wyszło mi 97 cm (czerwona linia).

Zmierzyłem u siebie i wyszło 91-92 cm, więc potwierdza się, że długość nogi to nie wszystko.

Podałem do Blackbird, ale nie mają tego Mondrakera u siebie i można go tylko kupić u nich na zamówienie.

Napisano

Tylko trzeba szybko myśleć. :D
image.png.89e55b55c982f8b5fef1499ced853487.png

Ja miałem jeszcze zaproponować Santa Cruz Blur, ale to raczej ciężko dostępny u nas rower. Nawet jeśli, to ciężko będzie go wyrwać w założonym budżecie.

Napisano
2 godziny temu, TheJW napisał:

Tylko trzeba szybko myśleć.

To prawda, akcja reakcja🙃

Jest trochę fajnego sprzętu zaa oceanu, ale przydałoby jeszcze kupić w dobrych pieniądzach. 

Intense dosyć mocno ścięli z wyjściowej ceny i to jest atut tej oferty. Która pewnie za długo wisieć nie będzie.

Napisano

Chyba że ta wyświetlana jedna sztuka na stanie to taki motywator... ;) W międzyczasie pewnie 300 osób podjęło szybką decyzję o skorzystaniu z tej świetnej oferty. 😜

• Mod Team
Napisano
15 godzin temu, Rumcajs. napisał:

Blackbird to mały butik

Tak, już się zorientowałem, ale jesteśmy w kontakcie i za zaangażowanie mają u mnie duży plus.

6 godzin temu, wojtt80 napisał:

@bogus takie coś rzuciło mi się w oczy:

https://eu.intensecycles.com/products/sniper-t-pro-bf23

Przy tym rabacie, który teraz dają i osprzęcie to chyba warto przemyśleć;)

Wszystko fajnie tylko to nadal zakup internetowy, czego staram się uniknąć i przymierzyć przed zakupem. Zwłaszcza, że to byłby pierwszy full w życiu bez wcześniejszego dłuższego kontaktu z tego typu sprzętem.

3 godziny temu, TheJW napisał:

Tylko trzeba szybko myśleć. :D
image.png.89e55b55c982f8b5fef1499ced853487.png

Ja miałem jeszcze zaproponować Santa Cruz Blur, ale to raczej ciężko dostępny u nas rower. Nawet jeśli, to ciężko będzie go wyrwać w założonym budżecie.

Obstawiam, że to taki chwyt marketingowy.

Santa ciekawa, ale raczej poza budżetem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...