Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaki łańcuch 8 rzędowy?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoje teraz przez koniecznością wymiany napedu w góralu, który ma juz swoje lata i przebieg. Korba i kaseta ma byc Shimano: Altus FC M-311 42/32/22 i Acera HG41 8rz 11-32 natomiast co do łańcucha mam dylemat. Bo doczytałem na forum tańsze Shimano np. HG40 sa byle jakie i potrafia zniszczyć nowy napęd. Może więc KMC? np. KMC HV50 HV-50 116og 7/8rz HC 33627 ?

Napisano

A to swoją drogą, HG41 jest na ósemce jednyną kasetą w której udało mi się urwać dwa ząbki, na różnych koronkach. Dobry, zdrowy napęd, wysoka kadencja a przy przeglądaniu sprzętu podczas czyszczenia dwóch zębów brak. W HG51 a mam już trzecią tą kasetę nie mam żadnych problemów.

Napisano

Accent AC-601. Kosztuje 19 zł, więc za cenę Shimano czy KMC kupisz 2-3 takie (spinka w zestawie). Kilka łańcuchów po pierwsze starczy na dłużej, po drugie mniej zajeżdża kasetę i korbę, po 3 ułatwia czyszczenie (jak nie masz czasu czyścić i smarować łańcucha to po prostu zmieniasz, a brudny zdjęty wyczyści się jutro).

Ponadto nawet 1 taki jest po prostu lepszy od Shimano HG40 - chodzi ciszej, biegi zmienia płynniej i starcza na dłużej.

Napisano

Tylko czy jest sens bawić się w przekładki w rowerze do tyrania.

X8 to naprawdę solidny łańcuch, zajechałem nim kasetę (HG51) z wynikiem kilkunastu tysięcy kilometrów. 

A Accent, niewymieniany cyklicznie zniszczy kasetę dużo szybciej. 

Napisano

Jak dla mnie 2 łańcuchy to większa wygoda, bo po prostu jak mam brudny to zmieniam na drugi, a tamten sobie czyszczę i smaruję  jak mam czas, a nie przed jazdą jak mi się spieszy.

Napisano

to zależy czy to bedzie rower do plaskiego pedałowania czy na podjazdy, jeśli to drugie to polecam Sram 870, na pewno lepszy od shimano, w miarę stabilny w eksploatacji,  można zamieniać co 1000km na drugi taki sam,  jeździłem na nim maratony, góry, w ostrych kołach, i szosówkach, w tym z torbami...

Nie lubię tanich łańcuchów, zawsze czy shimano czy sram czy accent coś wiwinęły, chociaż chyba i sram o shimano w okolicach lat 2000 trzymało się innych norm niż teraz. Albo mialem mniej siły :)

• Mod Team
Napisano

A ja mam 2 sztuki KMC X8, jeździły u mnie w napędzie 8sp z kasetą HG51 jakieś 3 sezony, teraz śmigają w napędzie 9sp z kasetą XT771 (przyjęły się bez problemu) i pewnie jeszcze sporo pojeżdżą. Wydałem 120plnów, ale, jak widać było warto.

Napisano
11 godzin temu, pand0ra napisał:

Też polecam KMC X8.

@sznib

Tak więc taki jest mój wybór. Dzięki wszystkim za pomoc :)

A przy okazji taki filmik

Autor twierdzi, że jak wypchniemy pin łańcucha to nie będzie się już nadawał do ponownego użytku. Nie przesadza aby czasem?

• Mod Team
Napisano
12 godzin temu, pand0ra napisał:

@sznib Z przodu masz 3 tarcze? Jeżeli tak to jak Ci to działa ze środkowego blatu na skrajnych przełożeniach, nie ociera?

Mam dwie zębatkiz przodu.

Napisano
9 godzin temu, Thomlodz napisał:

Nie przesadza aby czasem?

Przesadza. Kilka razy zdarzyło mi się to zrobić i o ile z łańcuchem nie było potem żadnych problemów to włożenie pina z powrotem na swoje miejsce jest baaaardzo nieprzyjemne i denerwujące. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...