Skocz do zawartości

[klucz] klucz do sztywnej osi

mmoorroo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Możecie polecić jakiś klucz żeby móc w trasie zdemontować koło? Kupiłem Rockrider XC120 i potrzebuję coś kompaktowego do torby podsiodłowej, żeby w razie potrzeby móc zdjąć koło i wymienić dętkę w trasie.

• Mod Team
Napisano

Najprostszy będzie klasyczny imbus, ewentualnie mały podręczny przybornik.

Osobiście od lat używam multitoola Pedro's i jakościowo jest rewelacja, miejsca także wiele nie zajmuje.

Napisano

Dotychczas woziłem osobno skuwacz, kluczyk10, 2 imbusy.

Teraz chciałbym to jakoś "ulepszyć". Nie wiem jaką siłę trzeba przyłożyć do nakrętki z sztywnej osi stąd moje pytanie. Przy szybko zamykaczach nie miałem tego problemu.

• Mod Team
Napisano

To że ta ośka ma 20Nm max. nie znaczy że trzeba ją na 20Nm kręcić, ale żeby tej wartości nie przekraczać. I to jest dobry przykład ze można się obejść bez klucza dynamometrycznego i kręcić na wyczucie, bo 20Nm to naprawdę sporo.

• Mod Team
Napisano

A ja tam wszystko kręcę na czuja i nic się mi nigdy nie odkręciło. Jedynie w mostku udało mi się 2 razy ukręcić gwint, dlatego tylko kupiłem dynamometryka i tylko do tych śrub go używam.

Napisano
1 minutę temu, NieLubiePoniedzialku napisał:

Tak czy siak, na moje oko i doswiaczenia, 6Nm na koła to za mało.

Zdecydowanie za mało. Za bezpieczne można przyjąć 12Nm. A do zastosowań offroad odrobina niebieskiego Loctite nie zaszkodzi.

Napisano

Pomyślałem sobie, pewnie istnieje coś takiego jak farba poślizgowa - bo tak to wygląda na zdjęciu jakby ktoś nakleił maskującą i popsikał. Ktoś mógłby kupić na próbę i zrobić taką powierzchnię na sztycy/mostku!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...