Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Konwersja z 6x1 na single speed

mariaro91

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Oczywiście. Problem pojawia sie w momencie kiedy masz haki w ramie pionowe. Jak masz ukośne, nie ma najmniejszego problemu z taka konwersją.

Napisano

Dziękuję za pomoc :) Wolnobieg zakupiony i założony. Ale niestety jest pod szeroki łańcuch, wcześniej miałem wąski i podczas jazdy strzela. By założyć szeroki łańcuch będą musiał również zmienić korbę? Czy może coś źle skręciłem? Sorki za jakość fotek - słabe światło.
_MG_4314.jpg_MG_4317.jpg

Napisano

By założyć szeroki łańcuch będą musiał również zmienić korbę?

Nie. Będzie chodziła bez problemu (przynajmniej u mnie tak było). Oczywiście przy przedniej korbie na szeroki łańcuch wzrasta nieco długowieczność napędu (mniejsze naciski jednostkowe) ale raczej bez sensu byłoby wywalanie dobrej korby i kupowanie nowej tylko po to aby wydłużyć żywotność korby..

Napisano

Łańcuch zmieniony, kręci się dobrze :) Natomiast stukanie nadal występuje podczas obracania korbą (do przodu). Czasem podczas jazdy wystarczy, że lekko obrócę korbą do tyłu i dziwne dźwięki ustępują. W serwisie rowerowym nie byli mi w stanie pomóc i stwierdzili, że nic nie powinno się złego dziać. Może ktoś z Was się domyśla co to może być? Poniżej filmik i znów przepraszam za słabe światło.
https://www.youtube.com/watch?v=MrrnPMDk4eU

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...