Skocz do zawartości

[łańcuch] ocena długości

porosty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Zakupiłem nowy rower, Wyregulowałem przerzutki... i mam problem. Pomijając kwestię krzyżowania łańcucha, czy możecie ze zdjęć ocenić czy łańcuch ma odpowiednią długość? Zastanawiam się po prostu dla czego dobrze wyregulowane przerzutki tylnie działają super na przełożeniach 1x(1-8) a na biegu 3x1 już mi łańcuch spada z największej zębatki z tyłu - łańcuch jest wtedy bardzo napięty - nie za bardzo?

Załączone poniżej zdjęcia ukazują przełożenie 1x8 oraz 3x7(bo na 8 spada)

Edit: Zmieniłem nazwę załącznika graficznego błędnie opisanego jako 1x1- winno być 1x8

post-173166-0-42981200-1463648663_thumb.png

post-173166-0-80848400-1463650488_thumb.jpg

Napisano

Nie chodzi mi o rozciągnięcie - łańcuch jest nówka sztuka - tak jak i rower.

Chodzi mi o ilość ogniw - długość całkowitą.

Napisano

Jemu nie chodzi o wyciągnięcie , tylko o to czy nie jest za krótki. Może być trochę zbyt krótki , ale mierzenie łańcucha na 3x1 robi się pomijając układ przerzutek. Zdejmij ten łańcuch i sprawdź czy wózek przerzutki da się bardziej cofnąć w sensie żeby był bardziej odchylony do tyłu. U mnie przy 1x7 wygląda tak:

v9RdkhG.jpg

Tylko mój wózek nie idzie bardziej do tyłu , ale Twój może iść.

Napisano

Łańcucha nie zdejmę bo jestem w pracy - nie mam sprzętu teraz.

Błędnie załącznik opisałem jako 1x1 - już poprawiony - przedstawia układ 1x8 i da się ja jeszcze ręcznie cofnąć odrobinkę.

Nie wiem czy to ważne ale mój rower to Romet Orkan 3.0 Crossowy na 28' i z innymi niż "górskie" wielkościami zębatek.

Jak oglądałem przewodniki dotyczące ilości ogniw.... to wyglądało to tak jakbym miał za mało o dobre 4 ogniwa

filmik na YT pokazuje zupełnie dłuższy : https://youtu.be/bcZw67nvap8?t=12m17s

Wiem wiem... filmik to filmik ale zastanawia mnie jaka powinna być długość.

Muszę chyba po prostu wziąć się za matematykę  i policzyć zęby, dodać odległość itp... 

Napisano

Długość łańcucha zależy właśnie od wielkości zębatek i długości wózka. Trochę cofnąć się czasem da , u mnie jak jest na max cofniety to nie złącze łańcucha , więc trzeba trochę naciągnąć tak by dało się złączyć.

Może masz zbyt mała pojemność przerzutki , chociaż ja przekroczylem jednym zębem a łańcucha mi nie brakuje.

Napisano

Może masz zbyt mała pojemność przerzutki

Jak to sprawdzić.

Jest to możliwe? Rower fabrycznie nowy zrobiłem nim ok 200km dopiero. 

Ok. mam 112 ogniw policzyłem właśnie. Mało co?

Napisano

O czym ten temat jest?! Zarzucasz, że renomowany producent w nowym rowerze dobrał niewłaściwą długość łańcucha? Wiesz, że się takiego przełożenia jakie pokazałeś nie używa, tzn nie wolno jeździć na 3x1? Łańcuch spada, bo jest nowy, sztywny i nie chce się poddać przekosowi.

Nie dotykaj i nie poprawiaj fabryki.

Napisano

Nie było moim zamiarem podważanie wiedzy producenta, ale może sklep w którym kupowałem rower w nawale pracy, dobrał za krótki łańcuch, nie wiem.

Odpowiadając na zadane Przez Ciebie pytanie: temat jest o ocenie długości łańcucha w moim rowerze.

Wracając do tematu. Czy w rowerze krossowym 112 ogniw to nie za mało?

O krzyżowaniu łańcucha wiem, i staram się nie stosować.

Napisano

No ja kupiłem łańcuch chyba 116 ogniw a o 7 musiałem skrócić także ten.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ile zębów mają największe zębatki korby (pewnie 48) i kasety ? Dla korby 48T i kole 28" powinny być łańcuchy o długościach:

kaseta od 27T do 30T - 112

kaseta 32 i 34T - 114

kaseta 36T - 114 lub 116

+-2 ogniwa nie powinno robić wielkiej różnicy.

Napisano

Teoretycznie wygląda to tak:

MECHANIZM KORBOWY Shimano Acera M361 48/38/28 zębów 175mm KASETA Shimano Altus 11-32 zęby 8 biegów

I faktycznie jest tak 32 tył i 48 przód

Jest jakaś możliwość dołożyć 2 ogniwa? jak to zrobić aby było dobrze?

Napisano

Dołożyć można , tylko skąd weźmiesz te 2 ogniwa? Bo w sklepach się nie sprzedaje na sztuki. Po za tym wtedy łańcuch będzie nierówno wyciągnięty, 

Napisano

I co zrobiłeś dalej? Zmieniłaś łańcuch czy sztukowałeś?

Po za tym wtedy łańcuch będzie nierówno wyciągnięty, 

Wiem - kombinuję, ale rower ma ok 200km więc nie spodziewam się wyciągnięcia łańcucha tylko racja.. skąd go wziąć :) 

Tylko fakt, skąd wziąć :) 

Myślisz że generalnie jest sens (jakby się dało)?

Napisano

A ten dalej swoje... Nic masz nie ruszać! Dodasz ogniwa od jakiegoś łańcucha, połączysz jakimiś pinami, skoro nie miałeś pojęcia jaka powinna być długość łańcucha to o skuwaczu pewnie też nie słyszałeś zbyt wiele a to już prosi się o katastrofę. Wiesz jak kończy się zerwanie łańcucha?

Skoro masz aż takiego stracha, to napisz do producenta pytanie ile ma mieć ogniw łańcuch w danym rowerze, tylko podaj rozmiar ramy bo to też ma znaczenie. I się dowiesz.

Napisano

A ten dalej swoje... Nic masz nie ruszać! Dodasz ogniwa od jakiegoś łańcucha, połączysz jakimiś pinami, skoro nie miałeś pojęcia jaka powinna być długość łańcucha to o skuwaczu pewnie też nie słyszałeś zbyt wiele a to już prosi się o katastrofę. Wiesz jak kończy się zerwanie łańcucha?

Skoro masz aż takiego stracha, to napisz do producenta pytanie ile ma mieć ogniw łańcuch w danym rowerze, tylko podaj rozmiar ramy bo to też ma znaczenie. I się dowiesz.

Oj nie denerwuj się... Ja więcej myślę, mniej działam - taki ze mnie typ ;)

No fakt, praktyki z skuwaczem nie mam - nie miałem takiej potrzeby - mam spinkę :), ale racja mogę coś spitolić.

Napisałem do Rometa mail z zapytaniem - może komuś się będzie chciało odpisać.

Co do samego łańcucha miałem taki plan aby dokupić ogniwa z tego samego modelu łańcucha - czasem komuś zostaje a 2 ogniwa to dla mnie w sam raz ;) 

:whistling:

Napisano

Chodziło o model.

Co do samego łańcucha miałem taki plan aby dokupić ogniwa z tego samego modelu łańcucha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...