ananaspai Napisano 6 Czerwca 2021 Napisano 6 Czerwca 2021 Witam, Poszukuję roweru który będzie służył do przemieszczania się - 70% miasto 30% las/utwardzone drogi szutrowe. Czy w tym budżecie znajdę coś ciekawszego dostępnego od ręki niż ten Northtec do którego podaję link poniżej. https://nrowery.pl/crossowe/134-caledon-db-dr.html Wzrost 187 cm, więc jak domniemam po rozmiarówce producenta to będzie rama rozmiar L.
JAKUB3N Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Hej https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2067/crossway-100 https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-2-disc https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/dual-sport/dual-sport-2/p/32889/?colorCode=blue To moje propozycje, najbardziej jestem za meridą ze względu na amortyzowaną sztycę i opony - dobre na asfalt, wystarczające na utwardzone ścieżki. Ewentualnie coś z unibike ale najważniejsze jest, abyś przeszedł się po sklepach i przymierzył, komfort jest najważniejszy.
RowerowyMaciej Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 https://katalog.bikeworld.pl/2021/web/produkt/rowery_miejskie_i_turystyczne/cross/fuji/74499/absolute_1_7 https://bikexchange.com/fuji-absolute-review/ Nic się nie buja. Czyli nie obniża wydajności pedałowania. Czyli nie trzeszczy, nie przechyla, nie strzela. Jeżdżę Fuji Jari z podobnym osprzętem. Szczerze polecam.
JAKUB3N Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Sam się przesiadłem z crossa na sztywnego fitnessa, tylko ja jeżdżę 100% asfalt. Przy zastosowaniu 30% las jednak warto mieć jakąś amortyzację i nieco szersze opony.
Wonszyn Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Wczoraj kupiłem Unibike Crossfire za 2799 i jestem bardzo zadowolony. Nie moge sie doczekać kolejnej jazdy. Za 3500 jest jeszcze model wyżej- Unibike Viper, na pełnym osprzęcie Deore.
RowerowyMaciej Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 3 godziny temu, JAKUB3N napisał: Sam się przesiadłem z crossa na sztywnego fitnessa, tylko ja jeżdżę 100% asfalt. Przy zastosowaniu 30% las jednak warto mieć jakąś amortyzację i nieco szersze opony. O ile jest to prawdziwa amortyzacja, a nie sprężyna. Sprężyny są dobre w długopisach.
Mod Team safian Napisano 29 Czerwca 2021 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2021 To że w tanich amortyzatorach są montowane sprężyny (które de facto nie służą do amortyzacji co wynikałoby z Twojego wpisu) to jedna sprawa. Ale amortyzatory sprężynowe potrafią bić na głowę powietrzne kulturą pracy i czułością to inna kwestia. Użycie takiej amortyzacji w cięższych odmianach kolarstwa nie bierze się znikąd Niemniej nie ma co się pakować w amortyzator w tanim rowerze tylko po to, żeby był. Szersze opony i niższe ciśnienie potrafi też zdziałać cuda.
R_A Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Merida w swoim crossway montuje sprężynę nawet w najwyższym modelu, jak się właśnie przekonałem chcąc go już kupić Co do unibike - co myślicie o ich ramach? Spotkałem się z opinią, że nie mają najnowszej geometrii i raczej ciężkie - tylko co to oznacza? I jaka jest różnica w wadze ram np Crossway/Roam/Viper?
chudzinki Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Nie wiem czy znajdziesz info ile ważą ramy w tanich rowerach tym bardziej, że wagi całych rowerów podawane przez producentów mocno się nieraz rozjeżdżają... Myślę, że jakby 99% amatorom na wszystkich wymienionych przez Ciebie crossach ustalić podobną pozycję na rowerze i zawiązać oczy 😀 to nie poczuje różnicy na czym jedzie.
Pitof Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 56 minut temu, R_A napisał: Merida w swoim crossway montuje sprężynę nawet w najwyższym modelu, jak się właśnie przekonałem chcąc go już kupić Nie wiem skąd masz taką informację, bo w najwyższym modelu, czyli Crossway XT-Edition, montowany jest amortyzator powietrzny. Co do samych ram to w Giant i Meridzie są cieniowane, a w Unibike nie. To siłą rzeczy wpływa na ich wagę.
R_A Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Tak, przepraszam mój błąd. Za najwyższy model uznałem 500 która ma "Suntour NCX D-RL sprężyna stalowa" @Pitof dzięki za wyjaśnienie kwestii różnicy w wadze, a ile to jest realnej różnicy w gramach wiesz? Możesz też coś możesz powiedzieć o geometrii?
RowerowyMaciej Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 To że w tanich amortyzatorach są montowane sprężyny (które de facto nie służą do amortyzacji co wynikałoby z Twojego wpisu) to jedna sprawa. Ale amortyzatory sprężynowe potrafią bić na głowę powietrzne kulturą pracy i czułością to inna kwestia. Użycie takiej amortyzacji w cięższych odmianach kolarstwa nie bierze się znikąd Niemniej nie ma co się pakować w amortyzator w tanim rowerze tylko po to, żeby był. Szersze opony i niższe ciśnienie potrafi też zdziałać cuda. 100% racji. Moja wypowiedź odnosi się stricte do tematu - w rowerze za 3500 zł nie będzie sensownych sprężyn.
JAKUB3N Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Może i racja, że te amortyzatory nie są jakieś cudownej jakości i na pewno powietrzne będą lepsze i lżejsze. Ale nie przesadzajmy już, ja przy amatorskiej jeździe czuję dużą różnicę w komforcie po przesiadce ze zwykłego crossa meridy, jeżdżonego bezawaryjnie przez jakieś 10 lat. Więc te amortyzatory - choć są jakie są, to jednak coś dają. Nie róbmy tu stereotypowej dyskusji, że roweru za 3k z amortyzatorem to już strach dotykać i patrzeć w niego stronę i lepiej wziąć na sztywnym widelcu - do rekreacyjnej jazdy w zupełności wystarczy i myślę, że nabywca będzie zadowolony.
m0d Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 To zwykle nie są żadne amortyzatory tylko atrapy je udające. Ot najprostsze ślizgi, kawałek sprężyny, kawałek "gumy" żeby nie dobijało i najtańsze materiały (stal) co powoduje że to nieraz waży więcej niż cała rama. Brak tłumienia odbicia i jakichkolwiek regulacji. Tak w ogóle rolą amortyzatora jest zapewnienie trakcji dla koła w trudniejszych warunkach a nie spowodowanie żeby rączki nie bolały. Sztywny widelec, opona 38-42c i trochę obycia wystarczą do komfortowej jazdy we wszelkich warunkach w jakich może być użytkowany tego typu rower. I przy okazji całość będzie lżejsza. No ale nie będzie, bo przeciętny Kowalski woli takie atrapy. I tak nie pozna czy to działa czy nie, a nawet taki prosty uginacz po dłuższym czasie bez czyszczenia i serwisu potrafi się kompletnie zatrzeć.
JAKUB3N Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 No trudno, może coś ze mną jest nie tak, że czuję różnicę między atrapą amortyzatora a sztywnym widelcem hahah ja jestem zwykłym amatorem i mówię tylko o swoich odczuciach z jazdy. Ale każdy ma swój rozum i dysponuje swoimi pieniędzmi pozdro dla wszystkich rowerzystów z pseudo amortyzacją, miłego dnia
Pitof Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 @JAKUB3N Wszystko jest z Tobą w porządku. Oczywiście, że jest różnica pomiędzy sztywnym widelcem, a nawet takim badziewnym amortyzatorem jak NEX. I to niezależnie z jakiego materiału będzie ten sztywny widelec zrobiony. Po prostu jak masz porównanie z dobrej jakości amortyzatorem to wtedy od razu czujesz, że te najtańsze amortyzatory mają bardzo niską kulturę pracy. Działają tak ,,mocno z grubsza'', a ważą srogo @Pitof dzięki za wyjaśnienie kwestii różnicy w wadze, a ile to jest realnej różnicy w gramach wiesz? Możesz też coś możesz powiedzieć o geometrii? Nie mam zielonego pojęcia jaka jest realna różnica w wadze, ponieważ te ramy rożni w zasadzie wszystko: rodzaj użytego stopu, profile, hydroformowanie lub jego brak czy wrzeszczcie wspomniane cieniowanie. W Unibike wcale, w Giant w wersji Aluxx jednokrotne, a w Meridzie dwukrotne. Jest zbyt dużo zmiennych. Oczywiście, że lepiej jest mieć lżejszą ramę niż cięższa, bo jej nie zmienisz. Niemniej jednak rower do rekreacji warto oceniać jako całość. W kwestii geometrii pewna różnica jest w ramie Gianta, która ma trochę progresywną geometrię. Generalnie masz dłuższą górna rurę, ale w połączoną z krótszym mostkiem. Dzięki temu siedzisz troszkę bardziej w środku, w ,,centrum'' roweru. To jest zapożyczone z rowerów MTB.
R_A Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 To trochę przejmę temat, by nie tworzyć nowego i dopytam o te sztywne widelce - możecie polecić konkretny rower? Bardzo ciężko znaleźć coś ze sztywnym widelcem, bo producenci próbują dodać sprężynę w jak najtańszych rowerach. Giant ma w ofercie jednego crosa i do tego droższego niż roam 1 z powietrznym amorem Suntour NCX-D LO 700C, u Meridy/Treka nie widzę niczego. Sam bym chętnie kupił coś na średnim osprzęcie z hydraulicznymi hamulcami i sztywnym widelcem - ale złożenie tego od 0 wyjdzie drożej niż zakup gotowca z powietrznym, wiec to sie troche mija z celem. Czy najtańsza opcja by mieć lekki rower ze sztywnym widelcem to kupić coś ze sprężyną i ją zmienić w sztywniaka? Czy amor Suntour NCX-D LO 700C air można już uznać za przyzwoity? Co do geometri ramy - progresywna geometria - czyli bardziej sportowa, dająca mniejszy opór niż siedzenie pionowo?
keltu Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Marin ma mnóstwo rowerów na sztywnych widłach, sam śmigam na Presidio 1 - kosztował mnie 1899 zł. na dzień dzisiejszy nie zamieniłbym go na żaden inny rower w tej cenie. Już przejechane z 3k km. i póki co wymieniłem w nim tylko łańcuch (z konieczności, Z8 szybko się wyciągnął) i opony (bez konieczności, takie widzimisię 😜). W sumie to nawet się wpisuje w twoje wymagania, gorzej z dostępnością no i troszkę podrożał.
RowerowyMaciej Napisano 30 Czerwca 2021 Napisano 30 Czerwca 2021 Jestem zwolennikiem Marinów, ale ze sztywnym widelcem znajdziesz też coś u Fuji i w Decathlon. Możesz też zapytać w Lazaro czy zamontują sztywny widelec. Pytanie jakie masz potrzeby. https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-elops-speed-900/_/R-p-306287 https://rower.com.pl/fuji-absolute-1-7-2099874
chudzinki Napisano 30 Czerwca 2021 Napisano 30 Czerwca 2021 Czy amor Suntour NCX-D LO 700C air można już uznać za przyzwoity? Jak najbardziej. Co do geometri ramy - progresywna geometria - czyli bardziej sportowa, dająca mniejszy opór niż siedzenie pionowo? Tak, ale przy zastosowaniu amatorskim w bardzo dużym stopniu tą pozycję można dopasować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.