hulk14 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego klucza do mechanizmu hollowtech 2. Mam klucz od bike-hand'a i albo to totalny szmelc, albo ja nie potrafię go używać: rozwaliłem już ze 2-3 gwinty w suportach tokena. Chyba wolałbym nasadkowy a nie płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 https://www.rowertour.com/p/177022/prox-rc-b929-klucz-do-korb-shimano-hollowtech-ii uzywam tego rodzaju klucza, nie pamiętam czy tej firmy ale sprawdz się i nie ześlizguje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Jak to rozwaliłeś gwinty? Edytowane 25 Lipca 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Normalnie, mam trudność z odkręceniem. Klucz się omyka. Zresztą, właściwie to omyka mi się już podzas pierwszego wkręcania. Tylko mniej. Oddałem rower do serwisu i potwierdzili, że gwint rozwalony i nie są w stanie zagwarantować, że jak odkręcą, to będą w stanie go ponownie wkręcić. To nie pierwszy suport, z którym mam taki problem. Edytowane 25 Lipca 2023 przez hulk14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 akurat klucz nasadowy do HT2 od bikehand to badziew straszny, jego średnica jest dobre 2mm większa od średnicy misek i wypustki też ze sporym luzem, sprawdzałem na suportach shimano i fsa, całość ma za duży luz po nałożeniu na miskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Od bikehand mam akurat ten płaski, dlatego pomyślałem o nasadowym. Wydaje mi się, że nasadowy będzie stabilniejszy i będzie mniejszy problem z potencjalnie nierównym dociskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Nie mam suportu HT ale sugerując się renomą firmy to może Bitul: https://bitul.pl/pl/p/KLUCZ-NASADKA-DO-SUPORTU-HT2-BBR60-BB106-ALU/330 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 nasadowy bikehand sobie odpuść bo ma taki wielki luz że ja się obawiałem że obrobi wielowypust a nie odkręci, jest na tyle za duży że wielowypust tam ledwo łapie wcięcia w misce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Też nie rozumiem co ma wspólnego "omykanie się" klucza z "rozwaleniem" gwintu. A już zwłaszcza nie wyobrażam sobie "rozwalenie" gwintu podczas odkręcania. Smarujesz gwint? Równo wkręcasz? W H2 nie ma jakiś "przeraźliwych" sił z jakim się go dokręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Podłącze się bo akurat mam ten klucz https://www.rowertour.com/p/177022/prox-rc-b929-klucz-do-korb-shimano-hollowtech-ii Sprawdza się dobrze do suportu natomiast bardzo kiepsko się nim odkręca tarcze centerlock ponieważ wypustki w nim na zewnętrznej krawędzie są lekko ścięte więc ciężko nałożyć a jak się nałoży to łatwo się ześlizguje, który jest dobry do centerloka ten taki zwykły aluminiowy co wszędzie są na aliexpress? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Molekpl Masz racje do centerlocka bardziej pasuje płaski, ten który masz trudniej prawidłowo osadzić i można stwierdzić,że nakrętka nie wchodzi w niego zbyt głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Nie nie bez jaj...gość chce dobry klucz a Wy mu proxa polecacie Toż większego chłamu na rynku chyba już nie ma. Linków Ci nie będę podawał bo sam znajdziesz. Pierwsza liga - m.in Token, Unior ( nasadowe) Druga liga np. Super B ( z raczką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Ale nikt nie polecał konkretnego klucza oprócz Garlock tylko rodzaj jaki by się lepiej sprawdził.😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 A co powiecie na temat tego otwartego Uniora do HII? Myślałem nad zakupem bo można kontrolnie sprawdzić dociągnąć miskę bez ściągania korby, i chyba o to w nim chodzi? Unior - Otwarty klucz do suportu Hollowtech II 1609/2HOBBY | rowerowy.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Jakościowo jest bardzo w porządku. Ale nie pracuje się nim najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 2 godziny temu, Garlock napisał: Nie mam suportu HT ale sugerując się renomą firmy to może Bitul: https://bitul.pl/pl/p/KLUCZ-NASADKA-DO-SUPORTU-HT2-BBR60-BB106-ALU/330 Używam polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 21 godzin temu, lewocz napisał: Jakościowo jest bardzo w porządku. Ale nie pracuje się nim najlepiej. Rozwiń proszę, spada może/się obślizguje? p.s. ja nie serwisant więc jeśli chodzi o samo "długotrwałe zakładanie' go na miskę przy założonej korbie to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Dla jednych problem, dla innych nie. Po prostu nasadowe są wygodniejsze z wielu powodów. Nie chodzi tylko o samo nałożenie klucza. Nie da się przykręcić kluczem dynamometrycznym np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) No tak, regulacja niutków w nasadce. Dla dla mnie do suportu starcza dynamo w łapie, ciężko tam coś sknocić jak się nie jest dyletantem, pewnie dlatego też samo Sheet-mano produkuje chyba tylko klucz płaski wychodząc pewnie z tego samego założenia i niutków też na miskach nie podaje. Ale dzięki za tipa! Edytowane 26 Lipca 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) Shimano podaje moment dokręcania do każdego elementu. Wystarczy spojrzeć w dokumentację. Edytowane 26 Lipca 2023 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 (edytowane) Napisałem, "nie podaje na miskach". Niektórzy producenci jak się boją przekręcenia podają takie dane na produkcie. Ale S nigdzie nie podaje, więc bez znaczenia. Wg mnie przy suporcie 'niutkowanie' nie jest istotne, ciężko coś tu sknocić z momentem, stąd i klucz płaski oferują czyli z zasady bez kontroli niutków. A nasadka np. pod dynamometryczny tu to wg mnie przerost formy nad treścią, dla amatora ofkors. Nie słyszałem o przekręconym gwincie w suporcie, co najwyżej krzywo wkręconym, albo tak na pałę dokręconym, że nie szło odkręcić, ale mimo to nie był zerwany. Edytowane 27 Lipca 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi