Skocz do zawartości

[miska suportu] Czym odkręcić chińską zapieczoną miskę?

Myski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono.

Poszukuję rozwiązania problemu z zapieczoną miską suportu, który wygląda następująco:

post-193441-0-83316700-1452600388_thumb.jpgpost-193441-0-80795200-1452600426_thumb.jpg,

Używałem już do rozwiązania tego problemu:

-młotek + śrubokręt/przecinak

- klucz nastawny 30 cm długości (ześlizguje się)

- wd40 w dużych ilościach,

nie mam już pomysłu na ruszenie tego badziewia, a palnik jest ryzykownym rozwiązaniem bo nie wiem z czego jest rama, zastanawiam się nad przecięciem miski, bo i tak wymieniam na Shimano suport i korby.

Proszę o jakieś pomysły, ewentualnie może ktoś miał identyczny chiński problem.

Napisano

Możesz próbować dorobić sobie klucz. Albo wyciąć odpowiedni prostokąt w dużym płaskowniku, albo coś pospawać żeby złapać za wystające elementy.

Przecięcie nic Ci nie da, bo może miska nie jest jakoś strasznie mocno zapieczona tylko jest problem z doborem narzędzia. 

Napisano

Do tego badziewia są specjalne klucze, ale już za bardzo to zjechałeś. Z czego to jest zrobione, alu, czy stal?

Element stalowy, jeżeli wiesz jak wygląda klucz do tego, to poprosiłbym link gdzie takowy znajdę, bo zanim zacząłem używać siłowych rozwiązań to szukałem i nigdzie nie znalazłem odpowiednika na to.

Napisano

Ja podrzuciłem tego ParkToola jedynie jako przykład klucza który istnieje i który da się znaleźć w sieci bez specjalnych umiejętności ;) 

Zakup narzędzia serwisowego tym bardziej mija się z celem. 

Lepszej opcji niż pospawania klucza z płaskowników czy wywiercenia kilku dziur w grubszym płaskowniku i popracowaniu pilnikiem w celu otrzymania odpowiedniego otworu na klucz nie widzę. 

Napisano

Dobrze widzę, że otwór jest przelotowy? Ja bym próbował plaskownik z otorem. Przekręcić go długa śruba do suportu i problem zsuwania mam z głowy. Pozostaje użyć odpowiednio dużo siły. I kręcić w odpowiednią stronę.

Napisano

@@MikeSkywalker, Chodziło mi o inny klucz, taki z płaskownika z otworem w środku. Jak stal, to najlepiej przyspawać coś i odkręcić. Z doświadczenia wiem, że z wierceniem może być ciężko, bo wiertło strasznie się na tym g*wnie ślizga.

Napisano

Ja podrzuciłem tego ParkToola jedynie jako przykład klucza który istnieje i który da się znaleźć w sieci bez specjalnych umiejętności

Spoko, ten klucz się do tego nie nada po prostu :-) Patrząc na to, co dotąd zrobił założyciel tematu po prostu oddałbym rower do serwisu, który posiada odpowiednie zaplecze techniczne.

Napisano

Zaplecze,zapleczem. Lecz nikt nie weźmie odpowiedzialności jeśli coś spierniczą. Jeden newton za wiele i rama w kibel.

Pomyślałem i ja bym tak zrobił. Utop to na dobę w nafcie. Moźna też z precyzją chirurga naczyniowego naciąć.

Napisano

Dzięki wszystkim, za pomoc. Popróbuję na sposoby jakie podaliście, natomiast narzędzia specjalistyczne to faktycznie niemalże droższe od ramy. chyba rozwiązanie na płaskownik będzie najlepsze, bo do wszelkich "serwisów" i specjalistów mam wielokrotnie uzasadniony uraz.

Napisano

Dzięki wszystkim, za pomoc. Popróbuję na sposoby jakie podaliście, natomiast narzędzia specjalistyczne to faktycznie niemalże droższe od ramy. chyba rozwiązanie na płaskownik będzie najlepsze, bo do wszelkich "serwisów" i specjalistów mam wielokrotnie uzasadniony uraz.

Proponuję użyć klucza nastawnego, nawet z przedłużką, ale przykręconego śrubą przelotową przez cały suport.Wcześniejsze namoczenie w nafcie / wd40 wysoce wskazane. I pamiętaj, że z prawej strony jest lewy gwint!
Napisano

Jak młotek z majzlem nie pomógł (nie chce mi się wierzyć)  to rozwiązania są dwa.... brzeszczot wolframowy i przecinasz miskę od środka do lini gwintu... kupa roboty potem zgniatasz i puści... ja tak zapieczony suport shimano wycinałem z ramy- czasem 2 naciecia trzeba zrobić. Drugi sposób znajdź jakiegoś dobrego spawacza nich ci coś dospawa do tej miski tak żeby przedłużkę można było założyć lub do imadła złapać- odkręcasz ramą. 

Napisano

Ta miska powinna wyjść sama, ręką. Przecież to lewa. Musi być konkretnie przyrdzewiała, więc najpierw długie moczenie, nafta itp. 

Jako że prawą już wyjąłeś to można ją potem odkręcić sposobem warszatowym od drugiej strony, mam na to patent :) . Za kilka dni wrzucę zdjęcia, jak go odbiorę od znajomego.

Napisano

Sukces Panie i Panowie,

udało mi się pomyślnie usunąć tą nieszczęśliwą miskę, zastosowałem się do sposobu podanego przez woojj, ale z własną wariacją :D

Dwa dni zanurzenia suportu w nafcie, samo z siebie nic nie dało, musiałem przeciąć miskę brzeszczotem i linką do metalu do poziomu gwintu w dwóch miejscach, następnie kilka uderzeń młotkiem w kierunku nacięć w wystające elementy miski, wtłoczenie WD-40 w nacięcia, przełożenie śruby, nakrętki, klucz nastawny. Zaparcie nogą o ramę i z całą siłą, ale powoli ciągnięcie w poprawnym kierunku, zakończyło się sukcesem. 

Powód zakleszczenia nie jest do końca jasny, wyglądało to na krzywo wkręconą lub nie oczyszczoną z wiórek z gwintowania albo z jakimś uszkodzonym gwintem miskę. Załączam zdjęcia miski i narzędzi.

Dzięki wszystkim za porady i wsparcie, temat do zamknięcia.

Pozdrawiam.

post-193441-0-15535600-1452883244_thumb.jpg

post-193441-0-71520700-1452883245_thumb.jpg

post-193441-0-33284400-1452883247_thumb.jpg

post-193441-0-21056700-1452883249_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...