Skocz do zawartości

[Odtłuszczacz] Bio

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Od jakiegoś czasu, coraz bardziej cenie sobie brak smrodu i wszelkiego rodzaju "szkodliwych" środków używanych do grzebania przy rowerze.

Z benzyny praktycznie zrezygnowałem, używam Izopropanolu. Jeżeli chodzi o ciężkie zabrudzenia napędu, to bardzo dobry okazał się Bio Degreaser z Decathlonu. Taki olej Kujawski, można powiedzieć że prawie o przyjemnym zapachu. Działa rewelacyjnie, ale jest dość specyficzny, bo bardzo tłusty. Moczę w nim napęd po sezonie i sprawdza się bardzo dobrze.

Brakuje mi odtłuszczacza w aerozolu, który będzie służył do czyszczenia napędu przed smarowaniem. Coś czym psiknę na szmatkę, przetrę kasetę i łańcuch. IPA jest za słabe do takich zastosowań.

Kojarzycie środki tego typu? Odtłuszczacze do tarcz odpadają. Kojarzę że  Muc Off ma takie spraye, niby Bio, ale nigdzie nie znalazłem informacji o zapachu.

Napisano

Można kupić benzynę ekstrakcyjną bezzapachową. Czyści lepiej niż wszystkie bio. Dodatkowo niektóre bio (te na kwasach owocowych) potrafią spowodować przebarwienia gładkich powierzchni anodowanych (mam dwa komplety kół DT w których obręcze nabrały brzydkich tęczowych przebarwień pod światło).

Napisano

A jest gdzieś oznaczenie że benzyna jest bezwonna?

Napisano

Ten Berner kiedyś miałem i chyba rzeczywiście nie miał zapachu.

Dopiero po napisaniu tematu, doczytałem że te Muc Off Bio trzeba spłukać wodą. Bez sensu.

Napisano

Finish Line Citrus , w pełni biodegradowalny, świetnie pachnie i co najważniejsze bardzo dobrze działa, jest w płynie i aerozolu (jeśli ma być full-eko to raczej bez aerozolu;)

Napisano

Trzeba go zmywać wodą?

Aż mi trochę głupio, ale wywołam @Punkxtr. Czego Ty używasz u siebie w serwisie ogólnie do zmywania smaru? Wiem że zawsze celujesz w najwyższą półkę, także może masz coś ciekawego.

Napisano

Ja nie zmywałem i nigdzie nie znalazłem informacji aby było to konieczne, trzeba natomiast uważać na elementu gumowe i tworzywa sztuczne ale to norma przy odtłuszczaczach. 

Napisano

Ja też nie miałem ale też nie stosowałem odtłuszczaczy na gumę i plastiki. Mogą niszczyć te materiały lub powodować powierzchniowe łuszczenie, puchnięcie etc, Zazwyczaj producent degreasera o tym ostrzega.

Napisano
5 godzin temu, skom25 napisał:

Trzeba go zmywać wodą?

Aż mi trochę głupio, ale wywołam @Punkxtr. Czego Ty używasz u siebie w serwisie ogólnie do zmywania smaru? Wiem że zawsze celujesz w najwyższą półkę, także może masz coś ciekawego.

@skom25 do czyszczenia smarów bez rozcieńczania, gripów, ogólnie dużych zabrudzeń używam poniższego i sobie chwalę:

https://allegro.pl/oferta/mocny-srodek-czyszczacy-dirt-juice-boss-0-5l-11445903793?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss&ev_adgr=rowery&ev_campaign_id=14398658358&gclid=CjwKCAiAlfqOBhAeEiwAYi43F3XE6YTCHMFU2gulqDOm8bJe8DQ7HE-r_3gptMFYkX1po9ToHeLnaRoCUHsQAvD_BwE

Tylko do łańcucha się nie nadaje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...