Skocz do zawartości

[MTB 3000-4000 zł.] geometria : "Wygodny" model

AnW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Mam prośbę o pomoc w wytypowaniu modeli (nowych i używanych) w przedziale 3-4k, których geometria pozwoli na jazdę z w miarę wyprostowaną pozycją. Przede wszystkim chodzi mi o szyję. W moim przypadku nie powinienem zbyt długo zadzierać łba do góry :) 

Dodam, że nie ścigam się, jeżdżę rekreacyjnie. Osprzęt schodzi na drugi plan, przede wszystkim pozycja na rowerze.

Z góry dzięki za pomoc. 

Napisano

Generalnie górale kłócą się z pozycją rekreacyjną. Ja bym poszedł w crossa, takiego np. Treka DS3/Gianta Roam 1, mają dość podobną geometrię, ja z geometrii Treka jestem w terenie bardzo zadowolony, sporo jeśli chodzi o pozycję można poprawić kokpitem, i choć jest to rower wygodny to sprawdza się na podjazdach itd. Jedyne co to z oponami nie można poszaleć, ale 1.95 z tego co kojarzę się mieszczą, nie wiem jak w Giancie. Może Race Kingi 2.0 by weszły. Pytanie czy to Ci wystarczy.

Napisano
29 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Ja bym poszedł w crossa,

No właśnie nie podobają mi się :) Poza tym za płotem mam las z piaszczystymi ścieżkami. Im węższa opona tym ciężej.

Z tą rekreacyjna pozycją to też nie jest tak, że mogę jeździć wyłącznie siedząc wyprostowanym, ale np. szosa już odpada. W planach mam zmienić szosę na gravela i pokombinować jeszcze z mostkiem i może wtedy uda się pojeździć z barankiem :) 

59 minut temu, KrissDeValnor napisał:

Poszukaj modeli marki Cube.

Ok, popatrzę. 

Napisano

Kiedyś Giant miał w MTB serie XC i turystyczną . Te turystyczne były krótkie i wygodne . Nie wiem jak teraz bo ramy MTB bardzo się wydłużyły .

Napisano
10 godzin temu, AnW napisał:

No właśnie nie podobają mi się :) Poza tym za płotem mam las z piaszczystymi ścieżkami. Im węższa opona tym ciężej.

Jeśli masz schorzenia szyjnego odcinka kręgosłupa na tyle duże, że musisz być wyprostowany to przecież i tak nie będziesz nie wiadomo jak cisnął po tych ścieżkach...

IMHO porada @MikeSkywalker jest sensowna, a Ty schowaj dumę w kieszeń i kup rower oferujący pozycję jakiej wymagasz zamiast MTB "bo wygląda", a potem pewnie i tak było by  kombinowanie z przedłużkami i dziwnymi mostkami nawet w "kwadratowym" Cube :)

Napisano

Nie ma dużej różnicy w wyglądzie crossa a mtb :)

Jeśli koniecznie chcesz mtb, co ma sens ze względu na szerokość opony, to szukaj wspomnianego Cube albo Unibike np Fusion (tańszy) albo Evo (droższy). Tam górna rura jest dość krótka i nie leżysz mocno.

Napisano

Unibike Fusion to też dobra opcja, bardzo wygodny rower. W Evo przynajmniej w zeszłym roku było mało miejsca na oponę, po zmianie geometrii ramy. A jak mówimy o piasku to szeroka guma jak najbardziej ma uzasadnienie.

Napisano

@m0d pisałem, że odpada u mnie szosa. Na MTB jeżdżę cały czas i szczęśliwie jest ok., po prostu w końcu mnie stać i chce kupić lepszy rower. Wszystko było konsultowane z ortopedą. Wskazanie jest takie, abym miał rower z możliwie wygodną pozycją. To nie kwesta dumy :), póki mogę to chcę MTB. A jak już nie będę mógł to się przeproszę z crosem.

Napisano

To coś pokroju Fusiona i z podobną geometrią będzie w sam raz. Jeśli szukałbyś bliżej górnej granicy budżetu i powyżej to rowery mogą iść już w kierunku XC, także będą bardziej rozciągały i pochylały. 

W Fusionie jakby dać jakiś widelec ze średniej półki, doinwestować go nawet tysiaka zyskasz solidny rower na którym będzie się jeździło bardzo komfortowo. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...