Skocz do zawartości

[Napęd]Wybór nowego napędu

curtis171

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, curtis171 napisał:

a co z szybkością na napedzie 1x11 ? da rade wycisnąć te 45 km? czy przy tej szybkości już nie da rady korbą kręcic?

Chwilowo dasz radę a po tej chwili spuchniesz :)

Skoro zostały kasety 11-40 to chyba to jest dobry pomysł by ją wziąć. Będziesz mieć fajne ciasne stopniowanie, w połączeniu z dwoma blatami 26/36 będzie ok. 

Napisano

A przerzutki jedenastkowe i korby są dostępne ? 

Ewentualnie dopóki nie będzie kasety 11-42 możesz wziąć tą 11-40 i na razie nie ruszać korby, pewnie ci tylna jeszcze obsłuży. Dojedziesz kasetę to sobie zmienisz jak już wszystko będzie dostepne.

PS: Jak nie obsłuży to wrzucasz młynek 24 zamiast 20 i obsłuży :D A taki młynek kosztował ostatnio 20 złotych.

Napisano
Teraz, abdesign napisał:

no to napisałem owo "delikanie" ;)

Łańcucha jest więcej na 1x, tylne przerzutki są cięższe i tak sie możemy licytować.

Wiesz, wiem, że to kwestia gustu, ale uważasz, że XT to sprzęt "dla ludu"? Jak dla mnie to jednak deore i slx są bardziej popularne. Zwłaszcza deore. I kwestia jest nie taka, że próbuje tutaj bronić tezy ... jakakolwiek by ona nie była ... poza tą, żeby nie nastawiać się na bogowie wiedzą jakie zyski wagowe z 1x. Jednoblat jest widocznie lżejszy - w grupach wysokich - można urwać i 300-400g. Ale w deore czy SLX to urwanie 100g w grupie która waży 2.5-3kilo zada nie urywa.

Napisano
Teraz, uzurpator napisał:

Łańcucha jest więcej na 1x, tylne przerzutki są cięższe i tak sie możemy licytować.

Wiesz, wiem, że to kwestia gustu, ale uważasz, że XT to sprzęt "dla ludu"? Jak dla mnie to jednak deore i slx są bardziej popularne.

Nie mamy jakiegoś bardzo rozbieżnego zdania - zgadzam się z Tobą na poziomie deore-dla ludu to w ogóle to jest wagowo bez znaczenia jakiegokolwiek. Ale na tym XT zgubisz ponad 200gram. Łańcucha jest więcej ale i jest lżejszy...  niech Ci więc dojdzie 10gram... przerzutka waży raptem 13 gram więcej... więc tu się nie licytujmy bo słabsze karty w kategorii XT dostałeś. I twierdzenie że potrzeba xx1 i xtr'a jest nadużyciem. Nawet Slx się 12s wagowo jeszcze jakoś wybroni. Ale tak dyskutując o "przeciętnym" deore - rozmyje się to zupełnie.

Napisano

W zeszłym roku zużyłem pięć łańcuchów jedenasto-rzędowych w układzie 1x11, niestety ale jest to poważna wada tych układów, średnie przebiegi to 2000 kilometrów w porywach 2500, u innych użytkowników potrafią padać po 1500 kilometrach i mniej. Ale mimo wszystko fajnie się na tym jeździ, łatwo czyści i jest proste. 

Napisano

z mojego doświadczenia 1x11 jest najmniej "żywotny". Zbyt dużo jazdy na twardych przełożeniach. Można wrzucić 11-46 ale wtedy sa zbyt duże dziury pomiędzy biegami (przynajmniej tak było dla mnie). 1x12 jest znacznie lepszym wyborem

Napisano

co do przerzutki tylnej to dostępnego widzę xt'ka SHIMANO Deore XT RD-M8000.. Będzie dobra dla kasety 11-40 i korby 26-36? Daje radę w ogóle ten model?

Napisano

Potrzebuje pomocy z przednią przerzutka.. nie wiem którą wersję slx'a wybrać.. moja stara ma mocowanie chyba E-Type ale co dalej? Bo są jakieś ciągi jeszcze i linia łańcucha itd itp.. podsyłam fotki mojej i pytam czy SLX FD-M7020 E-TYPE SS PRZEDNI CIĄG będzie mi pasowała do mojej ramy bez problemu? 

Screenshot_20210118-183325~2.png

• Mod Team
Napisano

Na przerzutce masz wybity jej numer. Jak go odczytasz to będziesz wiedział w 100% co masz obecnie.

Na pierwszy rzut to przerzutka E-Type Side Swing.

Napisano

Słuchajcie zdejmuje kasetę z bębenka i widzę o to taki widok :( czym to jest spowodowane? Ogólnie czy coś takiego już kwalifikuje się na wymianę bębenka?

IMG_20210122_164223~2.jpg

Napisano

Zaraz tam wymiana :) Podszlifuj pilniczkiem zeby nowa kaseta wlazla i voila! Kasety xt sa na pająkach i prawie nie rania bebenkow ale sa drozsze. Ja mialem wzery na kilka mm. 

• Mod Team
Napisano

Ratunek dla aluminiowego bębenka jest: zastosowanie kasety na pająku lub włożenie zszywki pomiędzy kasetę a bębenek tak by zębatki go nie nacinały dalej.

Napisano

Jeśli posiadam przednią manetke slx m760 (Na stronie producenta jest napisane, że kompatybilna z 2/3x10) to bedzie ona i przerzutka działały z 11 rzędami?

• Mod Team
Napisano

W zależności od rozstawu haków w ramie stosujesz odpowiednia korbę/zębatkę. Przy boost piasta jest szersza o 6 mm, czyli o 3 mm na stronę, wtedy kaseta przesuwa się na zewnątrz, więc aby skompensować tą różnicę konieczna jest odpowiednia korba z właściwą linia łańcucha. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...