Skocz do zawartości

[rower] Rower z pogranicza XC/trail - w którym kierunku pójść?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No obiecywałem do sierpnia a nawet połowy lipca nie ma :D

Czekam na koła - mają być w tym tygodniu. I będę finalizował, choć właśnie zakładam druciarski wątek dotyczący tego jak. 

Napisano

Wiesz Pan co, tak myślę i myślę. Taki Bobcat zły nie jest; co z tego, że Marin Team 1 jest lepszy jak nie ma oczka na bagażnik ;)

A mnie świta taka koncepcja, że zostawiam dwa gravele, w tym jeden sakwowo-wyprawowy i może jakieś MTB typu Team 1 dla zabawy.

Ale może wciągnie mnie turystyczna jazda po górach. Mam małe sakwy, bagażnik na Rysia i można jechać. W torby bikepackingowe wchodzić równolegle to chyba głupi pomysł jak można wydać kasę na rower 🤣

Może nawet zszedlbym do 2 rowerów wtedy ;)

Który Bobcat byłby lepszą bazą, z założeniem, że raczej szedlbym w stronę 2 tarcz z przodu?

Czy one się różnią kołami czy tylko napędem i amortyzatorami?

Napisano

Wszystko tak naprawdę zależy ile chcesz w nim wymieniać :D 

Trójeczka i czwóreczka z tego co widzę ma przednie koło na szybkozamykacz. A piątka sztywną oś. Tak wynika z filmów w necie i specyfikacji. Ale co to za widelec ten "SR Suntour XCR LOR-DS"  nie mam pojęcia. Raczej jakaś sprężyna, tyle że ze sztywną osią QR15 (choć thru-axle to może być i przelotowa oś 9mm) i blokadą. Myślę że i tak pasuje go wymienić więc nie ma się co napalać na najdroższą wersję. 

Jak planujesz 2 tarcze z przodu to ja bym brał trójeczkę. Ta tania korba 2x wbrew pozorom nie waży tony, także na początek napęd mógłbyś sobie zostawić. Koła też, a jedynie co to zmienić kowadło zwane uginaczem z przodu, nawet na coś "starszej daty" pod oś 15x100. Do tego adapter na 9mm (za grosze na Aliexpress) i gra. Ponad pół kilograma zdejmiesz dając tam Raidona/Recona, kilogram dając lżejsze opony. Przy Raidonie z prostą rurą nie trzeba by nawet zmieniać sterów. 

Napisano

Opony dość oczywiste ale gość wsadził tam widelec za £1000 a rower kosztował £545 🤣 A sumaryczne apgrejdy to było coś koło £1900...  Czyli podniósł cenę roweru do £2400 :D

Z drugiej strony widelec najbardziej obniżył wagę roweru :)

A co sądzisz o sztywnym widelcu? Zostawmy na boku moją manię sztywności i rozważmy z technicznego punktu widzenia... :D

Napisano

To "zasługa" Foxa. Bo można urwać kilogram z wagi widelca znacznie taniej, albo i urwać te 1300g dając Rebę, która kosztuje pewnie poniżej 400 elżbiet. 

A co do sztywnego widelca - to choć też jestem miłośnikiem i w większości rowerów taki posiadam to uważam że przy takiej ramie wyjdzie już pokraka. Raz że trzeba by szukać raczej customa, żeby zrównoważyć wysokość widelca 120mm, dwa - kąt główki jest dwa stopnie bardziej płaski niż w np. Pine Mountain. Podobne rowery - Kona Unit też 69, Trek 1120 - 70. Marin DSX 69.5. Także uważam że przekroczenie tej wartości w Bobcacie raczej wyklucza go z grona sztywniaków. 

Napisano

Z jednej strony tak, a z drugiej wiesz - mało jest takich rowerów, o podobnej geometrii. Od tego w ogóle się ten wątek zaczął. W sumie Team Marin, więc kwestia kalkulacji czy opłacalniej jest skorzystać z niego jako droższej bazy (bo z reguły i tak się coś zmienia) czy tańszej, Bobcata. 

Napisano

Wybacz, zetknąłem w telefonie na miniaturowe zdjęcie i uznałem, że widzę tam jakiś rodzaj zawieszenia.

No i bardzo chciałem tego ninera pokazać 🤣

Napisano

Marketing level infinity:

Cytat

Zaadoptowanie najlepszych cech rowerów górskich do Gravela zaowocowało stworzeniem zupełnie nowej maszyny o nowoczesnej geometrii umożliwiającej eksplorację najbardziej wymagających szlaków.

Zapomnieli napisać że w Kampinosie...

• 2 miesiące temu...
Napisano

Dej pan z pracy wrócić, pojechać do drugiej, i też wrócić.

marin1

Tak się to prezentuje. Przez chroniczny brak czasu, i ostatnie 2 albo 3 deszczowe tygodnie - straciłem rachubę, tak sobie stoi. Ale raz jeździłem :D Pierwsze wrażenia są bardzo na plus, aczkolwiek napęd (z korbą 30T i kasetą 42T) jest za twardy, wystarczył jeden podjazd żebym się przekonał że liczyłem na więcej - znaczy bardziej miękko. Z kolei z drugiej strony wcale mi nie brakowało twardszych przełożeń. Stąd decyzja o dokupieniu do korby blatów 24/34, a przy okazji zmienię tarcze/hamulce na HT. A że już chwilę czekają to cóż zrobić.

Opony XR3 trekowskie bardzo szybkie, zobaczymy jak w terenie. SPD - przepiękna sprawa, zobaczymy jak w terenie, obawy są. Reba - jeszcze piekniejsza. "Lekkość" przodu przy podrywaniu koła mocno mnie zaskoczyła, praca na krawężnikach itd. jeszcze bardziej. 

Co do reszty - siodełko, sztyca, kokpit - powoli się zgramy. 

Jako wisienka na torcie - podkładka pod mostek.

sixpack-skywalker-zestaw-podkladek-dysta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...