Skocz do zawartości

[łańcuch] ocena długości

porosty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no i ? generalnie i tak chłop chcę robić  rzeźbę w łańcuchu wiec nie wiem do czego zmierzasz 

Uprzedzając twoją odpowiedź - nie nie miałem na myśli 2-ch spinek po kolei...

Napisano

jak wyżej , generalnie myślę, że koniec końców przedłużanie łańcucha w tym konkretnym przypadku nie jest konieczne i autor tematu w swoim przypadku szuka "dziury w całym" - przekosy łańcucha ... 

Napisano

Chodziło o model.

Łańcuch KMC Narrow Z i spinka także KMC

Dochodzę do wniosku, że ze mnie znawca rowerów jak z koziej D... trąba :)

Dziękuję kolegom którzy udzielili mi stosownych rad i obalili moje przypuszczenia.

Ostatnie 16 lat jeździłem tym samym fabrycznym GT outpost trail, krzyżowałem łańcuch bez zgrzytów, sero wymian czegokolwiek poza klockami hamulcowymi i tyle. Moja wiedza o rowerze była ograniczona do minimum, zatem po zakupie nowego roweru muszę chcąc nie chcąc się doedukować porządnie. 

Zatem zapomnijmy już o przedłużaniu łańcucha - wiem że to bez sensu.

Jakieś rady poza nie krzyżowaniem łańcucha?

Napisano

Przymiar do łańcucha i smarowanie oraz czyszczenie co jakiś czas , łańcuch będzie cichy i czysty.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Na zdjęciu nr jeden widać, że łańcuch mógł by być krótszy. Spadanie jest z powodu złej linii łańcucha. Możliwe, że dali niewłaściwy suport.

Napisano

Za długa oś. Blaty za daleko od mufy i spada łańcuch. Miarka i sprawdź, czy masz odpowiednią linię łańcucha dla tej ramy. A może to tylko kwestia regulacji itp. Bez oględzin, ciężko powiedzieć.

Na pewno łańcucha nie przedłużać, bo już jest za długi. Jak bym miał w 2x10 w mtb taki długi zostawiony, to na młynku nie mógłbym jeździć na połowie przełożeń. Ale tak jak jest może zostać, to nie ma na nic wpływu.

Napisano

Wkłady suportu są różnej długości, nie ma jednego rozmiaru. Każda korba ma swoją sugerowaną długość osi. Zdarza się, ale moim zdaniem bardzo rzadko, że producent np ma korbę pod wkłady 122,5mm a takowych nie ma na stanie i wkłada modele sąsiednie.

Napisano
Za długa oś. Blaty za daleko od mufy i spada łańcuch. Miarka i sprawdź, czy masz odpowiednią linię łańcucha dla tej ramy.

O kurcze, średnio to zrozumiałem (tak tak laik ze mnie)

Mój mechanizm to fabryczna Acera FC M361 na ramieniu 175 http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-acera-fc-m361-48t-czarna-24621.html 

Linia łańcucha to 50mm.

Miarka i sprawdź, czy masz odpowiednią linię łańcucha dla tej ramy

Jak to sprawdzić?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...