Norek19 Napisano 2 Lipca 2018 Napisano 2 Lipca 2018 Witam jakie suporty polecacie typu Hollowtech 2 do 100zł.Oryginalnie siedział Shimano SM BB51 i padł po jednej jeździe w błocie
Biesz766 Napisano 2 Lipca 2018 Napisano 2 Lipca 2018 Do 100 zł to chyba tylko BB-MT800, ja mam jakiś 7x (nie pamiętam ) i przeżył niejedno błoto spore. Sam jestem ciekaw co stare wygi doradzą.
MikeSkywalker Napisano 2 Lipca 2018 Napisano 2 Lipca 2018 Accent BB-EX Pro, bo jak padną łożyska można zmienić. Aczkolwiek swoich suportów jeszcze nie zajechałem
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2018 Napisano 3 Lipca 2018 A co BB-EX Pro ma takiego świetnego poza tym, że jest drogi?
LSkiper Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 To, że jak masz praskę do łożysk HT2 to zamiast kupować nowy suport za 100zł, wymienisz łożyska za powiedzmy 9zł+wysyłka
Biesz766 Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 13 minut temu, LSkiper napisał: To, że jak masz praskę do łożysk HT2 A jak nie masz to serwis, który swoje weźmie za wymianę. Dla rowerzysty Janusza kompletnie bez sensu, bo suport pewnie raz na życie roweru wymieni, o ile wogóle.
Kowal1986 Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Do wymiany łożysk w BB-EX Pro nie trzeba nawet praski. Wystarczą dobrane kawałki walca z tworzywa i młotek. suport HT2 można zajechać po jednym ostrym topieniu w błocie, więc Janusz pewnie kilka razy będzie musiał go wymienić.
Biesz766 Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Nie wiem czytając to forum czasami mam wrażenie, że wszystko górna półka, bo inne to złom. Tak samo teraz z tym suportem robi się przesada. Od 2-3 miesięcy rozmawiam z rowerzystami spotkanymi na żywo, to jak kupili rowery w 2015-2016 tak serwisowanie na jesień i wymiana łańcucha, kilku kasetę wymieniło. A tu z porad to tak: gumy tylko od 200 pln, bo inne po sezonie wymiana, osprzęt tylko od Deore w górę, bo na reszcie nie pojeździsz, siodełka tylko od 500 pln up bo inne twarde, koszulki tylko od 150 zł w górę bo inne szmata po miesiącu... zaczyna się robienie z Janusza amatora wycieczek cyklistę który co tydzień robi maratony 300 km. Nie dajmy się już zwariować...
Dokumosa Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Suport tej samej "klasy" (a nawet nieco staranniej wykonany) co bb-ex pro można kupić na Ali za 5-7 USD (wieczorem może wrzucę kilka zdjęć takiego co kupiłem na spróbowanie). Poza tym wszystkie tego typu suporty mają uszczelnienia wyłącznie w postaci gumek w łożyskach co jest uszczelnieniem bezstykowym. W Shimano się starali zrobić stykowe (dodatkowy plastik z wargą gumową pod tulejką dopasowującą do korby) i jak się to trochę ulepszy to jest naprawdę nieźle. Poza tym te specyficzne łożyska do Shimano też są dostępne całkiem tanio więc jak ktoś ma praskę...
Biesz766 Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Do mnie właśnie leci jakiś f-my ZTTO za 7,91 usd.
Dokumosa Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Ja kupiłem te ze zdjęć (nota bene z mojego stołu kuchennego ;)) za 5,19USD. Wszystko (włącznie z podkładkami) to alu. Masa całości 119g (zważone). Przy okazji dla potomnych - jak będziecie zmieniać łożyska w tego typu suportach zwróćcie uwagę na oznaczenia danego producenta i wybierajcie uszczelnienia stykowe (2RS z reguły to tylko uszczelnienie co najwyżej labiryntowe, a mam kilka takich gdzie można spojrzeć na drugą stronę pomiędzy bieżnią wew a uszczelką). Będą droższe, będzie większe tarcie (pomijalne z pkt widzenia zastosowania) ale trwałość będzie znacznie większa. Co do łożysk fabrycznych występujących w suportach to niezależnie od pochodzenia (chińczyk, brandowany chińczyk, japoński malezyjczyk itp.) jak ktoś lubi zabawę to może zmienić fabryczną galaretkę o smaku agrestowym na prawdziwy smar do łożysk najlepiej do zastosowań morskich ;)).
MikeSkywalker Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Daj jakiegoś linka, z Aliexpress brałeś? Kupię to, nawet żeby rozebrać z ciekawości
Dokumosa Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Staniały do 4,78... ale wtopa https://www.aliexpress.com/item/Bicycleshaft/32876411643.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3da24c4dOEJUEW
Track Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 "Mobilnie" jeszcze taniej - dodatkowo kup 5 a dostaniesz 5 % zniżki, bierzcie i sprzedajcie a będzie wam dane na alledrogooooo......
Biesz766 Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Teraz, Track napisał: alledrogooooo Alledrogo umarło dla handlarzy jakieś 8 lat temu A swoją drogą to ubaw mam z wielu co pieją na Chiny, a sami korzystają z tego samego produktu tylko obrandowanego EU marką. Taki niuansik.
Track Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Wystawisz za odpowiednią cenę i dasz dobry opis to i prowizja się zwróci
Dokumosa Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 To jak ktoś chce handlować to nie bierze z aliexpress tylko z alibaby. Jak zamówi kontener to wyjdzie po 50 centów + transport
Track Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 Już zaraz kontener albo dwa, mówię o januszach biznesu.
Biesz766 Napisano 9 Lipca 2018 Napisano 9 Lipca 2018 śmiej się śmiej, wyciągają 3x średnia krajowa na drobnicy i bez kombinacji z ZUS, US
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.