Skocz do zawartości

[Napęd] RD: M593 vs M6000 oraz FD: M616 vs M618

JozekPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

ostatnio zakupiłem rower, jednak dostałem przerzutki delikatnie inne niż w opisie sklepu.

Tył: M593 zamiast M6000

Przód: M618 zamiast M616

Czym te poszczególne modele się od siebie różnią i który jest lepszy? Czy są to aż tak znaczące różnice, że powinienem skontaktować się ze sklepem w tej sprawie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

• Mod Team
Napisano

Tył różni się zdecydowanie. M593 nie ma sprzęgła, a M6000 już tak. Przód to tak naprawdę różnica w mocowaniu direct mount vs. obejma.

Ja bym zareklamował.

Napisano
Teraz, MikeSkywalker napisał:

To nowy rower? Jak tak to dodatkowo "pochwaliłbym" tutaj sklep, który podmienia przerzutki. 

Rower Indiana X-Pulser 6.7 19" ze sklepu Media Exp***. Ogólnie mają dużo niezgodności w opisie, niektóre jednak na korzyść - np. amortyzator powietrzny zamiast sprężynowego.

Napisano

Nie wiem jak jest w przypadku Media Ex...  ale często na stronie sklep czy producent zastrzega sobie zmianę specyfikacji .

Ja też uważam że lepiej mieć powietrzny amor niż nieco lepszą przerzutkę .

Napisano

Może mają rowery w wielu kombinacjach,  i zmienią cały rower na taki z m6000 i niewiadomo czy będzie też powietrzny amor, jak w specyfikacji nie było to jego brak nie bedzie już powodem do reklamacji/wymiany itd.

Napisano

Jozekpl, weźże Ty jeździj na tym 593 (o ile się nie mylę, to 9 rzędów jest). Zabezpiecz sobie tylko tylne widełki od strony przerzutki jakąś neoprenką albo patentem z dętki. To jest dobra  zmieniarka. Ciesz się, że Ci dobry powietrzny widelec dali.

Napisano
5 godzin temu, KurczakNorris napisał:

Więc jeśli masz 10 rzędów z tyłu, zdejmij tę przerzutkę i sprzedaj. Kup nowe Deore RD-M6000 i masz sprzęgło i spokój.

SGS czy GS w takim wypadku?

Napisano

@KurczakNorris no to jak nie wiesz to po co wprowadzasz w błąd? W deore M6000 GS i SGS mają dwa osobna zastosowania. SGS jest do kaset 11-32 do 11-36 a GS do 11-42 ale max 2x z różnicą 10 zębów przy takiej kasecie.

GS zadziała z mniejszymi kasetami (ma piwot na offsecie względem górnego kółka) SGS nie wyrobi na kasecie większej niż 11-36 (chyba że zaczniemy kombinować z przedłużaczami haka).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...