Skocz do zawartości

[Piasty] Serwis

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zatem wychodzi na to, że wykonuję... Mam pod ręką kilka piast TX i nową XT... dziwnym trafem żadna nie ma "luzu jałowego". Ale nie zamierzam się kłócić - masz swój sposób, ja mam swoje które nadal dają mi utrzymanie. Nigdy ich nie porównamy, a teoretyzować można w nieskończoność. ;)

Kończę zatem swój udział w tej dyskusji, żeby nie mieszać się w kolejną, nadchodzącą gównoburzę.

Napisano

Kiedyś natknąłem się na taki film 

Zinn też pisze "pozostawieniu niewielkiego luzu, który zostanie wyeliminowany po zaciśnięciu zacisku" (str 135 d.Regulacja piasty pkt.4) 

Osobiście stosuję się do tego zalecenia:)

Napisano
5 godzin temu, woojj napisał:

Wszystkie piasty na konusach należy tak ustawiać aby były na pograniczu luzu lub nawet z lekko wyczuwalnym luzem , dopiero zaciśnięcie zacisku w ramie powoduje że toczy się lekko i bez luzu

Jeżeli chodzi o piasty  shimano (i inne na kulkach)to pewnie zauważyliście, iż w kołach i w częściach fabrycznie złożonych jest pewien problem.

48 minut temu, TheJW napisał:

Mam pod ręką kilka piast TX i nową XT... dziwnym trafem żadna nie ma "luzu jałowego".

Łożyska często (prawie zawsze są zaciśnięte na chama. i nie ma tam luzu.  A  piasty ciężko chodzą .

Po czym okazuje się , że po roku takiej jazdy konusy są do wywalenia....

Sprawdzajcie fabrykę

Ps. Co innego zwykłe piasty, co innego piasty pod tarcze, chcecie mieć dzwoniące tarcze?

to spoko kilo luzu i już....

Napisano
18 godzin temu, TheJW napisał:

Ej, @skom25... a po co w ogóle ten wątek, skoro i tak piastę będzie Ci serwis robił? :D:P

No nie, nie do końca zrozumiałeś :) Rozkręciłem, wyczyściłem, nasmarowałem i złożyłem sam. Serwis mi tylko ustawi luz i skontruje, bo ja cierpliwości do tego nie mam. Zrobiłbym to sam ale i tak oddaje koła do centrowania, więc dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Napisano
4 godziny temu, Pietern napisał:

Ja filmiku nie widziałem, ale też się stosuję.

Jak się czasem pogada ze starymi kolarzami to ci powiedzą jak koło z luzem ustawić....;-) Czasem warto korzystać z doświadczenia starszych.....

Napisano

O, którym poście piszesz? Ten temat, który ja wrzuciłem jest z 2015 i tyczy się grupy 6800. Jest tam zresztą wiele ciekawych informacji. Jak choćby ta, że kasety 4600 były produkowane w Japonii, mimo, że to tylko Tiagra. 

Napisano

Ja w sumie nie mam szczególnie pozytywnych doświadczeń z nowszymi DA, dosyć często zdarzają się hałasujące od nowości bębenki, ogólnie rzecz ujmując od dłuższego już czasu Shimano ma problemy z kontrolą jakości, bo takie kwiatki jak poniżej nie powinny się zdarzać w najwyższych modelach komponentów.

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 3.10.2018 o 18:02, skom25 napisał:

Hej,

Mam zamiar zrobić serwis piast, ale prawdę mówiąc ostatni raz robiłem to 3 lata temu ( 2 lata temu składałem koła, rok temu oddałem do serwisu) i prawdę mówiąc trochę zapomniałem co i jak.

Piasta przednia:

http://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-HB-RS300-3995.pdf

Czy elementy nr "6" wyciąga się z piasty do serwisu czy lepiej je zostawić na miejscu?

Piasta tylna:

http://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-FH-RS300-3996.pdf

To samo pytanie, 7 i 10 zostają czy można je wyjąć?

Hej,

Masz może jeszcze te piasty? Jakich kluczy bym potrzebował do serwisu tylnej i przedniej piasty? 13 i 15?

Zgubiłem gdzieś moją suwmiarkę, a linijką nie potrafię zmierzyć...

Napisano

Nie pamiętam, a koła wywiezione do innej lokalizacji, także nie pomogę. Ja używałem klucza Unior który ma 4 rozmiary w jednym. Zewnętrzną nakrętkę jesteś w stanie zmierzyć czymkolwiek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...