STF Napisano 21 Maja 2019 Napisano 21 Maja 2019 Cześć, Jestem na etapie zmiany napędu i zakupiłem pełną grupę deore M600 2x10. Co mnie zastanawia i jednocześnie proszę poradę jak zmienić obsługę lewej manetki z 3 na 2 blaty (standardowo obsługuje jedną i drugą liczbę) ? W drugim rowerze mam SLX i tam jest przełącznik na dole przerzutki w Deore tego nie ma lub nie widzę. Z informacji które posiadam to po prostu używam 1-2 a 3 jest nieaktywna, to prawda ?
TheJW Napisano 21 Maja 2019 Napisano 21 Maja 2019 W SLX M7000 nie było żadnego przełącznika. Tak samo jest (tzn. nie ma ) w M6000. Montaż + odpowiednia regulacja przerzutki i to wszystko.
KSikorski Napisano 21 Maja 2019 Napisano 21 Maja 2019 Bywają manetki z przełącznikiem 2/3 (kołek dostępny od dołu). W mojej manetce nie ma takiego przełącznika i trzecie położenie jest zablokowane przez twardy opór śruby w przerzutce typu side swing. Tak było fabrycznie w rowerze.
STF Napisano 21 Maja 2019 Autor Napisano 21 Maja 2019 2 godziny temu, KSikorski napisał: Bywają manetki z przełącznikiem 2/3 (kołek dostępny od dołu). Dlatego napisałem, że w SLX taki przełącznik mam tutaj jest go brak .... i zastanawiam się nad rozwiązaniem .... no chyba pozostaje tylko zablokować to śrubami w przerzutce ... ale to mało profesjonalne chyba
TheJW Napisano 21 Maja 2019 Napisano 21 Maja 2019 Ale co chcesz blokować? Jak masz przerzutkę 2x to manetka Ci jej w 3x magicznie nie zmieni! "Tryb" pracy manetki 2/3x zależy od tego, jaką przerzutkę obsługuje. Koniec. Kropka. Żadnych przełączników w nowych manetkach NIE MA! Miałem zarówno M7000 jak i M8000, wiem co mówię. Schematy i instrukcje są ogólnodostępne na stronie Shimano jak nadal masz wątpliwości. Należy oczywiście pamiętać o regulacji biegów, ale to dotyczy wszystkich przerzutek.
abdesign Napisano 21 Maja 2019 Napisano 21 Maja 2019 Masz zapewne slx'a sl-670 tam był, wihajster do 2/3 tak samo jak było w m780 czy m610 ale w grupach z x000 - już tego nie ma. I tak przecież nie wrzucisz 3-ciego biegu jak masz przerzutkę 2x bo pantograf się nie wychyli się wystarczająco daleko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.