Eathan 33 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Na ten moment mam następujące osie (na imbus): przód: 110x15mm Kabolt Axle (amor Fox 34), tył: 148x12mm Boost Thru-Axle, Chciałbym to wymienić na osie z szybkozamykaczem. Mam szukać jakiś konkretnych osi czy tylko opierać się na wymiarach? Coś szczególnie możecie polecić? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mihau_ 245 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Teraz, Eathan napisał: Chciałbym to wymienić na osie z szybkozamykaczem. Nie istnieją "sztywne osie z szybkozamykaczem", możesz jedynie znaleźć oś "z rączką" ułatwiającą odkręcanie potrzebujesz długości osi + skok gwintu (jest zapisany albo na osi albo gdzieś w okolicy na ramie) 1 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mod Team safian 400 Napisano 19 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Nie istnieją "sztywne osie z szybkozamykaczem" No to niespodzianka: SR Przednia oś piasty 15 mm SR Suntour QLC-2 Ti (cycology.pl) Aczkolwiek jak w widelcu masz gwint no to takiej osi nie założysz, musisz mieć "tradycyjną" zakręcaną. 1 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eathan 33 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze Was wymęczę Znalazłem coś takiego: Fox Racing Shox Factory and Performance Montaż osi 15x110mm QR | Sklep Bikester.pl To szybkozamykacz czy jednak tylko rączka do odkręcania? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkg 2 695 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Przeciez widac gwint Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eathan 33 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia Teraz, wkg napisał: Przeciez widac gwint W zwykłym QR też masz przecież gwint pod tą nakrętką Być może źle rozumiem sposób działania szybkozamykaczy ale wg. mnie wkręcasz to do jakiegoś momentu, potem zamykasz dźwignie, która całość dociąga. To wszystko. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woojj 975 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia To taki zacisk na sztywną oś ;-)) Tak działa jak szybkozamykacz. Nie wymaga narzędzi - pewnie o to ci chodzi, Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkg 2 695 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2 minuty temu, Eathan napisał: Być może źle rozumiem sposób działania szybkozamykaczy ale wg. mnie wkręcasz to do jakiegoś momentu, potem zamykasz dźwignie, która całość dociąga. To wszystko. No ten Fox na taki nie wygląda. Zauważ, że ta część na której jest dźwigienka wygląda na monolit z osią więc nie można tego dociągnąć, tam nie ma mimośrodu. Zreszta jakos mi ten pomysł nie leży - wolałbym dokręcić jeszcze to pół obrotu jak juz wkręciłem niż kombinowac na ile wkręcić, żeby mimośród dociągnął o tyle o ile trzeba. Z tym QR to było kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woojj 975 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Teraz, wkg napisał: dźwigienka wygląda na monolit działa jak normalny zacisk. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkg 2 695 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Tzn ma tam mimośród jak w QR czy "normalny" jak normalna sztywna oś ? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abdesign 386 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Tak z ciekawości... Rozumiem że z jakiś względów komuś nie odpowiada ośka na klucze... ale ta zakręcana z wajchą taka jak np. RS Maxle Lite - co w takim rozwiązaniu jest mniej wygodnego niż w samozamykaczach? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkg 2 695 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia No właśnie, też się zastanawiam : ) Przecież to łatwiejsze niż celowanie z obrotem tak, żeby ten mimośród docisnął akurat tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mod Team safian 400 Napisano 20 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia Aczkolwiek w przypadku wspomnianego RS Maxle Lite jest taki problem, że łatwo wyrobić miejsce w którym wajcha opiera się przy wykręcaniu. U mnie dość szybko się to lekko wykrzywiło, bo nie dociskałem wystarczająco przy wykręcaniu osi i teraz muszę bardzo uważać żeby nie zniszczyć tego na amen :/ Dużo lepiej sprawdza mi się ten zamykacz: DT Swiss zacisk przód Thru Axle 15/110mm alu - Cyklomania 1 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eathan 33 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia DT Swiss RWS są super. Miałem w starym rowerze i polecam z całego serca. Muszę sprawdzić ten gwint bo to wydaje się dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkg 2 695 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Teraz, safian napisał: Aczkolwiek w przypadku wspomnianego RS Maxle Lite jest taki problem, że łatwo wyrobić miejsce w którym wajcha opiera się przy wykręcaniu. No niestety mnie spotkało to samo :/ Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abdesign 386 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Osobiście pomimo że tego Maxla mam i mi się nie wyrobił to oczywiście 100x bardziej wolę również posiadane rozwiązanie od DT Ja go nie polecam, pytałem tylko jaka idea przyświeca komuś kto szuka samozamykacza do sztywnej ośki - skoro jest i taki Maxel (i podobne temu rozwiązania) i taki DT (i podobne temu rozwiązania) które można również bez narzędzi obsłużyć a są pozbawione wady "celowania w docisk" o którym wspomniał Witek. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KurczakNorris 87 Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia Jeśli się często zmienia koła albo jeździ się na dętkach i trzeba je łatać w terenie, no to może warto mieć oś z wajchą. Mnie wystarcza dobry, twardy imbus z małego multitula. Proste, skuteczne i wygodne. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi