Skocz do zawartości

[klucz do hollowtech 2] sprawdzony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego klucza do mechanizmu hollowtech 2. Mam klucz od bike-hand'a i albo to totalny szmelc, albo ja nie potrafię go używać: rozwaliłem już ze 2-3 gwinty w suportach tokena. Chyba wolałbym nasadkowy a nie płaski.

Napisano

Normalnie, mam trudność z odkręceniem. Klucz się omyka. Zresztą, właściwie to omyka mi się już podzas pierwszego wkręcania. Tylko mniej.

Oddałem rower do serwisu i potwierdzili, że gwint rozwalony i nie są w stanie zagwarantować, że jak odkręcą, to będą w stanie go ponownie wkręcić. To nie pierwszy suport, z którym mam taki problem.

Napisano

akurat klucz nasadowy do HT2 od bikehand to badziew straszny, jego średnica jest dobre 2mm większa od średnicy misek i wypustki też ze sporym luzem, sprawdzałem na suportach shimano i fsa, całość ma za duży luz po nałożeniu na miskę.

Napisano

Od bikehand mam akurat ten płaski, dlatego pomyślałem o nasadowym. Wydaje mi się, że nasadowy będzie stabilniejszy i będzie mniejszy problem z potencjalnie nierównym dociskiem.

Napisano

nasadowy bikehand sobie odpuść bo ma taki wielki luz że ja się obawiałem że obrobi wielowypust a nie odkręci, jest na tyle za duży że wielowypust tam ledwo łapie wcięcia w misce.

Napisano

Też nie rozumiem co ma wspólnego "omykanie się" klucza z "rozwaleniem" gwintu. A już zwłaszcza nie wyobrażam sobie "rozwalenie" gwintu podczas odkręcania.
Smarujesz gwint? Równo wkręcasz?
W H2 nie ma jakiś "przeraźliwych" sił z jakim się go dokręca.

Napisano

Podłącze się bo akurat mam ten klucz https://www.rowertour.com/p/177022/prox-rc-b929-klucz-do-korb-shimano-hollowtech-ii

Sprawdza się dobrze do suportu natomiast bardzo kiepsko się nim odkręca tarcze centerlock ponieważ wypustki w nim na zewnętrznej krawędzie są lekko ścięte więc ciężko nałożyć a jak się nałoży to łatwo się ześlizguje, który jest dobry do centerloka ten taki zwykły aluminiowy co wszędzie są na aliexpress?

Napisano

Nie nie bez jaj...gość chce dobry klucz a Wy mu proxa polecacie :)   Toż większego chłamu na rynku chyba już nie ma.

Linków Ci nie będę podawał bo sam znajdziesz.

Pierwsza liga - m.in Token, Unior  ( nasadowe)

Druga liga  np. Super B ( z raczką)

Napisano
21 godzin temu, lewocz napisał:

Jakościowo jest bardzo w porządku. Ale nie pracuje się nim najlepiej.

Rozwiń proszę, spada może/się obślizguje?

p.s. ja nie serwisant więc jeśli chodzi o samo "długotrwałe zakładanie' go na miskę przy założonej korbie to nie problem.

Napisano

Dla jednych problem, dla innych nie. Po prostu nasadowe są wygodniejsze z wielu powodów. Nie chodzi tylko o samo nałożenie klucza. Nie da się przykręcić kluczem dynamometrycznym np.

Napisano

No tak, regulacja niutków w nasadce. Dla dla mnie do suportu starcza dynamo w łapie, ciężko tam coś sknocić jak się nie jest dyletantem, pewnie dlatego też samo Sheet-mano produkuje chyba tylko klucz płaski wychodząc pewnie z tego samego założenia i niutków też na miskach nie podaje. Ale dzięki za tipa!

Napisano

Shimano podaje moment dokręcania do każdego elementu. Wystarczy spojrzeć w dokumentację.

Napisano

Napisałem, "nie podaje na miskach". Niektórzy producenci jak się boją przekręcenia podają takie dane na produkcie. Ale S nigdzie nie podaje, więc bez znaczenia. Wg mnie przy suporcie 'niutkowanie' nie jest istotne, ciężko coś tu sknocić z momentem, stąd i klucz płaski oferują czyli z zasady bez kontroli niutków. A nasadka np. pod dynamometryczny tu to wg mnie przerost formy nad treścią, dla amatora ofkors. Nie słyszałem o przekręconym gwincie w suporcie, co najwyżej krzywo wkręconym, albo tak na pałę dokręconym, że nie szło odkręcić, ale mimo to nie był zerwany. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...