Skocz do zawartości

[Śnieżka] na rowerze

Pudliszki93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na Śnieżkę można wjechać rowerem dwa razy w roku - podczas wyścigów "Rowerem na Śnieżkę" i "Uphill Race Śnieżka". Być może są organizowane jakieś lokalne imprezy lub "okienka" dla rowerów, ale mam za daleko, by się tym interesować. ;)

Nie bądź TYM PEDALARZEM i nie pchaj się tam, gdzie jest zakaz. Potem zdziwienie, że wszędzie krzywo na nas patrzą...

Napisano

W tym roku byłem na Śnieżce (piechotą) i rozmawiałem z ludźmi z bramek w Parku Narodowym, jest całkowity zakaz wjeżdżania na jego teren na rowerze. Jak kolega wyżej wspomniał są oficjalne wyjątki od tej reguły i trzeba sobie poszukać terminów. Co do samej trasy na Śnieżkę, to jak na nią wszedłem przez szlak czerwony i zszedłem czarnym to zdałem sobie sprawę jakim hardcorem byłby podjazd, a i zjazd byłby "ciekawy". 

Napisano

30s na stronie Karkonoskiego Parku Narodowego

"Rowerem na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego można poruszać się wyłącznie po wyznaczonych szlakach i drogach wewnętrznych. Są to następujące lokalizacje: I Droga Sudecka, górna i dolna droga wewnętrzna w rejonie Góry Szerzawy i Kopistej, szlak niebieski od Przesieki i Borowic do Przełęczy Karkonoskiej, Droga Urszuli, szlak czerwony do Schroniska PTTK Nad Łomniczką oraz droga wewnątrzna pod Chojnikiem (przy miejskim centrum aktywności w Sobieszowie). Rowerem na Śnieżkę lub Szrenicę można pojechać wyłącznie w ramach zorganizowanej imprezy rekreacyjno-sportowej." 

Napisano

Pierwszy post na forum i ryp od razu wypad na nielagal do PN. Prowokacja jakaś czy jak? Jak chcesz jechać i to jest twoje marzenie to się nie pytasz tylko to robisz. Ja się nikogo nie pytam tylko jadę. Z tą różnicą, że w określonym czasie, czasem porze roku i tak dalej. Nawet w tak zaborczym parku jak TPN ludki w budkach nie są 24/h. 

Napisano

Jak chcesz się pomęczyć to jedź sobie na Okraj, następnie do Pecu, a z Pecu pod Lucni Bouda. Tam możesz jeszcze dojechać sobie na Krakonosa ( to w lewo ), albo w prawo w stronę np.: Domu Śląskiego. Wyjdzie ponad 100km, nogi zapłoną, a będzie legalnie. Na legalu na Śnieżkę tylko dwa razy w roku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...