AnW Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 Cześć wszystkim, Mam prośbę o pomoc w wytypowaniu modeli (nowych i używanych) w przedziale 3-4k, których geometria pozwoli na jazdę z w miarę wyprostowaną pozycją. Przede wszystkim chodzi mi o szyję. W moim przypadku nie powinienem zbyt długo zadzierać łba do góry Dodam, że nie ścigam się, jeżdżę rekreacyjnie. Osprzęt schodzi na drugi plan, przede wszystkim pozycja na rowerze. Z góry dzięki za pomoc.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2021 Poszukaj modeli marki Cube.
MikeSkywalker Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 Generalnie górale kłócą się z pozycją rekreacyjną. Ja bym poszedł w crossa, takiego np. Treka DS3/Gianta Roam 1, mają dość podobną geometrię, ja z geometrii Treka jestem w terenie bardzo zadowolony, sporo jeśli chodzi o pozycję można poprawić kokpitem, i choć jest to rower wygodny to sprawdza się na podjazdach itd. Jedyne co to z oponami nie można poszaleć, ale 1.95 z tego co kojarzę się mieszczą, nie wiem jak w Giancie. Może Race Kingi 2.0 by weszły. Pytanie czy to Ci wystarczy.
AnW Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Napisano 3 Stycznia 2021 29 minut temu, MikeSkywalker napisał: Ja bym poszedł w crossa, No właśnie nie podobają mi się Poza tym za płotem mam las z piaszczystymi ścieżkami. Im węższa opona tym ciężej. Z tą rekreacyjna pozycją to też nie jest tak, że mogę jeździć wyłącznie siedząc wyprostowanym, ale np. szosa już odpada. W planach mam zmienić szosę na gravela i pokombinować jeszcze z mostkiem i może wtedy uda się pojeździć z barankiem 59 minut temu, KrissDeValnor napisał: Poszukaj modeli marki Cube. Ok, popatrzę.
WaGiant Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 Kiedyś Giant miał w MTB serie XC i turystyczną . Te turystyczne były krótkie i wygodne . Nie wiem jak teraz bo ramy MTB bardzo się wydłużyły .
m0d Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 10 godzin temu, AnW napisał: No właśnie nie podobają mi się Poza tym za płotem mam las z piaszczystymi ścieżkami. Im węższa opona tym ciężej. Jeśli masz schorzenia szyjnego odcinka kręgosłupa na tyle duże, że musisz być wyprostowany to przecież i tak nie będziesz nie wiadomo jak cisnął po tych ścieżkach... IMHO porada @MikeSkywalker jest sensowna, a Ty schowaj dumę w kieszeń i kup rower oferujący pozycję jakiej wymagasz zamiast MTB "bo wygląda", a potem pewnie i tak było by kombinowanie z przedłużkami i dziwnymi mostkami nawet w "kwadratowym" Cube :)
przemeg Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Nie ma dużej różnicy w wyglądzie crossa a mtb Jeśli koniecznie chcesz mtb, co ma sens ze względu na szerokość opony, to szukaj wspomnianego Cube albo Unibike np Fusion (tańszy) albo Evo (droższy). Tam górna rura jest dość krótka i nie leżysz mocno.
m0d Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Górna rur to jedno, ale ludzie próbują np. obniżać siodełko żeby koniecznie mieć poniżej kierownicy.
MikeSkywalker Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Unibike Fusion to też dobra opcja, bardzo wygodny rower. W Evo przynajmniej w zeszłym roku było mało miejsca na oponę, po zmianie geometrii ramy. A jak mówimy o piasku to szeroka guma jak najbardziej ma uzasadnienie.
AnW Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Napisano 4 Stycznia 2021 @m0d pisałem, że odpada u mnie szosa. Na MTB jeżdżę cały czas i szczęśliwie jest ok., po prostu w końcu mnie stać i chce kupić lepszy rower. Wszystko było konsultowane z ortopedą. Wskazanie jest takie, abym miał rower z możliwie wygodną pozycją. To nie kwesta dumy :), póki mogę to chcę MTB. A jak już nie będę mógł to się przeproszę z crosem.
MikeSkywalker Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 To coś pokroju Fusiona i z podobną geometrią będzie w sam raz. Jeśli szukałbyś bliżej górnej granicy budżetu i powyżej to rowery mogą iść już w kierunku XC, także będą bardziej rozciągały i pochylały. W Fusionie jakby dać jakiś widelec ze średniej półki, doinwestować go nawet tysiaka zyskasz solidny rower na którym będzie się jeździło bardzo komfortowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.