Skocz do zawartości

[kaseta] Shimano - wymiana a różne oznaczenia

chudy94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Musze wymienić kasetę, ta którą mam, posiada oznaczenia:

Shimano CS HG-50 8 oraz Shimano CS-HG30.

Dlaczego mam takie różne oznaczenia, którym mam się sugerować? Kaseta 8-rzędowa

PS. No i czym moga się różnić HG-50 jeśli jedna jest za 150 druga za 70zł? :D

20180403_184332.jpg

Napisano

Powaga? :rolleyes: No nie wierzę, ale dzięki, przynajmniej problem jeden z głowy. Rozumiem, że im wyższe oznaczenie 30, 50 itd. tym lepsza?

Napisano

A czy będzie ok jeśli kupiłem do tego łańcuch w decathlonie dla 3-8 biegów i czy zębatke przednią wymienic od razu, bo wydaje mi się, że jeszcze pojeździ? :)

Napisano

Jaki konkretnie łańcuch. Co jest napisane? Korba  z reguły daje radę dwie kasety w ciągu życia, choć nie zawsze. Jak zęby już ostre jak niemal szpilki to trzeba zmienić. Ew. Daj zdjęcia zębatek.

Napisano

Trochę słaby ten łańcuch. Szybciej zużyjesz kasetę, korbę. Lepiej kup kmc x8.93 który ma spinkę w komplecie, będziesz mógł łatwo rozpinać łańcuch i czyścić. ( shake w butelce z benzyną ) Jeśli nie zależy Ci na trwałości napędu tak bardzo lub wcale, to do tego łańcucha ktory masz kup kasetę hg30, bodaj po 35 pln w tym sklepie z linku mają.

http://biostern.abstore.pl/kasety-cshg31-11-32-kaseta-shimano-8rz,c66,p943,pl.html

Napisano

W zestawie na różnych stronach widze takie coś kaseta HG-51 i łańcuch HG-71. A spinki chyba teraz w większości łańcuchów dają :)

ps. zdjęcia zębatki, trochę widać, że zmęczony faktycznie, a jak oceniacie zęby?

20180404_182433.jpg

20180404_182447.jpg

Napisano

Duża i mała ok. Średnia zakryta łańcuchem ;) shimano nie daje spinek, chyba, że ktoś dołoży ( sprzedawca ) hg71 to dobry łańcuch, według opinii kmc x8.93 jest tylko minimalnie lepszy no i ma spinkę. Do hg71 taka spinka kmc cl 5.73 kosztuje od 5 do 10 pln. ( zależy gdzie ).

Napisano

W 2016 miałem set na HG51+dwa HG71, w 2017 HG51+dwa X8.93. KMC bez porównania lepsze, po roku shimano to był szrot, rolki miały takie szpary, że dziwię się, że się nie rozpadły. KMC wyglądało i pracowało jak nowe, oczywiście miarka pokazywała lekkie rozciągnięcie ale bez dramatu.

Odradzam HG71.

Napisano

Dzieki za opinie :) a może ten SRAM PC-850, też ze spinką? Bo jest na stronie na której chce zamawiac, a jest minimalnie droższy niż KMC x8.93, ale jedna przesyłka, to może jednak Sram?

Napisano

Najśmieszniejsze jest, że wszystkie te łańcuchy az do hg73 robi kmc.

Tu już ktoś musi doradzić. Na łańcuchach srama się nie znam.

Napisano

Dobra, znalazłem stronę z dobrymi cenami, jest kaseta HG-51 i łańcuch KMC X8-93. Hmm jeszcze teraz myślę, czy zmienić zęby z 11-32 na 11-30 :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...