spidelli Napisano 11 Lipca 2022 Napisano 11 Lipca 2022 A tu cisza Panie. A tak pięknie miało być - wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy....
MikeSkywalker Napisano 11 Lipca 2022 Autor Napisano 11 Lipca 2022 No obiecywałem do sierpnia a nawet połowy lipca nie ma Czekam na koła - mają być w tym tygodniu. I będę finalizował, choć właśnie zakładam druciarski wątek dotyczący tego jak.
spidelli Napisano 12 Lipca 2022 Napisano 12 Lipca 2022 Wiesz Pan co, tak myślę i myślę. Taki Bobcat zły nie jest; co z tego, że Marin Team 1 jest lepszy jak nie ma oczka na bagażnik A mnie świta taka koncepcja, że zostawiam dwa gravele, w tym jeden sakwowo-wyprawowy i może jakieś MTB typu Team 1 dla zabawy. Ale może wciągnie mnie turystyczna jazda po górach. Mam małe sakwy, bagażnik na Rysia i można jechać. W torby bikepackingowe wchodzić równolegle to chyba głupi pomysł jak można wydać kasę na rower 🤣 Może nawet zszedlbym do 2 rowerów wtedy Który Bobcat byłby lepszą bazą, z założeniem, że raczej szedlbym w stronę 2 tarcz z przodu? Czy one się różnią kołami czy tylko napędem i amortyzatorami?
MikeSkywalker Napisano 12 Lipca 2022 Autor Napisano 12 Lipca 2022 Wszystko tak naprawdę zależy ile chcesz w nim wymieniać Trójeczka i czwóreczka z tego co widzę ma przednie koło na szybkozamykacz. A piątka sztywną oś. Tak wynika z filmów w necie i specyfikacji. Ale co to za widelec ten "SR Suntour XCR LOR-DS" nie mam pojęcia. Raczej jakaś sprężyna, tyle że ze sztywną osią QR15 (choć thru-axle to może być i przelotowa oś 9mm) i blokadą. Myślę że i tak pasuje go wymienić więc nie ma się co napalać na najdroższą wersję. Jak planujesz 2 tarcze z przodu to ja bym brał trójeczkę. Ta tania korba 2x wbrew pozorom nie waży tony, także na początek napęd mógłbyś sobie zostawić. Koła też, a jedynie co to zmienić kowadło zwane uginaczem z przodu, nawet na coś "starszej daty" pod oś 15x100. Do tego adapter na 9mm (za grosze na Aliexpress) i gra. Ponad pół kilograma zdejmiesz dając tam Raidona/Recona, kilogram dając lżejsze opony. Przy Raidonie z prostą rurą nie trzeba by nawet zmieniać sterów.
spidelli Napisano 13 Lipca 2022 Napisano 13 Lipca 2022 Taka ciekawostka: https://off.road.cc/content/feature/which-budget-upgrade-makes-you-faster-marin-bobcat-cheap-bike-upgrade-challenge-7139 czyli najbardziej opłacalny upgrade Rysia 🤔😉🙂
MikeSkywalker Napisano 13 Lipca 2022 Autor Napisano 13 Lipca 2022 Czyli tak jak mówiłem - zmienić widelec i opony, a reszta może zostać
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Napisano 14 Lipca 2022 Opony dość oczywiste ale gość wsadził tam widelec za £1000 a rower kosztował £545 🤣 A sumaryczne apgrejdy to było coś koło £1900... Czyli podniósł cenę roweru do £2400 Z drugiej strony widelec najbardziej obniżył wagę roweru A co sądzisz o sztywnym widelcu? Zostawmy na boku moją manię sztywności i rozważmy z technicznego punktu widzenia...
MikeSkywalker Napisano 14 Lipca 2022 Autor Napisano 14 Lipca 2022 To "zasługa" Foxa. Bo można urwać kilogram z wagi widelca znacznie taniej, albo i urwać te 1300g dając Rebę, która kosztuje pewnie poniżej 400 elżbiet. A co do sztywnego widelca - to choć też jestem miłośnikiem i w większości rowerów taki posiadam to uważam że przy takiej ramie wyjdzie już pokraka. Raz że trzeba by szukać raczej customa, żeby zrównoważyć wysokość widelca 120mm, dwa - kąt główki jest dwa stopnie bardziej płaski niż w np. Pine Mountain. Podobne rowery - Kona Unit też 69, Trek 1120 - 70. Marin DSX 69.5. Także uważam że przekroczenie tej wartości w Bobcacie raczej wyklucza go z grona sztywniaków.
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Napisano 14 Lipca 2022 Myślę, że facet - recenzent włożył tam co miał pod ręką, normalnie w cenie tego upgrade można po prostu lepszy rower kupić ..
MikeSkywalker Napisano 14 Lipca 2022 Autor Napisano 14 Lipca 2022 Z jednej strony tak, a z drugiej wiesz - mało jest takich rowerów, o podobnej geometrii. Od tego w ogóle się ten wątek zaczął. W sumie Team Marin, więc kwestia kalkulacji czy opłacalniej jest skorzystać z niego jako droższej bazy (bo z reguły i tak się coś zmienia) czy tańszej, Bobcata.
Sobek82 Napisano 14 Lipca 2022 Napisano 14 Lipca 2022 https://gravel.love/2022/07/rondo-mylc-off-roadowy-gravel-mozesz-juz-zapomniec-o-mtb/ 🤗😉🙃
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Napisano 14 Lipca 2022 @Sobek82 Było.... https://www.ninerbikes.com/mcr-9-rdo/ Bagatela 8 koła $ @MikeSkywalker Nie no pewnie, tylko nie mogę tego mentalnie przejść - widelec 2x droższy od roweru ..
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Napisano 14 Lipca 2022 Wybacz, zetknąłem w telefonie na miniaturowe zdjęcie i uznałem, że widzę tam jakiś rodzaj zawieszenia. No i bardzo chciałem tego ninera pokazać 🤣
Maciorra Napisano 14 Lipca 2022 Napisano 14 Lipca 2022 Marketing level infinity: Cytat Zaadoptowanie najlepszych cech rowerów górskich do Gravela zaowocowało stworzeniem zupełnie nowej maszyny o nowoczesnej geometrii umożliwiającej eksplorację najbardziej wymagających szlaków. Zapomnieli napisać że w Kampinosie...
MikeSkywalker Napisano 14 Lipca 2022 Autor Napisano 14 Lipca 2022 Sio mi z tym paskudztwem! Tu się robi rasowego górala, i do Kampinosu i na górski szlak
jaakko Napisano 6 Października 2022 Napisano 6 Października 2022 jak wygląda projekt ? możemy prosić o update ?
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Napisano 6 Października 2022 A można, oczywiście. Może nawet wrzucę zdjęcie tego co stoi, liczyłem że pochwalę się gotowym ale przed nadmiar pracy części czekają w kartonach.
RafalxM Napisano 6 Października 2022 Napisano 6 Października 2022 minęły już 3 godziny , nadal czekamy...herbata wystygła...
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Napisano 6 Października 2022 Dej pan z pracy wrócić, pojechać do drugiej, i też wrócić. Tak się to prezentuje. Przez chroniczny brak czasu, i ostatnie 2 albo 3 deszczowe tygodnie - straciłem rachubę, tak sobie stoi. Ale raz jeździłem Pierwsze wrażenia są bardzo na plus, aczkolwiek napęd (z korbą 30T i kasetą 42T) jest za twardy, wystarczył jeden podjazd żebym się przekonał że liczyłem na więcej - znaczy bardziej miękko. Z kolei z drugiej strony wcale mi nie brakowało twardszych przełożeń. Stąd decyzja o dokupieniu do korby blatów 24/34, a przy okazji zmienię tarcze/hamulce na HT. A że już chwilę czekają to cóż zrobić. Opony XR3 trekowskie bardzo szybkie, zobaczymy jak w terenie. SPD - przepiękna sprawa, zobaczymy jak w terenie, obawy są. Reba - jeszcze piekniejsza. "Lekkość" przodu przy podrywaniu koła mocno mnie zaskoczyła, praca na krawężnikach itd. jeszcze bardziej. Co do reszty - siodełko, sztyca, kokpit - powoli się zgramy. Jako wisienka na torcie - podkładka pod mostek.
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Napisano 6 Października 2022 Zdaje się że Marin Ale co jest piękne i w jego przypadku, i Muirwoodsa - zupełnie nie rzucają się w oczy.
Dokumosa Napisano 6 Października 2022 Napisano 6 Października 2022 Chcesz napisać, że kupiłeś marina żeby zostawić z niego tylko b.przeciętną ramę w standardach z poprzedniej epoki?
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Napisano 6 Października 2022 Kupiłem go żeby zostawić z niego geometrię, myślałem że to już gdzieś wybrzmiało w tym temacie. No i przecież to od początku był tani rower, to miało z niego wyjść coś innego?
Dokumosa Napisano 6 Października 2022 Napisano 6 Października 2022 Mysłałem że założysz tani wideł ew. gumy zmienisz... B.podobna geometrycznie jest rama ns eccentric cromo. Tylko kosztuje 2,5k.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.