Skocz do zawartości

[Zakup roweru używanego] Szosa endurance

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czy takie pytanie zostało zadane sprzedawcy  Fuji, ale jeśli nie, to moze waro byłoby zaptyać: dlaczego kompaktowa korba, która była "w oryginale" została zamieniona na taką jaka jest zamontowana teraz?

Napisano

xD

A co wnosi odpowiedź  na tak istotne pytanie? Miał ktoś taką potrzebę albo kaprys posiadanie pełnej grupy a nie korby oval to sobie wymienił

Mało tego! Przerzutka przód to ultegra 6800, zaciski hamulcowe to też nie r8000. A co jeśli rower nie jest 2018 tylko 2017 i fabrycznie wyszedł na 6800 a prawie cała grupa jest wymieniona?

Napisano

@KasiaR.

Ochłoń, zamknij jeden temat, powoli...

Zobacz sobie tego van Rysela, @skom25 dobrze radzi.

Nie sprawdzałem ale jeśli tego nie zrobiłaś to  wrzuć ogłoszenie w dziale "Kupię" - może ktoś z forum będzie sprzedawał? Ew. na forum SzajBajka. Zawsze zakup od kogoś znanego będzie bezpieczniejszy niż kopanie się z handlarzami.

Napisano
2 minuty temu, Mihau_ napisał:

Miał ktoś taką potrzebę albo kaprys posiadanie pełnej grupy a nie korby oval to sobie wymienił

Pierwsze co zrobiłem po zakupie roweru, to zamówienie korby Tiagra żeby mieć pełną grupę. Także dołączam do stwierdzenia, że pytanie lekko z "czapy".

Korba to także nie jest nic, co potencjalnie może zostać uszkodzone podczas wypadku. To właściwie jest chyba jedna z ostatnich rzeczy, które można uszkodzić.

Napisano

Jeśli coś sam od siebie dodam to że kupiłem sam używana szosę tribana 540 i co pierwsze zrobiłem wymieniłem sztyce z oryginalnej. A w przyszłości czeka wymiana hamulców z b-twin na Shimano 105 oraz korby też na Shimano 105 lubię mieć w rowerze pełna grupę czegoś niz coś poza grupowe. Także że korba jest inna to w niczym nie przeszkadza taki zakup. 

Napisano
3 godziny temu, Chociemir napisał:

Nie wiem czy takie pytanie zostało zadane sprzedawcy  Fuji, ale jeśli nie, to moze waro byłoby zaptyać: dlaczego kompaktowa korba, która była "w oryginale" została zamieniona na taką jaka jest zamontowana teraz?

Zapewne korba kompaktowa została sprzedana na olx, bo chodzą w dobrej cenie, a sprzedający wstawił taką jaką miał.

Olx to nie tylko miejsce fajnych okazji, ale miejsce gdzie sprzedawane są rowery kradzione, rowerowy złom, podróbki i naciągacze.

Jak ktos sie nie zna i chce kupić rower używany za wiekszą kase, to powinnien zwrocić uwagę na:

-rower roczny max 2letni.

-odbiór osobisty.

-właściciel powinien mieć dowód zakupu w sklepie.

Napisano
10 godzin temu, skom25 napisał:

Pierwsze co zrobiłem po zakupie roweru, to zamówienie korby Tiagra żeby mieć pełną grupę.dzić.

I oczywiście też zmieniłeś z 50/34 na 53/39?

Napisano

Nie, ale co to ma za znaczenie? Może wyjaśnisz, zamiast bawić się w kotka i myszkę? Nie wiem, 53/39 to jakaś zakazana korba?

Napisano
12 godzin temu, Chociemir napisał:

Mihau_ mi chyba zwrócił na to uwagę, że tam jest korba z którą mogę sobie nie poradzić i nawet chyba o to zapytałam sprzedawcę ale szczerze rozmowa zeszła na jakiś inny temat wtedy więc nie odpowiem Ci na to pytanie.

Ale tak szczerze to pierwsze co zmieniłam w swoim rowerze to też korba , więc jakoś nie szukałam tutaj problemów. Chociaż skoro jeździła na nim jego żona , może faktycznie jest to trochę dziwne. Nie potrafię tego ocenić.

Napisano

To tak nie jest, że sobie nie poradzisz. Co to ma niby znazyć "nie poradzisz" ? Nie ma czegoś takiego. Większy blat "rozciąga" jakby tylne biegi. Sprawia, że mniej zmieniasz tylnym wóżkiem, ja sam niedawno zmieniłem z 50 na 52. Różnica jest taka, że teraz zamiast poruszać się po mniejszej połowie kasety to zmieniam gdzieś w połowie. A różnicay nie czuć wcale. Także to nie jest tak, się zatrzymasz i nie ruszysz, zawsze możesz stanąć na korbę - zawse możesz zredukować. Nie widzę problemu.

Napisano

Do korby 53 trzeba mieć kopyto, nie ma co się czarować. Jak się połączy to jeszcze z ciasną kasetą, to nie ma opcji żeby sprawnie na tym się poruszać, nie mówiąc o wykorzystaniu całej kasety.

Także nie, zmiana korby nie jest podekrzana. Natomiast samo stopniowanie, jest już mało zachęcające.

Napisano

Nie mam doświadczenia z taką korbą, teraz mam korbe 38 😉 i mam zawsze zaorane małe zębatki. Nie dlatego , że nie zmieniam przełożeń. Nigdy nie odjeżdżam spod świateł na najmniejszej zębatce z stojąc w korbach , bo nie mogę ruszyć ( a są tacy , oj są  ;) ) no i w mieście umówmy się - no wzniesień nie ma 😊, więc cięzko wykorzystać kasete 11-42! Ale nie wiem jak 53-39 by się sprawdziło w zwykłym codziennym kręceniu...

Napisano

Na szosie jest trochę inaczej, bo jedzie dużo lżej. Nie mniej 53 to dużo, nawet bardzo. 

No ale jest spora szansa że dokupisz mniejsze blaty, bo i tak napęd kiedyś się skończy.

Jedna rzecz o której nie wszyscy pamiętają. Ultegra jest fajna, koszty utrzymania już mniej. Zastanów się czy będzie Cie stać na utrzymanie.

Napisano

Cały czas o tym mówię, że mam świadomość ile kosztuje dobry serwis i części do takiego napędu...czy ja jestem w stanie ( mimo tego , że najchętniej bym z roweru nie zsiadała ) kocham sport i nie wyobrażam sobie życia bez treningu to jednak jestem AMATOREM , wykorzystać zalety ultegry - wątpię. Pomijając czystą frajdę z użytkowania , to pewnie podczas jazdy nie jestem w stanie odróżnić 105 -tki od ultegry. 

Ale fakt jest jeden, ten canyon jest piękny :) milion razy ładniejszy niż na zdjęciach i jestem wściekła że nie jest mój... Mam też teraz pewność , że muszę mieć "szosówkę" , jest genialna, lekka , smukła, chyba szybka.... nie odpuszczę, muszę kupić:) 

Napisano

Zębatki się będą topić tak samo jak każde inne. Serwis kosztuje 2-gie tyle co części. Nikt tutaj na forum nie oddaje rowerów do serwisów. Cala zabawa stała by się nieopłacalna. Cżęści - no ultegra jest droga, ale kasety się łąduje SunRace, tak samo dobre a tańsze. Blat na przód? Ładujesz stalowy i zapominasz - tylko fakt, tutaj może być nieco więcej szukania bo ta korba ma niesymetrycznie śruby. Ale ebay i allegro aż się uginają od zamienników wszystkiego, więc problemu nie widzę.

Napisano

Zły, ale jeżeli rower jest przyzwoity, to można to traktować jako część do natychmiastowej wymiany. Z łańcuchem też nie będzie problemu, bo łatwiej skrócić niż wydłużyć.

Napisano
12 godzin temu, KasiaR. napisał:

Chociaż skoro jeździła na nim jego żona , może faktycznie jest to trochę dziwne. 

"Trochę"? Człowiek kupuje rzekomo dla żony  rower o ekstremalnie -jak na rower szosowy- wyprostowanej pozycji, do tego ustawia mostek na plus i montuje zawodniczą korbę. Przecież to się kupy nie trzyma. 

Napisano

Może to był ekstrawagancki szosowiec :D 

A może żona ma nogi konia, ale problem z plecami? :P 

Napisano

A tak na serio, to OLX jest usłany dziwnymi "tworami" rowerowymi... Handlarze, ściemniacze, ludzie nie mający pojęcia co sprzedają.

Napisano

Nie narzekaj. Dobrze, że jeszcze taki "bazar online" istnieje i panuje tam w miarę duża swoboda gospodarcza i fiskalna ;)

Jak na każdym bazarze należy być czujnym i panować nad emocjami. 

Napisano
6 minut temu, WZB napisał:

Nie narzekaj. Dobrze, że jeszcze taki "bazar online" istnieje i panuje tam w miarę duża swoboda gospodarcza i fiskalna ;)

Jak na każdym bazarze należy być czujnym i panować nad emocjami. 

Dokładnie tak. Obok ofert "szemranych" są też normalne i uczciwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...