Skocz do zawartości

[grx] wymiana z Tiagrą

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam pytanie dotyczące zmiany Tiagry na GRX.

Obecnie posiadam mechaniczną Tiagrę 2x10. Korba 34-50, kaseta 11-34, klamkomanetki Tiagra, przerzutki Tiagra.

Mam możliwość korzystnego pozyskania używanego kompletnego mechanicznego GRX 2x10.

Chcę wymienić klamkomanetki wraz z hamulcami i do tego tylną przerzutkę i wymienić kasetę na 11-36.

Nie chcę wymieniać korby. Chcę zostawić swoją korbę 34-50, nie chcę wymieniać na 30-46.

Z tego co wyczytałem to przednia przerzutka GRX obsługuje blat maksimum 46, czyli odpada zamontowanie jej do korby z blatem 50. Poza tym przednia przerzutka GRX jest chyba mocowana bezpośrednio do ramy, a u mnie nie ma otworów tylko obejma.

I teraz pytanie czy taki układ będzie działał? Czyli korba Tiagra 34-50, przednia przerzutka Tiagra, tylna przerzutka GRX, kaseta 11-36, klakmonateki GRX?

Napisano

Wymień tylko tylną przerzutkę i ewentualnie kasetę a resztę zostaw. Nawet klamkomanetek nie musisz wymieniać, no chyba, że chcesz żeby z daleka było widać napis GRX 😁. Gdzieś czytałem, że ludzie twierdzili, że klamki Tiagry lepiej działają niż GRX (nie wiem czy nie chodziło o hydrauliczne) i wymieniali tylko tylną przerzutkę żeby się nie tłukła o ramę na wertepach. Ale nie miałem więc nie potwierdzę, może ktoś miał i potwierdzi

Napisano

Napis to sobie markerem białym na Tourney'u zrobię. 😁🤣😜

A tak na serio to właśnie kusi mnie wymiana hamulców z mechanicznych na hydrauliczne. A, że nadarza się okazja, to może da się inne części.

Napisano

8 godzin temu, wymiennik napisał:

Chcę wymienić klamkomanetki wraz z hamulcami i do tego tylną przerzutkę i wymienić kasetę na 11-36.

Ale co nie zadziała ? Lewa klamkomanetka GrX ze starą przednią przerzutką i korbą Tiagra?  Uciąg milimetrów na indeksie przodu zmienili? 

Napisano

Nie, raczej odległość mocowania od ramy. Kolega miał zestaw w drugą stronę: korba GRX i FD-4700. Nie da się tego ustawić, bo szorowała na blacie od połowy kasety. Strzelam że w przypadku odwrotnego zestawu, będzie szorować na młynku.

Napisano

Tak, ale rozpisujecie się o przednim GRX.

Pytający nie o to się zapytał, i wyraźnie napisał że zostawia stary przód.  
Pytanie zadano: klamka GRX  i przednia przerzutka Tiagra na pewno się polubią ?   

Sam mam Sram Rival  i w nim indeks przodu jest uniwersalny działa stara przerzutka.

Napisano

Kurde, masz rację. Taki mętlik w opisie, że każdy kolejno pomyślał o zmianie korby lub przerzutki...

Napisano

Mam sparowane klamkomanetki od 105, wszystko działa ładnie z grx-em (przerzutki grx, korba grx). Zresztą z przednią przerzutką 105 też działało, ale sama przerzutka 105 działała od nowości dość niemrawo i dlatego ostatecznie zmieniłem na przednią grx8**. Na początek wymieniłem jedynie tylną przerzutkę na grx, ponieważ 105-ka połamała mi się w krzakach.

Skoro działało ok na 105-> grx 11, to i powinno działać tiagra -> grx 10.

EDIT: choć przednia przerzutka grx8** obsługuje max 48t, więc różnica tylko 2 ząbki a nie 4...

Napisano

Trochę zamieszałem z tą przednią przerzutką. Domyślam się, że przednia przerzutka GRX nie zadziała z korbą Tiagra, ze względu na wielkość blatu i linię łańcucha.

Uściślając: klamkomanetki GRX, hamulce GRX, przednia przerzutka Tiagra, korba Tiagra, tylna przerzutka GRX, kaseta 11-36.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...