Skocz do zawartości

[Kaseta] Deore XT - zamiana koronek

ThomasDT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, bawił się ktoś z Was w zamianę koronek z innych shimanowskich kaset?

Otóż kombinuje wywalić ze swojej dziesiątki xt-ka, 3 pierwsze korony i włożyć niższe od kaset szosowych np Saint, ponoć są kompatybilne z XT i XTR.
Będę wdzięczny za pomysły lub własne doświadczenia :)

Napisano

Z tego co kiedyś czytałem,to podobno koronki z kasety szosowej mimo tej samej ilości zębów są przesunięte po okręgu o ok. 1mm i zęby nie są w tej samej pozycji jak oryginalne koronki z kasety MTB, a to powoduje złą zmianę przełożeń.Może są wyjątki?

Napisano

Pośmiali się? Pośmiali... A do sainta dedykowana kaseta to... cs-m771-10 (fr) albo właśnie szosowa cs-6700 (dh), bo saint jako taki swoich kaset nie ma. Co nie zmienia faktu że słabo ze zgraniem zębów będzie.

Napisano

Mnie to nie bawi.
Chcesz się pośmiać, zmień grupę. 
Chodziło mi o Soro. Za szybko pisałem i stąd mój błąd. Dobrze znam komponenty Shimano. Myślałem o grupie Soro, Ultegra, Tiagra.
Saint to praktycznie XTR. Aczkolwiek Saint nie robi swoich czytałem, że przeszli z szosówek na DH a robili pod szosę ale pewnie nie u nas.

To jak kiedyś STX a dziś zastąpili SLX-em a wcześniej grupą Deore Lx.
Słyszałem, że można pokombinować. W grupie górskiej nie znajdę mniejszych zębatek niż Saint, Xtr, są takie same.

Dlatego pytam.

Napisano
3 godziny temu, Tatanka napisał:

Z tego co kiedyś czytałem,to podobno koronki z kasety szosowej mimo tej samej ilości zębów są przesunięte po okręgu o ok. 1mm i zęby nie są w tej samej pozycji jak oryginalne koronki z kasety MTB, a to powoduje złą zmianę przełożeń.Może są wyjątki?

Niestety :( chyba grupują wszystko MTB 10rz już nie są kompatybilne z 11rz czy 9rz w tej samej grupie. Szkoda , bo tak naprawdę pierwszych 3 nie używam.

Ultegra np. robi rozmiary typu 1/2 x 1/8 i nie przełożę do MTB.

Teraz, Waza napisał:

Napisz jaką masz rozpiętość kasety, to istotne żeby udzielić Ci poprawnej odpowiedzi.

XT CS M771 11-32T (11-12-14-16-18-20-22-25-28-32)
Specjalnie zrezygnowałem z tej 11-36 ale i tak nie potrzebuje 25-32.

Chciałbym zejść poniżej 11 zębów ale nie wiem czy dopasuje. Są 10z np. Y1YS12000 Shimano ale czy będzie pasować?
Pośrednie może i dopasuje z tych 34T i 36T.

Napisano

EV-CS-M771-10-3017A.pdfEV-CS-M771-10-3017A.pdf

Jak widać z załączonego pliku, potrzebujesz koronek oznaczonych symbolem bL, żadne inne koronki nie będą dobrze współpracowały z twoją kasetą. Musisz poszukać takiej kasety 10-rzędowej, w której interesujące Ciebie koronki są oznaczone jako bL. duża część koronek Shimano ma podwójne i potrójne oznaczenie, czyli mogą być stosowane w różnych kasetach.

Napisano

Mnie to chyba zupełnie nie zrozumiałeś... napisałem właśnie że żadnego powodu do śmiechu nie ma bo kaseta saint (dedykowana do sainta) to tak naprawdę ultegra. Czyli napisanie o "kasecie saint" (ultegrze) "kaseta szosowa" to raczej akceptowalny zlepek słów.

A teraz merytorycznie: Jaki jest docelowy zestaw koronek które Cię zadowolą?, bo shimano nie ma koronek 10t.

Nie lepiej po prostu kupić szosową kasetę 11-23 i jej używać?

pozdrawiam Artur

Napisano
9 godzin temu, abdesign napisał:

Mnie to chyba zupełnie nie zrozumiałeś... napisałem właśnie że żadnego powodu do śmiechu nie ma bo kaseta saint (dedykowana do sainta) to tak naprawdę ultegra. Czyli napisanie o "kasecie saint" (ultegrze) "kaseta szosowa" to raczej akceptowalny zlepek słów.

A teraz merytorycznie: Jaki jest docelowy zestaw koronek które Cię zadowolą?, bo shimano nie ma koronek 10t.

Nie lepiej po prostu kupić szosową kasetę 11-23 i jej używać?

pozdrawiam Artur

Artur, Ciebie zrozumiałem bardzo dobrze i odpowiedź nie była do Ciebie :) 
Tutaj możesz mieć rację, może do piasty Novatec (07125E) przypasuję szosówkę 11-23 i z głowy.
Jaką byś polecił z 11-23T? 

Napisano

W ogóle tak w ciemno polecać kasetę 11-23 w ogólnie pojętym rowerze mtb, to trochę może być niedźwiedzia przysługa - czemu aż tak chcesz ścinać zakres kasety? Nie wiem jaki masz typ roweru jakie blaty w korbie i jakie trasy tym rowerem jeździsz. Na swoim przykładzie (ten konkretny rower to "full w dół") - jednorzędowa korba saint z blatem 38t i kasetę 11-32, zmieniłem blat na 36t plus kasetę na 11-23 bo w poprzednim układzie grany był głównie zakres 12-25 bez 11 i 28 i co? i szybciutko zmieniłem na 11-25 (cs-5700 czyli 105-tka) i dobrze bo często 36t+25t używam a pewnie i 28t bym czasem używał. Podkreślam dla mnie i to tylko w tym konkretnym rowerze ta kaseta z tym blatem jest idealna. Druga sprawa że 11-25 możesz sobie kupić tanią a naprawdę fajną tiagrę cs-hg500 - 100zł. A 11-23 z ludzkich cen i łatwo dostępnych to sramowa pg-1070 albo shimanowa cs-6700 cena ok 2x tiagra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...