Areckiwi Napisano 7 Kwietnia 2023 Napisano 7 Kwietnia 2023 Witam mam na imię Arek i pochodzę z Łodzi . Zarejestrowałem się na forum ponieważ lubię jezdzic na rowerze i czuć wiatr we włosach a tak bez wazeliny to mam pewien problem … mianowicie w styczniu oddałem rower do serwisu rozebrany i złożony od podstaw . Niestety po przejechaniu ok 150 km pękła rama 😫😫😫. I chciałbym zasięgnąć porady od doświadczonych użytkowników co robić ? Spawać ? Wymienić ramę na nowa używana ? Czy Kupić nowy rower ? Jest to rama 26 cali Kross level a8 2012 r Widelec: Rock Shox Recon Gold RL Solo Air (100mm, Poploc) Przerzutka przednia: Shimano SLX M661 Przerzutka tylna: Shimano SLX M663 Korba: Shimano Deore M590 2-Piece 44/32/22T Stery: VP A41AC Semi-Integrated Piasta przednia: Shimano Deore M595 32H Piasta tylnia: Shimano Deore M595 32H Hamulce: Shimano Deore M596 (hydraulic, rotor 160mm)
Mod Team bogus Napisano 8 Kwietnia 2023 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2023 Rama nadaje się na złom. Oczywiście są metody naprawy ramy z aluminium, ale zwykle rama pęka obok po takim zabiegu. Koła 26 cali, więc odpowiednią ramę dzisiaj można znaleźć za niewielkie pieniądze.
Artwro Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 Bez wazeliny to można komuś wchodzić w ....,a tak poza tym tylko zmiana ramy.
Areckiwi Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Napisano 8 Kwietnia 2023 2 godziny temu, bogus napisał: Rama nadaje się na złom. Oczywiście są metody naprawy ramy z aluminium, ale zwykle rama pęka obok po takim zabiegu. Koła 26 cali, więc odpowiednią ramę dzisiaj można znaleźć za niewielkie pieniądze. Z góry przepraszam ze w złym miejscu napisałem a co do ramy to da się znaleźć nowa czy racZej szukać używana ? I jakiej firmy szukać ? Na alledrogo widziałem accent , mosso, (a to tych firm nie znam ) używkę cube albo nowa Fuji
Mod Team bogus Napisano 8 Kwietnia 2023 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2023 Znajdziesz jedną i drugą. Wielkiego wyboru nie ma. 26 cali to już praktycznie wymarły standard. Accent jest ok, Mosso podobno też.
Areckiwi Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Napisano 8 Kwietnia 2023 Właśnie wymarły i dlatego czy jest sens wydawać np ok 1000 zł na nowa ramę używki ok 500-600 plus przełożenie ? Czy lepiej pomyśleć o nowym rowerze … ale wtedy to koszt 5000-6000 i nowym standarcie ? Mam takie komponenty jakie napisałem w poście wiec chyba nie najgorsze?
MikeSkywalker Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 Nienajgorsze. I nic lepszego nie kupisz w cenie ramy+przełożenia klamotów. Sensowny rower to właśnie te 5-6 tysięcy. Zysk z przesiadki na koło 29 jest bardzo duży i odczuwalny, ale właśnie - wiąże się ze sporym wydatkiem. Jeśli o mnie chodzi - nawet bym się nie zastanawiał. Amortyzator jak jest zadbany sprzedasz, koła też, pozostałe części (w sensie napęd) można wykorzystać do ulepszenia jakiegoś niedrogiego roweru 29. Pozostanie dokupić amortyzator i hamulce.
Sobek82 Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 Na po świętach to przekładasz graty. https://allegro.pl/oferta/rama-wheeler-buddy-02-15-cali-aluminiowa-10639678969
uzurpator Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 4 godziny temu, bogus napisał: Rama nadaje się na złom. Oczywiście są metody naprawy ramy z aluminium, ale zwykle rama pęka obok po takim zabiegu. Może trochę szerzej. Naprawa tej ramy przekroczy jej wartość, gdyż spawanie aluminium bez uprzedniej wiedzy o rodzaju zastosowanego stopu kończy się doborem złych elektrod/gazu/mieszanki/sprzętu ( wybierz odpowiednie ) i w efekcie ponownym pękaniem. Poza tym spawanie aluminium wymaga jednak odrobinę umiejętności, które swoje kosztują. Dla konsumenckiego sprzętu takie złamanie to odpowiednik złomu, chyba, że masz jakąś ultra-klasykę z lat 90. Spawanie wahacza do roweru który robiłem kosztowało mnie ok 300zł, a przyniosłem gotowe, czyste, przygotowane elementy na stelażu.
Areckiwi Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Napisano 8 Kwietnia 2023 18 minut temu, Sobek82 napisał: Na po świętach to przekładasz graty. https://allegro.pl/oferta/rama-wheeler-buddy-02-15-cali-aluminiowa-10639678969 A czy nie będzie ona za mała ? Mam 182 cm . Ciekawa rama ale chyba dosyć ciężka ? Godzinę temu, MikeSkywalker napisał: Nienajgorsze. I nic lepszego nie kupisz w cenie ramy+przełożenia klamotów. Sensowny rower to właśnie te 5-6 tysięcy. Zysk z przesiadki na koło 29 jest bardzo duży i odczuwalny, ale właśnie - wiąże się ze sporym wydatkiem. Jeśli o mnie chodzi - nawet bym się nie zastanawiał. Amortyzator jak jest zadbany sprzedasz, koła też, pozostałe części (w sensie napęd) można wykorzystać do ulepszenia jakiegoś niedrogiego roweru 29. Pozostanie dokupić amortyzator i hamulce. Czyli kupić 29 a graty sprzedać ewentualnie wykorzystać co się da ?
Mod Team bogus Napisano 8 Kwietnia 2023 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2023 Nie ma prostej i jednoznacznej odpowiedzi. Wykorzystać za wiele się nie da, więc rachunek jest prosty. Nowy rower w okolicach 5000-6000 zł tak jak napisałeś lub nowa rama za około 800 plus 300 przekładka, jeśli nie zrobisz tego samodzielnie. Różnica miedzy 4000 a 5000 zł, czyli jakby nie było dosyć sporo... Pozostaje kwestia do rozwiązania, czy chcesz wydać tyle kasy, czy masz potrzebę zmiany i czy używasz roweru na tyle, że zmiana będzie dla Ciebie odczuwalna. Czasem sama chęć zmiany i spróbowania czegoś nowego przyćmi pozostałe kwestie i wtedy wybór staje się łatwiejszy.
Sobek82 Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 https://allegro.pl/oferta/rama-kellys-viper-50-lub-30-27-5-19-5-nowa-13231315413
MikeSkywalker Napisano 9 Kwietnia 2023 Napisano 9 Kwietnia 2023 W dniu 8.04.2023 o 10:45, Areckiwi napisał: Czyli kupić 29 a graty sprzedać ewentualnie wykorzystać co się da O ile masz fundusze to tak. Możesz oszczędzić na napędzie i przerzucić to co jest z 26 a to pozwala kupić Ci nawet niedrogiego górala i zmienić mu widelec na lepszy, i masz kompletny rower.
KSikorski Napisano 9 Kwietnia 2023 Napisano 9 Kwietnia 2023 Moim zdaniem wariant optymalny, to kupno ramy pokroju Mosso 639XC FALCON III nowej z gwarancją, przerzutka i jazda dalej bez kombinowania. Ma to sens o ile cała reszta jest w dobrym stanie, serwisowana etc. Z sprzedaży części z tego roweru uzyskasz może z 1500zł, nawet dokładając ~1300zł kosztu wymiany ramy, to nic na zbliżonym poziomie nie kupisz.
nossy Napisano 9 Kwietnia 2023 Napisano 9 Kwietnia 2023 Jak masz kasę, chcesz wejść w aktualny standard to wywal min 5-6k na 29cali , sprzedaj graty za 1000-1300zł i po temacie. Jak nie to kup ramę accent albo mosso, zrób przekładkę i ciesz się dalej życiem/jazdą...sam przespałem czas zmiany i zostałem z mtb 26 cali na lekkim axonie, z kompletnym xt i lekkimi kołami dtswissa. Kasy kiedyś wpakowane trochę ,a dziś nie nie warte. Rower służy jako "ten trzeci" bo zajawka na xc/maratony ju minęła. Więc gdybym był w podobnej sytuacji kupiłbym ramę 26cali i jeździł dalej do zajechania napędu, kół , amora itp.
MikeSkywalker Napisano 9 Kwietnia 2023 Napisano 9 Kwietnia 2023 To propozycja ode mnie w wersji ekonomicznej: Jako baza np. Unibike Fusion 29, 3200zł. Do tego Raidon 29 1000zł. 4200 wychodzi w sumie, jakby za 1200 pogonić klamoty z obecnego roweru wychodzi 3000, biorąc pod uwagę że widelec z Fusiona do sprzedania jako nowy jeszcze parę stówek taniej. Nie jest to sprzęt z górnej półki, ale niedrogi, solidny góral. Jakby Alivio 9sp. pasowało nawet napędu nie trzeba ulepszać a zawsze można wrzucić czy starę Deorkę XT czy nową Deore na tył. Przesiadka na 29 będzie odczuwalna na plus.
Areckiwi Napisano 9 Kwietnia 2023 Autor Napisano 9 Kwietnia 2023 Muszę pomyśleć…ale im więcej to robię tym większy mam mętlik w głowie 🫣
uzurpator Napisano 10 Kwietnia 2023 Napisano 10 Kwietnia 2023 @Areckiwi Nie kombinuj. Kup ramę 26" w odpowiednim rozmiarze na OLX. Wyjdzie pewno 200-400zł + przekładka.
Artwro Napisano 10 Kwietnia 2023 Napisano 10 Kwietnia 2023 Ale pozbawiasz się przyjemności w postaci:a może nowy rower?.Miałem kiedyś Scott Scale,straciłem ramę(jest w mojej galerii)zakupiłem nową Author,przełożyłem graty,ale to juz nie było to...może te pekniecie to znak?aby coś zmienić.😁
KSikorski Napisano 10 Kwietnia 2023 Napisano 10 Kwietnia 2023 9 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Do tego Raidon 29 1000zł. Zmienić recona gold na raidona, nawet zmieniając rozmiar koła, to moim zdaniem taki sobie interes.
Areckiwi Napisano 10 Kwietnia 2023 Autor Napisano 10 Kwietnia 2023 2 godziny temu, uzurpator napisał: @Areckiwi Nie kombinuj. Kup ramę 26" w odpowiednim rozmiarze na OLX. Wyjdzie pewno 200-400zł + przekładka. Na olx czy alledrogo znalazłem najtaniej kilka modeli używanych cube ltd,oraz jakaś massini i mosso (500-600zl) i nowe accent 750 i mosso ok 800zł oraz kellys viper 30 za 400 zł ..
uzurpator Napisano 10 Kwietnia 2023 Napisano 10 Kwietnia 2023 I to jest dobre podejście. Pewno jakieś pierdoły będą do kupna - typu sztyca, adaptery hamulców, stery, kable itd. Kup, przełóż, idź na rower. A jak wola Boża Cię trafi, sprzedaj w choinkę i kup sobie karbonowego wypasa na memicznych kołach. Taniej wyjdzie.
Areckiwi Napisano 10 Kwietnia 2023 Autor Napisano 10 Kwietnia 2023 Tylko używek nie sprawdze na odległość zostaje wierzyć sprzedającemu na słowo a nowe to nowe i maja gwarancje choc mniej znane niż te używki
uzurpator Napisano 10 Kwietnia 2023 Napisano 10 Kwietnia 2023 24 minuty temu, Areckiwi napisał: Tylko używek nie sprawdze na odległość zostaje wierzyć sprzedającemu na słowo a nowe to nowe i maja gwarancje choc mniej znane niż te używki Masz do czynienia z kilkoma aluminiowymi rurkami które się jedne od drugich jakoś dramatycznie nie różnią. O ile, oczywiście, zdarza się, że jakiś stefek burczymucha próbuje opchnąć pękniętą ramę, to przez ostatnie ~15 lat przewalania osprzętu, dosłownie setki różnych rzeczy, nie trafiłem na padniętą ramę. Marką bym się nie przejmował - Wheelery, Meridy, Cuby, Specializedy czy inne Krossy - to wszystko masówka podobnej jakości a za butikowe ramy trzeba zapłacić sporo więcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.