Skocz do zawartości

[Pompka] zakup

Szym3kSzym3k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję pompki, która mógłbym schować w plecaku - długość max 25 cm, może być mniej. Wymagania to manometr, aluminiowy tłok, żeby pompowała zarówno przy wyciąganiu jak i wsuwaniu tłoka i chyba pompowanie przez weżyk. Póki co znalazłem takie pompki Topeak dual action, ale nie maja one wężyka. Budżet im mniej tym lepiej - taką pompkę do kół rowerów mtb znalazłem za około 125 i powiedzmy to jest górna granica.

Rzuciło się Wam coś takiego w oczy?

Napisano

Nie wypowiem się o modelu który mówisz, ale miałem okazję korzystać z topeak racerocket i jak na jej malutkie rozmiary, bardzo szybko stawiała koło MTB do działania podczas warunków polowych, co świadczy o tym, że warto tą markę mieć na uwadze. Obecnie korzystam z GIANT CONTROL MINI i jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek nie ma ona manometra. Jest z manometrem mini 1+, ale o niej się nie wypowiem. 

Napisano

To jak już wszyscy polecają swoje ulubione pompki to ja polecam Lezynke! Jak pod MTB to HV jak pod szosę to HP. A miernik ciśnienia na trasie to zbędny bajer - no chyba, że bawisz się w sprawdzanie przy jakim napompowaniu jak ci się jeździ w terenie.

Napisano

Pożyczyłem w sierpniu na szlaku lezyne i jak bym się nie starał, to po pompowaniu wraz z wężykiem wykręcał się wkład wentyla... po tym kupiłem topeak i nie mam tego problemu. Warto przetestować.

Napisano

A ja polecam dwie - plastikową, lekką z Deca za jakieś 20 PLN do plecaka na awarie i podłogową (np. Beto) do rzeczywistego pompowania - wymiany opon - ogólnie planowego użycia. Pompowanie pompką podłogową jest super wygodne. Od biedy to moją Beto pompowałem koła w aucie. Natomiast ta do plecaka to dla mnie ma być lekka, a jak nie jest regularnie używana, to starcza aż się zgubi. 

Napisano

Raz znajomy miał przypadek wykręcenie wężyka zaworem, wydaje się, że przyczyną była bardzo duża siła dokręcenie wężyka. 

Napisano

Też raz na samym początku przy wykręcaniu wykręcił mi się zawór, ale to tylko dlatego że za mocno przykręciłem wężyk, a zawór też nie był za dobrze przykręcony. Nigdy już później ten błąd mi się nie zdarzył. 

Na szlak to jak najbardziej można polecić pompkę z wężykiem ( w końcu proste zawory ) a do domu jakąś podłogówkę. 

Napisano

Powiedzcie mi proszę, czy te proponowane przez Was pompki działają w ten sposób, że przy wyciąganiu i chowaniu tłoka pompują? Wydaje mi się, że jest to super sprawa.

Pompkę podłogową mam, więc z pompowaniem w domu nie ma problemu. Mam też pompkę cię, ale wydaje mi się, że każda z nich ma swoje zastosowanie na różnych wycieczkach. Ta o jaką mi teraz chodzi ma się mieścić w plecaku.

Napisano

na razie nie narzekam, manometr jest stosunkowo precyzyjny. Generalnie używam pompki podłogowej, a Roadie mam przypiętą do roweru (w lesie obniżam ciśnienie w oponach, a na powrocie do domu pompuję do normalnych wartości).

Napisano

@marcescodokładnie po to mi ta pompka - żeby ją mieć przy rowerze/ w plecaku.

@usenetwidziałem ją. Super sprawa przy normalnej sztycy. Przy mykmyku odpada całkowicie.

Temat do zamknięcia. Kupiłem Topeak Mountain DA G. Dziś ma być u mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...