Skocz do zawartości

[Tylne koło] Tolerancja centrowania

dongregorio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie - zastanawiam się jaka jest toleracja centrowania kół, przy hamulcach szczękowych.
Dodatkowo zapytam - czy to normalne że rower na wieszaku przy zakręceniu kołem tył wibruje ?

Przyglądałem się obręczy no może z 1mm bocznego bicia mam w 1 punkcie

Napisano
Godzinę temu, Dokumosa napisał:

W MTB 1mm to dopuszczalna tolerancja.

Że, <wulg> co?

W moich kołach robię na 0.1mm i to metodami chałupniczymi. Teraz mam co prawda cięższego kalibru centrownicę, ale mimo wszystko...

2 godziny temu, dongregorio napisał:

Jak w temacie - zastanawiam się jaka jest toleracja centrowania kół, przy hamulcach szczękowych.
Dodatkowo zapytam - czy to normalne że rower na wieszaku przy zakręceniu kołem tył wibruje ?

Przyglądałem się obręczy no może z 1mm bocznego bicia mam w 1 punkcie

To koło maszynowo robione - tzn, "przyszło z rowerem" czy od jakiegoś kołodzeja? 1mm bicia na boki to sporo, ale w fabrycznych kołach się zdarza. Ale z warsztatu rowerowego 1mm to bym nie przyjął.

Koła najczęściej wibrują podczas kręcenia, bo środek masy bardzo rzadko jest w osi koła. Zwłaszcza w MTB, gdzie mamy ciężkie ( 800g+) opony. Niektórzy szosowcy nawet balansują koła za pomocą niewielkich odważników - na jutubach jest kilka tutoriali.

Napisano
4 godziny temu, uzurpator napisał:

Że, <wulg> co?

W moich kołach robię na 0.1mm i to metodami chałupniczymi. Teraz mam co prawda cięższego kalibru centrownicę, ale mimo wszystko...

Można zrobić na żyletke ale nic w mtb z gumą 5cm to nie wniesie. Druga sprawa zależy jaką się założy tolerancję na naciąg. Jeśli chcesz zejść poniżej 5% to już kombinacje alpejskie żeby utrzymać ciasne tolerancje radialne i lateralne. Dla siebie, jak się ma nieograniczony czas można zrobić wszystko.

Napisano

@Dokumosa Kolega ma szoskę. Z oponą ~30mm na 70-90psi ten 1mm to jednak powoduje, że tyłkiem zamiata. Tak czy inaczej - 1mm to jest słaba tolerancja. W kole fabrycznym z kategorii niskiej do przełknięcia, ale w wypasach, lub od serwisanta - moim zdaniem fuszerka.

Napisano

Przeoczyłem szosowość wątkowego roweru. Sosowi puryści wręcz koła wyważają ;)

Dla kół szosowych DT (czyli przyzwoite koła masowej produkcji) w nowych kołach podaje dopuszczalne +/- 0,25mm bicia osiowego i +/-0,5mm dla bocznego.

Napisano

No i odebrałem koło z serwisu

Boczne bicie zlikwidowane ale promieniowe w jednym mscu zostało. Nie da się podobno tego ustawić pod ideal bo akurat w miejscu gdzie mijają się szprychy jest górka ...

Nie wiem czy taki serwis czy takie koło 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...