Skocz do zawartości

[napęd] Nowy napęd Ultegra, Tiagra, 10s Problem z regulacją

Bazyss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nowy komplet napędu:

Manetka Tiagra SL4700 10-sp
na prostą kierownicę

Kaseta 10s Ultegra 11-13

Przerzutka Ultegra RD-6700 GS 10s

- Maksymalna tylna zębatka: 28T
- Maksymalna  przednia dyferencja: 16T (SS), 22T (GS)
- Całkowita pojemność: 33T (SS), 39T (GS)

Wszystko poskładane i nie można wyregulować.

Opieram się na instrukcji z

https://www.youtube.com/watch?v=0unfHLlHAuA

Wózek ustawiony w osi z małą zębatką, zakres górnej zębatki również ustawiony. Baryłki od regulacji wkręcone do końca i wykręcone około pół obrotu. Linka naciągnięta według porady z instrukcji. Wrzucam na 9 bieg zero reakcji, minimalny ruch przerzutki. Wrzucam na 8 bieg przerzutka wskakuje na drugi bieg i po niecałym obrocie korby wskakuje na 8 bieg. Wrzucam na 7 wskakuje ok. wrzucam na 6 i zaraz przeskakuje na 5. 4,3,2 to obcieranie łańcucha o kolejną zębatkę górną.

Wykręcenie więcej baryłki i ponowny naciąg linki też nie przynosi skutku. Wyregulowanie 3 ostatnich zębatek czyli 11,12,13 wyższe partie biegów dalej problem z przeskakiwanie o jedną zębatkę wyżej niż powinien się łańcuch znajdować.

Czy coś robię nie tak?

Proszę was o pomoc i wsparcie w rozwiązaniu problemu :)

• Mod Team
Napisano

Szosowe reguluje sie inaczej jak MTB. Linki mają by napięte jak struny, pancerze i linki możliwie nowe, wtedy zaczyna to działać.

Dodatkowo nowe 10s nie działa najszcześliwiej ze starym 10s. NIe wiem z którego roku jest tiagra 4700. A np nowy claris nie będzie działać ze starymi szosowymi grupami.

Załóż jakąkolwiek przerzutkę mtb, np slx, deore czy nawet turney. Powinna działać, bo szosowe 10sp są kompatybilny z 9 sp mtb. Jak nie zadziała to jest nie kompatybilne.

Napisano

Szosowe reguluje sie inaczej jak MTB. Linki mają by napięte jak struny, pancerze i linki możliwie nowe, wtedy zaczyna to działać.

Pancerze i linki są nowe, czyli napinam linke możliwie jak najmocniej się da naciągając ją np. przy użyciu kombinerek i dopiero zaczyna regulacje, masz może namiary na instrukcję tutorial jak to się regulje?

Jak to niekompatybilne na forum tutaj tym polecano mi iż zestaw ten będzie działał, ba sprawdzałem w duch sklepach rowerowych gdzie potwierdzono mi działanie takiego zestawu.

Shimano Tiagra RD-4601 10-speed - będzie kompatybilna??

Czy jest inna przerzutka czy tylko ta tiagra co podałem kompatybilna z tą manetka i kasetą ultegra?

Napisano

RD-4700 będzie działać.

Jest jeszcze szansa, że zmieniarki 11sp będą działać czyli 5800 6800 ale głowy nie dam za to.

st-4700 ma budowę jak manetki 11sp i inny ciąg linki niż pozostałe 10sp.

Napisano

Shimano zmieniło ciąg linki w 4700, 5800 i 6800. Wciągnięcie linki o jeden klik powoduje przesunięcie wózka o mniejszą odległość niż w przypadku starszych serii. Krótko mówiąc nowe manetki szosowe 11s i 10s ciągną więcej linki niż poprzedniczki. Nie wiem kto doradzał łączenie 4700 z 6700 ale jeśli tak było faktycznie to nie wiedział o czym pisze.

Napisano

Zamówiona Tiagra RD-4700 oby rozwiązała problem.

6700 albo przyjmą do zwrotu albo pójdzie na bazarek jako nówka sztuka która łańcuch widziała tylko podczas regulacji :)

Pisałem o dobrze napędu w temacie napędów :)

Czyli Reasumując wasze wypowiedzi można z manetką prawą tiagra scalić ultegre 6800 + kasete 11s i ustawić zakres na przerzutce na 10s i powinno obsługiwać, czy źle myślę ? ;)

Napisano

ok. Jak przyleci RD-4700 będę informował czy udało się rozwiązać problem.

Czyli RD-6800 pomimo że jest przeznaczona do 11s ogarnie kasetę 10s w połączeniu z SL-4700, czy to do sprawdzenia jedynie w praktyce ;)

i jeszcze jedno jak to regulować, jak na filmie który wrzuciłem czy linkę naciągnąć jak najmocniej i dopiero kręcić baryłką. Czy jest jeszcze jakaś inna metoda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...