kregiel Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Cześć, Czy ktoś z was korzysta może z siodełka Specialized Power Arc Expert? Ostatnio je nabyłem za rekomendacją bike fittera. Niestety w porównaniu do mojego obecnego siodełka WTB VOLT PRO nie odczuwam specjalnej różnicy. Dyskomfort spowodowany uciskiem na strefy intymne jest bardzo porównywalny po +/- 40 minutach jazdy. Myślicie, że zmiana offsetu, czy kątu nachylenia może pomóc? Ustawiłem Speca dokładnie tak samo jak miałem ustawione WTB. Dodam, że jeszcze na rowerze MTB. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Każdy ma swoją dvpę, musisz testować siodełka i ustawienia, bez tego nie znajdziesz złotego graala Cytat Dyskomfort spowodowany uciskiem na strefy intymne jest bardzo porównywalny po +/- 40 minutach jazdy. Takie rzeczy trzeba bardziej precyzować i w kolejnych zakupach unikać cech jakie je powodują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Jak masz takie problemy to wypróbuj niemieckie siodełka Ergona lub Sqlaba. Maja inną konstrukcję i nie cisną w dłużej perspektywie "klejnotów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 29 Października 2023 Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Mnie cisnęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2023 14 godzin temu, pecio napisał: Jak masz takie problemy to wypróbuj niemieckie siodełka Ergona lub Sqlaba. Maja inną konstrukcję i nie cisną w dłużej perspektywie "klejnotów". Testowałeś może Ergon SMC Core? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 30 Października 2023 Udostępnij Napisano 30 Października 2023 SMC Sport Gel . I gdybym nie przedobrzył z szerokością było by to idealne siedzenie. Teraz upalam na Sqlabie bodajże 712 Carbon. Na początku jazdy "głupie" wrażenie ale czym więcej kilosów tym lepiej. Po stówce zapominam o siedzeniu. Ale każde siedzenie "lubi" odpowiednie gacie a raczej pampersa. I ta 712 idealnie komponuje się z wkładką Progetto X2 , która nie lubi miękkich siedzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia Ciekawi mnie ten rekomendowany rozstaw kości kulszowych u producenta WTB w przypadku modelu Volt. Jeśli dobrze widzę, to dla osoby, która ma rozstaw nawet 155 mm jest rekomendowane siodło 150 mm. Z tego co czytałem na różnych stronach, to w zależności od pozycji zaleca się dodanie paru centymetrów. Tutaj przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia (edytowane) 155 masz rozstaw ? Dobrze zmierzyłeś ? Bo się wydaje za bogaty . Mierzysz rozstaw w osi kości. Edytowane 23 Stycznia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia @pecio Chodzi o te zakresy rozstawu kości kulszowych podanych w tabelce. https://www.wtb.com/products/volt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia Nie. Chodzi o to jaki ty masz zmierzony fizycznie rozstaw kości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia To wiem Po prostu dziwi mnie, że dla osoby, która ma rozstaw 155 mm rekomendują 150 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia (edytowane) To masz mocarną miednicę przy 155 rozstawie . To coś kiepska ta rekomendacja o ile ty faktycznie masz rozstaw 155. Edytowane 23 Stycznia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia Ja takiej nie mam, ale chodzi ogólnie o akceptowalny zakres na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia Z tego co pamiętam większość producentów robi siedzenia do 155 . Owszem są wyjątki . Więc co będzie rekomendował WTB jak masz górny wymiar. Masz 155 to bierzesz maxa czyli 155 . Z tym dodawaniem w zależności od pozycji pełna zgoda. Ale najlepiej to wszystko przetestować bo raz ,że wymiarówka może nie leżeć , dwa konstrukcja/ profilowanie może być niewypałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia Z siodłami jest tak, że tabelki można sobie wsadzić. Mądrości ludowe też można sobie wsadzić. Opinię większości fiterów też można sobie wsadzić (pomijając, że będą chcieli sprzedać to co mają na sklepie). Najbardziej można sobie wsadzić opinie innych użytkowników. jedyne co może w miarę się sprawdzić to, że mając wąską dupkę nie kupuje się kanapy ale odwrotnie (co widać na załączonym, moim obrazku już może działać). Mi też polecali fiterzy spec power siodełko ale na szczęście było za szerokie bo bym pewnie kupił wiedząc nic na początku swojej drogi. Co nie zmienia, że dałem sobie wcisnąć PRO Stealth. Przetestowałem kilkanaście modeli różnych producentów a znalazłem swoje przypadkiem jak chciałem się przejechać nowym rowerem znajomego. To było jak objawienie, siadłem i wiedziałem, że to moje siodełko tylko przy nie tym rowerze, San Marco shortfit open dynamic 144mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia A ja bym jeszcze dodał że problemy z siodelkiem często mają swoje źródło w złym ustawieniu wysokości kierownicy i długości mostka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi