PGRacing Napisano 13 Listopada 2015 Napisano 13 Listopada 2015 Witam! Jestem członkiem grupy PGRacing, która buduje mały bolid wyścigowy na zawody Formuly Sudent. WIele zespołów używa w swoich konstrukcjach tylnych amortyzatorów rowerowych, jednakże przeszukanie internetu pokazuje, że dobry damper rowerowy kosztuje ponad 1000zł, a kupienie 4 takich raczej nie jest na nasz budżet. I teraz pytanie do Was: czy da się kupić solidny amortyzator za ok. 500zł? Nie musi być super regulowany, ważne żeby się nie rozpadł od razu . Interesuje nas długość ok. 200mm i skok 50mm, a cały bolid będzie ważył ok. 350kg. Powietrze raczej odpadają. Z góry dziękuję za odpowiedź!
Mod Team safian Napisano 13 Listopada 2015 Mod Team Napisano 13 Listopada 2015 Myślę, że Epicon będzie bardzo dobrym rozwiązaniem, co prawda to damper powietrzny, ale zdecydowanie ma to swoje plusy, szczególnie w takiej konstrukcji, gdzie zapewne rozkład masy nie jest równy. http://www.activia.sgl.pl/cena/dampery-suntour/dlugosc-200/epicon_damper-suntour-epicon-lorp-200x50-2014/1180 Może przy zakupie 4 sprzedawca wam sprzeda taniej i w 500zł się uda zmieścić, albo po prostu znajdziecie taniej, bo zbyt długo nie szukałem Znam osoby, które używają takich w rowerach poziomych i się sprawdzają
Mod Team sznib Napisano 13 Listopada 2015 Mod Team Napisano 13 Listopada 2015 W takiej cenie tylko używki, a że nikt raczej czterech do sprzedaży nie będzie miał, no to lipa...
PGRacing Napisano 13 Listopada 2015 Autor Napisano 13 Listopada 2015 Myślę, że Epicon będzie bardzo dobrym rozwiązaniem, co prawda to damper powietrzny, ale zdecydowanie ma to swoje plusy, szczególnie w takiej konstrukcji, gdzie zapewne rozkład masy nie jest równy. Powietrzne ponoć są koszmarnie trudne do ustawienia, bo twardość i tłumienie jest ze sobą związana poprzez ciśnienie powietrza. Niemniej cały czas tą opcję rozważamy, właśnie ze względu na cenę. Dzięki W takiej cenie tylko używki, a że nikt raczej czterech do sprzedaży nie będzie miał, no to lipa... Tego się obawiałem. Ile w takim razie trzeba mieć żeby kupić coś sensownego?
Mod Team sznib Napisano 13 Listopada 2015 Mod Team Napisano 13 Listopada 2015 Ok. tysiąca trzeba wydać. Np: http://rowerowy.com/sklep/czesci/dampery/spezynowe/prod/rockshock-kage-rc
Mod Team mrmorty Napisano 13 Listopada 2015 Mod Team Napisano 13 Listopada 2015 chłopaki ale tu nie zda egzaminu powietrzny damper z cienkim tłoczkiem. W zawieszeniu bolidu zda egzamin tylko damper sprężyna plus powietrze. Przy czym zacząłbym z racji wagi (bolid 350 plus kierowca w opakowaniu ochraniaczy też jakieś 80 kg) od sprężyny twardej. Ja to widzę na zawieszeniu Manitou Metel jakiś Fox Vanilka R lub nieco bogatsze Kind Shocki przy czym w przypadku KS należy liczyć się z częstymi wymianami uszczelek olejowych bo nie należą do żywotnych, zaś same dampery można kupić za śmieszne pieniądze. Pomyslcie w tym kierunku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.