Skocz do zawartości

[Zakup roweru używanego] Szosa endurance

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Złapałam covida i niewiele od wtorku pamiętam 😐 ostatnio chorowałam ze 20 lat temu ...a teraz poskładało mnie kompletnie. Wysłałam panu rower ale widzę, że od wczoraj go nie odebrał - mam nadzieję , że mi czegoś nie odwali! Dopóki nie zobaczę , że oddał mi kasę nie uspokoję się...a na szukanie nowego nie miałam siły- muszę się trochę pozbierać. Ten gość przynosi mi pecha.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

https://rowerycube.pl/rowery-szosowe/5386-37028-rower-cube-676400-attain-slx-4054571407221.html#/2212-kolor-gry_blk/3260-rozmiar-56_cm/3335-maincolor-grafitowy/3460-rama-uniwersalna/4026-sex-unisex

https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/al/endurace-7/2733.html?dwvar_2733_pv_rahmenfarbe=BK%2FBU

Witam wszystkich ponownie :)

Jeśli teraz przed wiosną nie kupię szosy - to już nigdy nie kupię. Dostępność katastrofalna , ceny raczej również( i to się pewnie szybko nie zmieni ) a w używkę nie wiem czy się jeszcze chcę bawić po ostatniej "przygodzie". Także mam do Was krótkie pytanie , który z proponowanych powyżej jest lepszym wyborem?

Przerobiliśmy już większość moich 'dylematów' mniej lub bardziej istotnych, więc prosiłabym Was o taką zwykłą chłodną ocenę - który ? 

Jeśli będą dostępne to Cube w rozmiarze 53, natomiast Canyon xs powinny być ok.

z góry dzięki za pomoc.....

Napisano
Cytat

więc prosiłabym Was o taką zwykłą chłodną ocenę - który ? 

Ten, który ci się bardziej podoba, technicznie różnice są pomijalne

Attain to teoretycznie męski model - damski masz axial, generalnie rama ta sama ale zawsze powiększasz sobie wybór malowania

Napisano
10 minut temu, Mihau_ napisał:

Attain to teoretycznie męski model - damski masz axial, generalnie rama ta sama ale zawsze powiększasz sobie wybór malowania

Witaj,

Tak patrzyłam najpierw na axial'e ale z dostępnością jest jeszcze marniej niż w przypadku attainów. Przynajmniej na ten moment. 

Do końca marca  ( max ) mam czas, może coś się zmieni z dostępnością.

Napisano
26 minut temu, KasiaR. napisał:

ale 6 tygodni czekania i przekracza i tak już naciągnięty jak guma od gaci budżet...

Ale jest karbonowy co akurat robi ogromną różnicę 

Napisano

Zakupy robiłem ale przez PayPal - przelewasz złotówki a PP po swoim kursie przelicza. Ty płacisz w walucie. O ile oczywiście Twój sklep honoruje PP.

Jeśli chodzi o zwykły przelew, to np. w moim banku podaję kwotę w euro, jaką chcę przelać i taka idzie do sklepu a bank dalej rozlicza się ze mną po swoim kursie.

Trzecia opcja to zapłata plastikiem ale tutaj chyba płaciłem w złotówkach (na stronie sklepu była cena w PLN czyli już było przewalutowanie w cenie). W euro pewnie będzie tak, że z karty Ci ściągną ile uważają a potem jeszcze raz zaksiegują. Jak płacę fizycznie plastikiem to tak jest - blokują mi jakąś kwotę w złotówkach (pewnie kurs bieżący) a na księgowaniu jest już inna, pewnie kurs banku z dnia księgowania.

Czwarta opcja to konto walutowe.

Napisano
9 minut temu, KasiaR. napisał:

Przelew jest normalnie w złotówkach i przeliczany przez bank wg aktualnych kursów walut czy jak? 

Przeliczany przez bank wg ustalonego przez bank kursu czyt. zostaniesz orżnięta żeby nie napisać wy.... 

Przy tej kwocie zapewne o wiele bardziej opłaci się otworzyć konto walutowe (czy tam subkonto w obecnym banku), wymienić walutę w kantorze online (nie w banku) i z konta walutowego zapłacić za rower już w euro. Później zamknąć konto walutowe 

Musisz zrobić research i sprawdzić jak aktualnie kształtują się prowizje ale jakieś 5% powinnaś być do przodu 

Napisano

Oki, z tego co widzę mam w banku po prostu opcję przelewu zagranicznego ,  przy przelewie SEPA, czyli w obrębie Unii i w Euro opłata jest taka jak w zwykłym przelewie czyli zazwyczaj zero. Zaraz zadzwonię do BOK żeby się upewnić , ale nie wygląda to źle :)

Napisano
35 minut temu, Mihau_ napisał:

Przy tej kwocie zapewne o wiele bardziej opłaci się otworzyć konto walutowe (czy tam subkonto w obecnym banku), wymienić walutę w kantorze online (nie w banku) i z konta walutowego zapłacić za rower już w euro. Później zamknąć konto walutowe 

Dokładnie. W Velo (dawne Getin) są darmowe, a jak zależy na czasie to kantor walutowy Alior.

Napisano
8 minut temu, KasiaR. napisał:

Oki, z tego co widzę mam w banku po prostu opcję przelewu zagranicznego ,  przy przelewie SEPA, czyli w obrębie Unii i w Euro opłata jest taka jak w zwykłym przelewie czyli zazwyczaj zero. Zaraz zadzwonię do BOK żeby się upewnić , ale nie wygląda to źle :)

Ale nam nie chodzi o koszt przelewu tylko zwykle bardzo niekorzystne kursy 

Np. teraz santander chce mi robić przelew w euro po kursie 4,9 a kantory internetowe oferują 4,75

Napisano

Jak Cię oszwabią 30 groszy na 1 euro względem kursu z kantoru to jesteś w plecy 450 zł. Można je wydać lepiej.

Ja płacę raczej drobne kwoty plastikiem. 2-3 złote przeboleję ale kilka stów?

Napisano

No tak i po oszczędnościach....Dobra, dobra już wiem o co chodzi.

Dzięki za pomoc. Spytam zaraz siostry może ma walutowe , nie trzeba będzie cudować z otwieraniem , zamykaniem... 

Napisano

Nie krępuj się , pracuje głównie z facetami - nic mnie już nie szokuje 😉

Kolega mi ogarnie przelew z walutowego swojego, więc po problemie 😀

Tylko, żeby rower był dostępny, jest naprawdę fajny. Na spokojnie jeszcze zerknę na attainy , może coś jest od "ręki". 

Napisano

A powiedzcie mi jeszcze, może macie jakieś doświadczenie z takimi sklepami - ten magiczny opis "dostępny za sześć tygodni" jest jakąś wytyczną , która można się śmiało kierować? Czy tak sobie piszą , żeby mieć wentyl bezpieczeństwa i wystawiają po prostu kiedy uda im się go stworzyć/ zdobyć etc....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...