gkc Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Witajcie. Przymierzam się do kupna nowego suportu na kwadrat. Nie chce wymieniać dobrej korby stąd w grę wchodzi tylko kwadrat. Wiem że kwadraty są średnio sztywne ale z Jaki byście polecili? Shimano UN26 jest z zwykłej stali, z kolei w UN55 piszą że oś wykonana z wytrzymałej stali chromowo-molibdenowej. Accent BB-40 i BB-50 pisze że ma oś z kutej stali. VP też podaje że po prostu stal. Wypatrzyłem jeszcze firmę Futura i Neco. Nie specjalnie się orientuje w tych materiałach. Aktualnie mam UN26, który się właśnie kończy. Ktoś to ogarnia? A może sam jakiś w miarę sztywny kwadraciak zajeżdża? Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Mod Team mrmorty Napisano 13 Lutego 2016 Mod Team Napisano 13 Lutego 2016 Obydwa Accenty są bardziej niż przyzwoite. U mnie BB-50 zrobił spokojnie 10 kkm i oddałem go razem z ramą kumplowi trzy lata temu, który już spokojnie 6-8 kkm zrobił.Dawał radę i w górach i na błotnistych maratonach.
piciu256 Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 także polecę bb un50/55 z tych opinii które są w internecie wynika ze jest świetny ja żadnego wyginania nie uświadczyłem. ps. niech un26 będzie przeklęty u mnie padł po 1000km O_o
gkc Napisano 14 Lutego 2016 Autor Napisano 14 Lutego 2016 Czyli albo lepszy od Shimano UN55 albo obojetnie jaki Accent BB-40/BB-50 - to już coś wiem bo na bank kolejnego UN26 nie chcę. A ktoś coś zna z VP czy Neco?
Tofi Napisano 14 Lutego 2016 Napisano 14 Lutego 2016 Wiem że kwadraty są średnio sztywne ale z Jaki byście polecili? Chodzi o sztywność połączenia, więc jakikolwiek byś nie wybrał będzie tak samo, to co będzie je różniło to sposób realizacji łożyskowania, ale w przypadku zamkniętych suportów mało kto do nich zagląda, a ze zdjęć można wywnioskować że wszystko jest na jedną modłę robione.
cervandes Napisano 14 Lutego 2016 Napisano 14 Lutego 2016 Ja sobie neco sprawiłem jesienią. No działa.
gkc Napisano 15 Lutego 2016 Autor Napisano 15 Lutego 2016 Chodzi o sztywność połączenia, więc jakikolwiek byś nie wybrał będzie tak samo Zawsze myślałem że oś się gnie itp a że w takim octalinku czy innych jest ona grubsza i pusta w środku dzięki czemu jest sztywniejsza. Masz na myśli że korba ma luzy na połączeniu gniazda z kwadratem?
Tofi Napisano 16 Lutego 2016 Napisano 16 Lutego 2016 Wygoogluj sztywność połączenia to zobaczysz, że w obliczeniach masz również parametry elementu łączonego. Uogólniając sztywniejsze połączenie jest w stanie przenieść większą siłę gnącą.
gkc Napisano 19 Lutego 2016 Autor Napisano 19 Lutego 2016 @@Tofi, Czyli twierdzisz że kwadrat jest mało sztywny przez połączanie suportu z korbą a nie samą oś? Ale co wtedy z słynnym zapiekaniem się tego połączenia? Przecież gdyby było mało sztywne to chyba nie mogło się tak łatwo zapiekać? A druga sprawa to skoro jest tak mało sztywne to chyba powinno łatwo się takie korby demontować. A jest dokładnie odwrotnie. Skąd tak?
Sertom Napisano 19 Lutego 2016 Napisano 19 Lutego 2016 Chodzi przede wszystkim o sztywność samej osi, jasne, że większe, puste ośki są sztywniejsze, ich mankamentem są łożyska. Przy kwadracie oś ma względnie małą średnicę w stosunku do mufy suportu i zostaje sporo miejsca na łożysko - im większe, tym lepiej - większe obciążenie zniesie, konstrukcja może być trochę masywniejsza. W całej tej suportowej dyskusji najważniejsze jest to czego użytkownik wymaga od roweru, w moim wypadku kwadrat jest dla mnie zupełnie satysfakcjonujący. Co do tematu - Kupiłem ostatnio jakiś no-name(miał być na test długości i został) - ciągle działa. Na sztywność nie narzekam. Można się jeszcze szosowców popytać o starsze miski i ośki, ale obstawiam, że rewelacji nie ma i wspomniane accenty np. będą wystarczające.
Tofi Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 @@Tofi, Czyli twierdzisz że kwadrat jest mało sztywny przez połączanie suportu z korbą a nie samą oś? Ale co wtedy z słynnym zapiekaniem się tego połączenia? Przecież gdyby było mało sztywne to chyba nie mogło się tak łatwo zapiekać? A druga sprawa to skoro jest tak mało sztywne to chyba powinno łatwo się takie korby demontować. A jest dokładnie odwrotnie. Skąd tak? Kwadrat to połączenie korby z korbą a nie korby z suportem. Mała sztywność połączenia powoduje "rozcentrowanie" zębatki przy mocnej nodze. Zapiekanie się, a raczej korozja nie wynika z kształtu łącza, za to ten kształt wpływa na to jak łatwo można wyrwać/poluzować złącze - w tym przypadku korbę, Jak to możliwe że kwadrat nie może obracając się wokół własnej osi odkręcić śrubę go mocującą a jednak to ta śruba odkręca się w prawie każdym przypadku? Łatwe demontowanie korby na kwadrat? A próbowałeś wyjąć oś hollowtech z korby? Chodzi przede wszystkim o sztywność samej osi, jasne, że większe, puste ośki są sztywniejsze, ich mankamentem są łożyska. Nie mylcie sztywności połączenia ze sztywnością ramy roweru. Oś jest schowana w suporcie i to że przy mocniejszym naciśnięciu na pedał jest miękko to nie dlatego że oś się wygina, a dlatego że rama pracuje.
tobo Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 Zlituj się... Kwadrat to kształt osi w miejscu osadzenia jej na korbie. Masz dwie korby połączone ze sobą, bezpośrednio? Jakie rozcentrowanie zębatki? Śruba mocująca korbe do osi odkręca się prawie w każdym przypadku? Serwisowalem kilka tysięcy rowerów a przypadki poluzowania śruby i ramienia mogę policzyć na palcach jednej ręki. Moze używaj lepszych narzędzi albo popracuj nad siłą, skoro miewasz takie problemy. Kolejna rzecz - demontaż korby że zintegrowaną osią i jej lewego ramienia - ja próbowałem, jak do tej pory ilość czterocyfrowa razy - potrzeba imbusa 5 mm, plastikowego kluczyka i czegoś do podwazenia plastiku w lewym ramieniu. Na końcu dwóch palców, kciuka i wskazującego żeby korbe zdjąć. Nie mylimy sztywności połączenia że sztywnośca ramy. Jeśli mam suport i korbe na kwadrat a potem korbe np ze zintegrowaną osią, w tej samej ramie i w pierwszej wersji słychać ocieranie a w drugiej nie to rama jest źródłem problemu?
piciu256 Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 ludzie ale wy macie problemy... piszecie o strasznie gnącym się suporcie a potem że raczej chodzi o "wychylenia znacznie mniejsze niż 1mm" ok wiadomo już że kwadrat jest trochę mniej sztywny- po co drążyć temat? itak każdy wie swoje... ja nadal podtrzymuję że wyginania się osi nie zaobserwowałem, ani nawet ocierania łańcucha pomimo niespecjalnie sztywnej ramy. a co do ocierania w tej samej ramię, a potem jego zaniku- może to wynikać z innego ustawienia przerzutki- trochę większa szczelina.
konrad9100 Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 ludzie ale wy macie problemy... piszecie o strasznie gnącym się suporcie a potem że raczej chodzi o "wychylenia znacznie mniejsze niż 1mm" ok wiadomo już że kwadrat jest trochę mniej sztywny- po co drążyć temat? itak każdy wie swoje... ja nadal podtrzymuję że wyginania się osi nie zaobserwowałem, ani nawet ocierania łańcucha pomimo niespecjalnie sztywnej ramy. a co do ocierania w tej samej ramię, a potem jego zaniku- może to wynikać z innego ustawienia przerzutki- trochę większa szczelina.Ja też myślałem że to fikcja [emoji3] i bajka. Spróbuj zobacz napisz...
piciu256 Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 już pisałem- spróbowałem, napisałem i tyle ani "na sucho" ani podczas jazdy nic się zauważalnie nie gnie (nie licząc ramy, ale to inna historia)
Sertom Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 Kwadrat to połączenie korby z korbą a nie korby z suportem. hi hi Oś jest schowana w suporcie i to że przy mocniejszym naciśnięciu na pedał jest miękko to nie dlatego że oś się wygina, a dlatego że rama pracuje. Suport to miski + oś + łożyska, może byc schowane razem w pakiecie, montowane w mufę. Tak dla jasności, często myli się oś z suportem. Nie mylcie sztywności połączenia ze sztywnością ramy roweru. Oś jest schowana w suporcie i to że przy mocniejszym naciśnięciu na pedał jest miękko to nie dlatego że oś się wygina, a dlatego że rama pracuje. Sporo rzeczy wtedy pracuje, ale to co najbliżej stopy, najlepiej się czuje... Czy ktoś tu myli "sztywność połączenia ze sztywnością ramy roweru" ? Ta dyskusja jest kompletnie bez sensu, sam się sobie dziwię, tematów jest o tym multum.
przmor Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Najwiekszy problem to chyba taki, ze zwykle zmienia sie kiepska korbe czasem noname na kwadrat na minimum Deore HT II. Odczucia z jazdy diametralnie rozne ale co jest zasluga, system mocowania osi czy jakosc korby?
tobo Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Mialem wysokie modele korb na kwadrat, deore i race face turbine, po tej ostatniej Shimano Hone. Suporty na kwadrat vp, na maszynach i jeszcze inne raczej tanie. Szczególnie RF miał bdb opinie więc za wiotkosc odpowiedzialny był suport. U mnie się jednak nic nie rozcentrowywalo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.