Skocz do zawartości

[Przerzutka] Jakie różnice między tylna przerzutką

szczepanma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zacznę od tego że jestem zielony w sprawach rowerowych. Kompletnie nie mam pojęcia do obecnego sprzętu. W moim starym rowerze górskim uszkodziła się przerzutka z tyłu. Kupiłem jedna tanią za ok 25zł pojechałem raz w teren i ja skrzywiło na haku. Teraz chce kupić coś ze stajni Shiumano ; wpadły mi w oko przerzutki serii Tourney. Na allegro mają tego trochę dlatego zapytam czym się różnią poszczególne podtypu tej przerzutki. Do wyboru:

-  RD-TZ50 6/7 HAK

- RD-TY300B 

- RD-TY500 SGS 

Czy ma to w moim przypadku jakiekolwiek znaczenie? 

Aha, z przodu na trzy zębatki a z tyłu sześć;

Dzieki za poradę

• Mod Team
Napisano

Proponuję poszukać nieco starszej przerzutki w dobrym stanie. Tourney to plastelina i krzywi się nawet podczas zmiany przełożeń.

Za kilkadziesiąt PLN można znaleźć na portalach aukcyjnych takie przerzutki jak:

- Deore M530

- Deore LX M570

- Deore XT M750

Napisano

Mam tego Altusa z ogłoszenia powyżej i sprawdza się dużo lepiej niż Tourney RD-TY300. Chociaż w teren to wybrałbym coś lepszego (niestety droższego).

• Mod Team
Napisano

Musisz kupić hak, bo masz mocowanie na hak? Coś tu nie gra. Wrzuć zdjęcie dla jasności tematu.

Jeśli chcesz nową przerzutkę to coś poziomu Acera/Alivio jest osiągalne. Ja szedłbym w używaną przerzutkę w dobrym stanie, ale wyższej grupy - przynajmniej Deore. One już działają naprawdę przyzwoicie i są trwalsze.

Napisano

Jutro wrzucę fotkę mocowania przerzutki. Tak, mam na haka. Może by tak kupić jednak tourney ale ten 500 (czym się rożni od 300). W sumie to moje wyprawy w terenie to tylko po lesie ale aż tak nie szaleje. Tym bardziej że chcę kupić jakiś rower w lipcu wiec nie wiem czy jest sens pakować się w drogą przerzutkę.

Napisano

Naprawdę chcesz się doktoryzować nad przerzutką za 30 złotych? Każda będzie działała tak samo. Kup taką, która pasuje sposobem montażu i tyle

Im więcej zapłacisz tym lepiej zadziała ale nie ma sensu kupowania np. acery za 80 złotych i obsługiwania jej starą manetką

Napisano

To jest mocowanie mojej przerzutki, 100% na haka.

https://photos.app.goo.gl/wBsvLywbPkZNzYsS9

Doszedłem do wniosku że jednak nie ma sensu kupować drogiej przerzutki do tanich manetek;  Może w lipcu kupię nowy rower? wybieram tourney 

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-tourney-rd-ty500b-6-7-hak-7570455074

Chciałbym jeszcze kupić "klucz" do szprych; nie wiem jaki wybrać, rozmiar szprych (śruby) mam tu ze zdjęcia

https://photos.app.goo.gl/SqCUSN3m7WNCi6Tz7

Jest jakiś podział czy są uniwersalne.

Napisano

Ta z linka nie, to chyba ma plastikowe mocowanie sworznia, gorsza od tej co teraz tam jest. Klucz do szprych: taki typ jest ok:

zmierz dokładnie jakie masz nyple, na zdjęciu suwmiarka nie jest równoległa do płaszczyzn nypla, i o takiej wielkości klucz wybierz

Klucz do szprych PROX 3.3 mm zielony - Narzędzia - MiastoRowerow.pl

Napisano
Teraz, szczepanma napisał:

To co mam teraz kupić bo już zgłupiałem, większość tanich rowerów do tysiąca ma te tanie tourney i nie sądzę żeby tak szybko siadały; a może jednak?

A ile kilometrów rocznie robią rowery kupowane za 1000 złotych? 300km z prędkością 15kmh?

Napisano

Serio, temat jaki Tourney kupić ?

Bierz która Ci się podoba, każda z nich plastelina jak byś sobie nie wmawiał, że tak nie jest.

Napisano

40 zł za tourney to zdzierstwo, podprostuj tą starą żeby chociaż kilka biegów można było przerzucić, i rozglądaj się za używanymi rowerami, jak i tak chcesz kupić, już za 500 pln możesz mieć rower kilka klas osprzętu lepszy od tego ,nie warto w niego wkładać 40 zł, to mniej więcej 50 % jeo wartości:
https://www.olx.pl/oferta/rower-victus-quake-26-rama-20-shimano-lx-CID767-IDCwEzi.html#df6cf37717

Napisano
16 godzin temu, szczepanma napisał:

no może i 500km; Mniejsza z tym; Kolejne typy;

Półtora roku temu, przy remoncie starego roweru założyłem Tourneya. Przejechałem na nim z 1500km (ze średnią 20km/h), fakt po asfalcie. Przerzutka cały czas działa dobrze (dobrze znaczy że nic się nie zmieniło od początku użytkowania). Lekka regulacja śrubą co 200km i jeździ.

Napisano
5 godzin temu, JWO napisał:

Półtora roku temu, przy remoncie starego roweru założyłem Tourneya. Przejechałem na nim z 1500km (ze średnią 20km/h), fakt po asfalcie. Przerzutka cały czas działa dobrze (dobrze znaczy że nic się nie zmieniło od początku użytkowania). Lekka regulacja śrubą co 200km i jeździ.

Ale Tobie dobrze działała kaseta założona bez najmniejszej koronki

Napisano
Teraz, Mihau_ napisał:

Hahaha, ale to nie w tym rowerze ;). Ta kaseta działała ze 200km, całkiem dobrze. To OT.

Napisano
5 godzin temu, Mihau_ napisał:

No i? Wiesz jak są np. mistrzostwa Polski młodzików w których masz ograniczenie przełożenia do 46/15 to 95% dzieciaków za którymi chodźbyś na rzęsach  stanął nie dasz rady utrzymać się na kole.... ma założone ultegry 14/28 bez najmniejszej zębatki z dwoma pierścieniami dystansowymi pod nakrętką w jej miejsce...

Napisano
22 minuty temu, abdesign napisał:

No i? Wiesz jak są np. mistrzostwa Polski młodzików w których masz ograniczenie przełożenia do 46/15 to 95% dzieciaków za którymi chodźbyś na rzęsach  stanął nie dasz rady utrzymać się na kole.... ma założone ultegry 14/28 bez najmniejszej zębatki z dwoma pierścieniami dystansowymi pod nakrętką w jej miejsce...

Widzisz różnicę pomiędzy próbą sprostania kretyńskiemu regulaminowi a partyzanckim przykręceniem kasety z ominięciem najmniejszej koronki?

Napisano

Ani regulamin dla "młodzieży" nie jest kretyński, ani aż tak skrajnie niezwykłym nie jest stosowanie kaset bez jednej koronki... kieeeedyś za czasów 7s/8s było to nawet stosunkowo częste. Jak ktoś robi to świadomie, bo ma krótszy bębenek, skontruje mocno nakrętkę i raz na jakiś czas sprawdza... to ja bym aż tak mu kołków na głowie nie ciosał.

Napisano
Teraz, abdesign napisał:

Ani regulamin dla "młodzieży" nie jest kretyński

Chyba jest kretyński skoro nie można kupić kasety spełniającej jego wymagania. Już nie pierwszy raz słyszę o kombinacjach typu szlifowanie zębów, składanie kasety "z dwóch" czy ograniczanie liczby biegów na przerzutce żeby wszystko się zgadzało.

Napisano

Panowie, luz. Kaseta kosztowało około 30PLN. Sam zepsułem, sam zapłaciłem. Dzisiaj już założyłem 8s i wszystko działa :D:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...