Skocz do zawartości

[suport] Jaki kupić suport hollowtech 2 do 100zł

Norek19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jakie suporty polecacie typu Hollowtech 2 do 100zł.Oryginalnie siedział Shimano SM BB51 i padł po jednej jeździe w błocie 

Napisano

Do 100 zł to chyba tylko BB-MT800, ja mam jakiś 7x (nie pamiętam ) i przeżył niejedno błoto spore.  Sam jestem ciekaw co stare wygi doradzą.

Napisano

To, że jak masz praskę do łożysk HT2 to zamiast kupować nowy suport za 100zł, wymienisz łożyska za powiedzmy 9zł+wysyłka

Napisano
13 minut temu, LSkiper napisał:

To, że jak masz praskę do łożysk HT2

A jak nie masz to serwis, który swoje weźmie za wymianę. Dla rowerzysty Janusza kompletnie bez sensu, bo suport pewnie raz na życie roweru wymieni, o ile wogóle.

Napisano

Do wymiany łożysk w BB-EX Pro nie trzeba nawet praski. Wystarczą dobrane kawałki walca z tworzywa i młotek.

suport HT2 można zajechać po jednym ostrym topieniu w błocie, więc Janusz pewnie kilka razy będzie musiał go wymienić.

Napisano

Nie wiem czytając to forum czasami mam wrażenie, że wszystko górna półka, bo inne to złom.

Tak samo teraz z tym suportem robi się przesada. Od 2-3 miesięcy rozmawiam z rowerzystami spotkanymi na żywo, to jak kupili rowery w 2015-2016 tak serwisowanie na jesień i wymiana łańcucha, kilku kasetę wymieniło. A tu z porad to tak: gumy tylko od 200 pln, bo inne po sezonie wymiana, osprzęt tylko od Deore w górę, bo na reszcie nie pojeździsz, siodełka tylko od 500 pln up bo inne twarde, koszulki tylko od 150 zł w górę bo inne szmata po miesiącu... zaczyna się robienie z Janusza amatora wycieczek cyklistę który co tydzień robi maratony 300 km. Nie dajmy się już zwariować...

Napisano

Suport tej samej "klasy" (a nawet nieco staranniej wykonany) co bb-ex pro można kupić na Ali za 5-7 USD (wieczorem może wrzucę kilka zdjęć takiego co kupiłem na spróbowanie). Poza tym wszystkie tego typu suporty mają uszczelnienia wyłącznie w postaci gumek w łożyskach co jest uszczelnieniem bezstykowym. W Shimano się starali zrobić stykowe (dodatkowy plastik z wargą gumową pod tulejką dopasowującą do korby) i jak się to trochę ulepszy to jest naprawdę nieźle. Poza tym te specyficzne łożyska do Shimano też są dostępne całkiem tanio więc jak ktoś ma praskę...

Napisano

Ja kupiłem te ze zdjęć (nota bene z mojego stołu kuchennego ;)) za 5,19USD. Wszystko (włącznie z podkładkami) to alu. Masa całości 119g (zważone). Przy okazji dla potomnych - jak będziecie zmieniać łożyska w tego typu suportach zwróćcie uwagę na oznaczenia danego producenta i wybierajcie uszczelnienia stykowe (2RS z reguły to tylko uszczelnienie co najwyżej labiryntowe, a mam kilka takich gdzie można spojrzeć na drugą stronę pomiędzy bieżnią wew a uszczelką). Będą droższe, będzie większe tarcie (pomijalne z pkt widzenia zastosowania) ale trwałość będzie znacznie większa. Co do łożysk fabrycznych występujących w suportach to niezależnie od pochodzenia (chińczyk, brandowany chińczyk, japoński malezyjczyk itp.) jak ktoś lubi zabawę to może zmienić fabryczną galaretkę o smaku agrestowym na prawdziwy smar do łożysk najlepiej do zastosowań morskich ;)).

20180629_094904_resize.jpg

20180629_095039_resize.jpg

20180629_095317_resize.jpg

Napisano
Teraz, Track napisał:

alledrogooooo

Alledrogo umarło dla handlarzy jakieś 8 lat temu :D

A swoją drogą to ubaw mam z wielu co pieją na Chiny, a sami korzystają z tego samego produktu tylko obrandowanego EU marką. Taki niuansik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...